Sockerfri morotskaka

Det börjar vara några veckor sen jag helt slutade med socker. Men idag, såhär lägligt några dagar före mensen, blev jag så sugen på kaka! Jag googlade och googlade men allt som var utan socker skulle ersättas med något konstigt som vi inte hade hemma.. Tills jag kom på att googla morotskaka utan socker. Och det gav napp! Jag gjorde dock lite ändringar i receptet, en morotskaka utan ingefära liksom, det går ju inte.

Den blev absolut inte lika god som vanlig förstås, men stillade absolut mitt sug efter nått gott! Det är ju konstigt det där också hur något som knappt är sött kan kännas jättesött efter några veckor utan vanligt socker.

Du behöver:

  • 3 ägg
  • 1 1/2 dl honung
  • 1 dl neutral olja
  • 3 dl grovrivna morötter
  • 4 dl vetemjöl
  • 1 dl hackad mandel
  • 1 tsk kanel
  • 1/2 tsk ingefära
  • 1/2 kardemumma
  • 1 tsk bikarbonat
  • 2 tsk bakpulver

Så här gör du:

– Sätt ugnen på cirka 175 grader.
– Skala och riv morötterna fint. Hacka mandeln, om den inte är färdighackad. (Den behöver inte skalas.)
– Om honungen är fast, värm försiktigt i en kastrull eller i mikrovågsugn tills den blir så mjuk att den kan röras.
– Vispa samman ägg, honung och olja.
– Tillsätt morötterna och mandeln. Rör samman resten av torrvarorna i en bunke och rör ner dem i smeten.
– Smörj en långpanna och häll smeten i den. Grädda i mitten av ugnen i cirka 25 minuter.
– Rör samman färskost och honung och bred över kakan när den svalnat.

Receptet har jag lånat härifrån, men ändrat på lite.

/ Carro

Lämna en kommentar

avatar
  Följ  
Meddela om