Vackra finlandssvenska ord

Läste häromdagen ett inlägg inne hos Linnea, hon hade kommit att tänka på en omröstning i HBL där folket fick utse det vackraste finlandssvenska ordet. Ordet som tog hem första priset blev Nakupelle. Du kan läsa vad Linnea tyckte om det här.

Nå hennes inlägg fick mig osökt att börja tänka på vilka finlandssvenska ord som jag tycker är de vackraste! Det var ganska enkelt faktiskt..

Hoppeligen – ”Hoppeligen kommer det fram idag” / – Hoppeligen, hur kan man inte älska det ordet! Låter ju mycket mer hoppfullt än förhoppningsvis, det låter lite mer osäkert. Men direkt man säger ”Hoppeligen kommer det fram idag!” ja, då får man dubbelt mer hopp om att det efterlängtade brevet kommer fram just idag.
Roskis – Bara för att ingen i Sverige vet vad det betyder är det ett av mina favoriter. Haha. Nej men det låter ju lite sådär bryskt också. Roskis.
Ha ledsamt – ”Jag har ledsamt efter dig” / – Tycker det låter så otroligt fint och kärleksfullt! På något sätt mycket mjukare än ”Jag saknar dig” Känns som att det har mer innebörd när man säger ”ja har lessamt efter dej” som att hjärtat gråter och är ledset. Tycker också det är fint när man säger ”jag har ledsamt hem” istället för ”jag längtar hem”.
Hassa – ”Hassa inte bort alla pengar på onödiga saker!” Hassa, så konstigt ord. På svenska är det ju ödsla. ”Hass int bort allt varmvatten” är en återkommande mening hemma hos oss, så bra och fint ord!
Nakupelle – Ja, till skillnad från Linnea så tycker jag faktiskt om det ordet! Vi använder det här hemma, eller janå, det har blivit en liten omändring, ordet vi använder är nakkileipä, (wtf) men det härstammar nog från nakupelle. ”Nämen e du nakkileipä?” brukar jag säga då nått av barnen fått för sig att ta av sig alla kläderna och springa nakupelle. Haha.

Har du något finlandssvenskt favoritord?

Bilderna på godsakerna är tagna vid Kaffia av Rebecka, mums.

/ Carro

5
Lämna en kommentar

avatar
3 Diskussionstrådar
2 Trådsvar
0 Följare
 
Mest gillade kommentar
Hetaste diskussionstråden
4 Kommentatorer
Carola EkmanBethjohannaMichaela Senaste kommentatorerna
  Följ  
nyast äldst mest gillade
Meddela om
Michaela
Michaela

Åh jag ÄLSKAR Roskis!!! Min bästa kompis när jag pluggade i Umeå är från Jeppis och sa alltid det. Och att vara ‘snål’ på något! Mycket trevligare definition än svenskans snål 🙂 nakupelle var också gulligt, men vi kör på nakenfis!

johanna
johanna

Knapri. Använder det ordet för torrfoder,alltså katt eller hundmat 😀 Ingen i Sverige förstås vad det är. 😀

Beth

Pikulill/pikuliten och juppi är ju så fina ord! 😀