Som att kvinnor utan barn inte kan vara trötta

Nyss hemkommen från stan! Gick runt på storloppis ensam.. När jag gick där så kunde jag ju lyssna på alla ljuden omkring  mig och lägga märke till saker som jag lätt missar när jag har bihangen med mig..

Ett exempel:
Jag stod vid ett bord och bredvid mig står en mamma och en bekant till henne.Det hördes att de inte setts på länge. Och samtalet gick ungefär såhär:

Mamman: Hur är det nudå? Bor du ännu i X?
Bekanta: Jo det är nog bra! Första semesterdagen nu så är i Jeppis i två veckor. Ska bli skönt att varva ner, har nog haft det så stressigt den senaste tiden och varit så trött.. Så ska bara vara på skären och sova! Hur är det själv då, du är mammaledig ännu eller?
Mamman: Jaa trötthet vet du nog int nånting om fören du fått barn, haha! Sku nog vara skönt ti få ta semester från de här! *ser på två barn i vagnen* Men med barn finns de int nå som heter semester.. Men det lär du ju märk sen om du nångång får barn! Då kommer du nog skratt åt att du  trodd du var trött nu! Hahahah!

Alltså ursäkta mig nu bara, men jestas vad trött jag är på denhär attityden när mammor förminskar kvinnor utan barns känslor och påstår att de absolut inte kan veta vad trötthet (och en hel del annat också för den delen) egentligen innebär, de kan inte veta hur det är att ha fullt upp, de kan inte veta hur det är att känna sig stressad egentligen. Och usch vad trött jag är på alla dessa bilder som de ovan! Kvinnor KAN vara trötta och helt slut trots att de inte har barn. Det vet jag flera exempel på. Kanske är de inte trötta på samma sätt som en mamma som varit uppe 50 gånger på en natt, men gissa vad, det finns faktiskt olika orsaker till trötthet.

Och tänk på alla dom som faktiskt vill ha barn, kanske kämpar med det varje dag, och känner sig trötta pga. sjukdom, jobb eller annat, och får ‘Jååjå vänt bara tills du har barn, då först får du nog veta hur det är att vara trött egentligen!’ slängt i sitt ansikte varje gång de pratar om sin trötthet med en mamma.

Nää alltså visst får du gnälla att du är trött som mamma, såklart! Men det betyder inte att de utan barn inte kan veta vad trötthet egentligen innebär..

Mmm det var en iakttagelse jag gjorde idag. Hur tänker ni kring dethär? 

/ Carro

11
Lämna en kommentar

avatar
8 Diskussionstrådar
3 Trådsvar
0 Följare
 
Mest gillade kommentar
Hetaste diskussionstråden
10 Kommentatorer
JanicaMadeleineAnonymSaraMamman Senaste kommentatorerna
  Följ  
nyast äldst mest gillade
Meddela om
Caroline

Tack för detta inlägg! Jag själv har fått höra samma sak, så omedvetet passar jag tungan nu om jag är nära småbarnsföräldrar. Höhö.
Tror det handlar om så mycket mer än att om man har barn eller inte, vem som har rätt att tycka vad.

Man ska varken förminska sina egna eller andras känslor, och det här med att ta sig rätten och bestämma hur en annan människa ska och inte kan känna sig känns lite obehagligt.

Tror dock att detta fenomen är något som kanske inte småbarnsföräldrarna reflekterar över eller menar något illa med.

Sandra
Sandra

Ja, håller verkligen med! Vet många som vill ha barn som kämpar med en massa saker. Att de till på köpet hela tiden förminskas sina vänner som haft lyckan att få barn är verkligen fel. Fortsätter sen också med vänta bara tills du får fler barn.

Christina

Så sant. Jag är ofta trött, det är en kombination av mycket på jobbet och underproduktion av sköldkörtelhormoner. Men visst, du får ofta höra det där att joo, vänt bara… Eller den här; ja, men du får ju sova när du vill! Så störande, bara för att man inte har barn betyder det ju inte att man inte har flera andra saker att göra i livet.

Rebecca
Rebecca

Sant. En människa utan barn kan ju absolut vara tröttare än en mamma. Finns många utan barn som sover sämre än de med barn. Kan bero på sjukdom, smärta, depression, stress, ellet något annat. Och nog kan de ha fullt upp också. Har en bekant som jobbar 100% och studerar 100%. Hon har nog mindre fritid än vad jag som mamma har. Det är ju dessutom (oftast) ett val om man har barn, är ingen skyldighet att ha barn. Men klart föräldrar får klaga på trötthet, precis som de utan barn 🙂

Mamman
Mamman

Jomen visst kan man vara trött även fast man inte har barn. Men nog är det ju enklare för barnlösa att vila, då man är riktigt trött. Med barn ska livet och vardagen flyta på och gå vidare, oberoende om mamma är trött eller inte. Menar absolut inte att förminska barnlösa på något sätt, har ju själv varit det och minns hur det var. Efter en lång och stressig dag på jobbet var det bara att slänga sig i soffan nån timme. Men nuförtiden får man vänta till kvällen innan man får nån vila. Så är det bara. Klagar inte, det är livet. Så ser jag på saken. 🙂

Satu

Men va? ”Du vill absolut int förminska barnlösa för du har ju själv varit där o minns hur det var. Det var bara att slänga sig på soffan när man kom hem från jobbet i nån timme om man var trött” . Om int det där var att förminska så vet ja int vad det var. För det lät precis som om du menade att alla utan barn kan slänga sig på soffan i nån timme efter jobbet o vila upp sig, sådär bara, lätt som en plätt? Då kanske du också egentligen tkr att folk utan barn int kan vara trötta? Ja menar, då det är så lätt att slänga sig på soffan efter jobbet o vila upp sig…

Mamman
Mamman

Men va? Det verkar som att du inte förstod mig. Det är svårt att uttrycka sig i skrift så att alla förstår, därför kanske det är bäst att inte kommentera alls. Diskussionsklimatet på internet är bland det otrevligaste som finns… Jag blev uppriktigt ledsen av din kommentar, för det känns som att du förvrider den och mina tankar. Du behöver väl inte vara spydig. 🙁 Såklart kan folk utan barn också vara trötta! Det är väl självklart! Jag har inte opponerat mig emot den åsikten. Alla kan vara trötta, oberoende om man har hund eller barn eller ingenting. Det var ju inte det som var min poäng. Min poäng var, att det var lättare att få en vilostund innan barnen föddes. För mig är det ett faktum. Jag kunde ”slänga mig på soffan efter jobbet”. Ursäkta om uttrycket var dåligt, du behövde inte ta det så bokstavligt. Jag hade förr… Läs mer »

Anonym
Anonym

Hmm, undrar om du missförstod henne? Jag uppfattade det som att hon menade att barnlösa har enklare att hitta tid för att vila, och att hon personligen slängde sig på soffan efter jobbet.
Visst kan man vara trött även utan barn, och visst har man mer tid för vila om man prioriterar det.

Sara

Alltså hemskt!! Säger folk faktiskt sådär? Vi försökte ganska länge innan vi lyckades få barn och jag skulle ha blivit jätteledsen av en sådan kommentar. Skulle aldrig få för mig att säga någonting sånt. KLART att man kan vara jättetrött fastän man inte har barn! Okej, visst, jag sover mycket mindre nu när vi har en baby i huset, men som du skriver så kan man aldrig veta hur en annan person verkligen har det! Sjukdom, jobb, stress, vad som helst kan göra en väldigt trött också utan barn! Varför tävla i vem som är tröttast? Usch för sådana kommentarer!

Madeleine
Madeleine

Nä alltså helt klart kan ju alla vara trötta. Oberoende om man har barn eller inte. MEN jag personligen hade nog lättare att hitta tid att vila innan barnen. Och med bara ett barn var det lättare att vila än med två barn osv.
Jag vet ju att barnlösa/fria också kan ha diverse orsaker i livet som leder till trötthet. Men aldrig har det varit lika svårt att hitta tid att bara chilla som nu. Då man själv vakat med bebis på nätterna och större barnet kräver sitt på dagarna (mannen jobbar borta hela veckorna så ingen hjälp av honom) DÅ suger det att någon (barnlös eller inte) gnäller över trötthet, förkylning, snoriga barn eller att de har mycket på jobbet. Då brukar jag nog gnälla tillbaka om min trötthet. 😏

Janica
Janica

Jag har två barn och är nog så helsikes trött många dagar pga sömnlösa nätter osv. MEN måst säg att jag var nog tröttare innan jag fick barn :’D jobbade inom restaurangbranchen så det var långa och stressiga kvällar och nätter. SÅ JA! Man kan nog va trött vare sig man har barn eller inte. Det beror ju på ens livssituation!