Smörgåstårta med lax- och räkröra

Till Lissis släktakalas så ville jag ha något salt på kaffebordet också, och eftersom jag är en sucker för smörgåstårtor så bestämde jag mig för att göra en egen, för första gången i liiivet! Det ni. Det var ju inte så svårt alls, och god blev den! Jag tar det som ett bra betyg att den tog slut + att folk sen frågade ’var är smörgåstårtan? Int blev den väl slut redan?’ Haha! Får göra två tills nästa gång.

Jag utgick från ett relativt enkelt grundrecept, men svävade ut lite och lade min egen twist på den, med risk för att misslyckas då.. Men men, lite risker får man ju ta!

tå1

Ingredienser för en 3 lager hög smörgåstårta med lax och räkor. Räcker till ca 8-10 personer. (Jag har min tårta i en pajform därför syns bara 2 lager)

Grund = 3 stycken runda brödkakor

Räk och laxröra
200 g skalade räkor
2 dl créme fraîche
0,5 dl majonäs
1 dl cremé bonjour med citron och dillsmak
2 msk hackad färsk dill
2 msk gräslök
200 g varmrökt lax
salt och peppar efter smak

Garnering
200 g philadelphiaost
Spad från lax och räkröran
500 g oskalade räkor
Salladsblad
3 kokta ägg
Hackad gräslök
Gurka
Citron
Ost

tå

Gör så här:
1. Blanda créme fraîche, creme bonjuor majonäs, gräslök och dill i en skål. Grovhacka räkorna och blanda ner i röran. (Se till att krama ur vätskan ur räkorna först ifall du sköljt av dem.)
2. Skär laxen i mindre bitar och blanda med resten av ingredienserna. Smaka av med salt och peppar.
3. Lägg en brödkaka på ett stort fat. fördela lax- och räkröran över hela.
4. Lägg en till brödkaka och fördela igen röran över hela.
5. Lägg på sista brödkakan. Blanda philadelphiaosten med gräslök och spad av röran och bred på ovansidan.
6. Skala räkorna, skär äggen i skivor. Rulla ihop osten till små rosor. Skär gurkbitar och citron och riv loss några salladsblad. Dekorera efter tycke och smak. Det går utmärkt att lägga till/ta bort det du inte tycker om och göra denna tårta till din egen, precis som jag gjorde!

Tips! Gör grunden till tårtan dagen innan, så får tårtan stå och dra sig i kylskåpet över natten, så är den saftig och god. Sen dekorerar du strax innan den ska serveras, så är gurkan, osten och allt annat färsk och gott då den ska ätas!

tå3

/ Carro

Lämna en kommentar

avatar
  Följ  
Meddela om
Milla
Milla

Vad har du använt för bröd till smörgåstårtan? Har själv en dotter som snart fyller 2 år!

Kitty

Ser jättegott ut!
/Kitty

Camilla
Camilla

Hej, försöker klura ut vad som menas med ”spad från lax och räkröran”? Tack i förväg för svaret!