När vände ni era barn?

Imorse styrde vi kosan mot Esse och Jessica, Wilda och Elwiras. Barnen är alltid lika glada när vi ska dit, och som vanligt hade vi en roligt för- och eftermiddag med tjejerna. När vi skulle åka imorse, så hade jag knäppt fast Lo, och hon sa – ”Mamma, snart måst jag nog sitta andra vägen tror jag, mina ben ryms ju int riktigt nåmer..” Och jag kan förstå att hon tycker det börjar bli trångt nu med hennes 112 cm och speciellt med vinterskor på fötterna. Men för mig känns det ändå vemodigt att tänka tanken att vi skulle svänga henne redan. Vi har ju en Multi tech, och sen vår bästa Axkid minikid som ju Gry isf skulle få ta över. Så gott som alla barn sitter ju med böjda ben – mer eller mindre, förr eller senare. Detta påverkar inte säkerheten och är inte alls farligt, bara obekvämt..

4 år verkar ju ändå vara en minimigräns. När jag läste en artikel om just bakåtåkande står det såhär om 4 års åldern:

”Läkare, forskare, NTF, Vägverket, Folksam m.fl. rekommenderar starkt att barn åker bakåtvänt till minst 4 års ålder, gärna längre. Anledningen till detta är att nacken och musklerna runt, samt skelettet, ännu inte är så stabila och utvecklade att de klarar en kollision eller ens en häftig inbromsning. Det räcker med 40km/h för att ett barn ska få allvarliga skador. ”Läkare, forskare, NTF, Vägverket, Folksam m.fl. rekommenderar starkt att barn åker bakåtvänt till minst 4 års ålder, gärna längre. Anledningen till detta är att nacken och musklerna runt, samt skelettet, ännu inte är så stabila och utvecklade att de klarar en kollision eller ens en häftig inbromsning. Det räcker med 40km/h för att ett barn ska få allvarliga skador.

I stort sett inga barn omkommer i bakåtvända bilbarnstolar eftersom de har en skyddseffekt på 90-95%. De sista 5-10%, där det bakåtvända bilbarnskyddet inte hjälper, är olyckor i mycket hög hastighet, krock med tåg, brand – väldigt svåra olyckor som inte heller är särskilt vanliga.

Självklart händer ingenting magiskt då barnet fyller 4år, men eftersom alla (oavsett ålder) utvecklas i olika takt så är 4-5års åldern satt som en ”minimigräns”. Att barnet är stor för sin ålder betyder inte att man kan vända framåt i en lägre ålder!”

Men säg mig, när har ni svängt era barn framåt? Så svårt tycker jag, då jag själv ändå tycker det funkar bra att ha dem så som dom är nu. Men då hon själv börjar klaga så blir det ju direkt en annan femma.. Hmm..

Gammal bild från då stolarna var monterade i vår förra bil,
Gry sitter i Multi tech och Lo i Axkid Minikid

/ Carro

17
Lämna en kommentar

avatar
14 Diskussionstrådar
3 Trådsvar
1 Följare
 
Mest gillade kommentar
Hetaste diskussionstråden
15 Kommentatorer
MillaSandraAnna-LenaSonjaCarola Ekman Senaste kommentatorerna
  Följ  
nyast äldst mest gillade
Meddela om
Sofia
Sofia

Vi svängde vår äldsta i somras då han var 4 år och 10 månader, nästan 5 alltså. (113 cm lång och 20kg) Han satt i en minikid och kunde ha suttit längre, men eftersom vi behövde plats för babyn så måste han få en bältesstol. Och OBS! sväng inte på multi techen utan köp en bältesstol istället då ni bestämmer er för att vända! Multi tech är en väldigt tung stol och framåtvänd i en krock får barnet hela stolens tyngd på sig och sitter hon då fast med fempunktsbältet kan det gå riktigt illa för nacken. Därför behövs en bältesstol där barnet sitter fast med bilens vanliga bälte som inte är lika stumt som bilstolens. Förutsagt att barnet är tillräckligt långt så att hen sitter korrekt i stolen med bältet på rätt ställe. (Midjebältet nere på låren och det tvärgående tillräckligt högt upp på axeln.) Det finns jättebra Facebook… Läs mer »

Anonym
Anonym

Ifall ni vänder rekommenderar jag att köpa en bältestol istället. Fempunktsbälten är inte bra framåtvänt. På facebook finns en sida turvaistuimet/bilbarnstolar kolla in där finns mycket info och även på svenska! 🙂

Jullis
Jullis

Sväng inte multitechen framåt, köp en bältesstol istället. Man skall inte sitta framåt i stolar med internt bälte trots att dom är svängbara. Googla, läs på, gå med i gruppen bilbarnstolar på om du undrar varför.

Milla
Milla

Vi har också en Multi tech och upplevde att han började sitta krokigt när nackstödet inte gick högre upp när han e lång (som bältestol när 5 punktsbältet e borta går nackstödet dock att lägga högre). Han e 4 år och svängde just före 4. Lo sitter vel inte i multi techen nu men iaf. så va de för oss. Vi köpte en annan ”lättare” bältesstol som han sitter i och lillebror tog över hans gamla stol för lillebror behövde en efter babyskyddet, bältestolar e billigare också. Fast säkerhet kan man ju inte mäta i pengar. Men ja tyckte ändå att rekomendationerna e till 4 så de kändes lite mera okej då att svänga, fast ja också var osäker om vi gjorde rätt. Multi techen ha ju inte fått vidare bra i test som bältestol (och 5 punkts bältena kan man framåtsvängd bara använda till 18kg) just för att den… Läs mer »

JOSEFINE
JOSEFINE

Multitech är godkänd framåtvänd, men är jättetung. Vid framåtvänt åkande rekommenderar jag att använda en lättare bältesstol istället med bilens egna bälten. Det är säkrare att använda sådana än en bilstol med fempunktsbälte framåtvänt. (Min dotter fick en bältesstol när hon fyllde 5 år. Tills dess satt hon i multitech bakåtvänd)

MalinHelenius.com

Saga sitter i bältesstol nu, känns tryggt och bra och fungerar i vår bil 🙂 så svårt de där att veta hur man ska göra, enda gången vi krockat blev vi påkörda bakifrån och då var jag ju glad att båda barnen satt med ansiktena framåt..

Anna-Lena
Anna-Lena

Det där är ett vanligt missförstånd. Det är också mycket säkrare att åka bakåtvänt om man blir påkörd bakifrån. För krockkraften blir den samma. Man kastas framåt med väldig fart. Sitter man bakåtvänt skyddas nacken. Framåtvänt får man ofta whiplashskada.

M S
M S

Vi har vänt vid 4år. Rekommenderar att köpa en bältes-stol istället för att vända Multitech:en eftersom Multitech (och andra vändbara stolar) är för tunga framåtvänt. Vi har en Concord Transformer bältesstol och sonen som nu är 7år och sitter fortfarande mycket bekvämt i den.

Sandra
Sandra

Hej. Vår son tyckte också att det började vara trångt för benen i multi tech stolen och klagade på att de var obekvämt. Förra året bytte vi bara om stolarna mellan syskonen så nu sitter sonen 5 år i en Britax highway och dottern som är 3 år och mindre sitter i multi tech stolen. Det går jättebra han klagar inte mera på att det är obekvämt och trångt eftersom highwayn kommer högre upp och han har möjlighet att sitta mer i skräddarställning så då ryms benen bra 😊.

Erica
Erica

Äldsta vid fem och mellersta vid fyra. Säger också som alla andra, köp en bältesstol då ni vänder. Säkrare så.

Pamela
Pamela

Ett alternativ är att byta stolar med varann. Vi har precis dom stolarna också och vi fick byta så större barnet tog minikiden och mindre barnet multi Tech. Minikiden är betydligt rymligare 😊

Sonja
Sonja

Vår äldre flicka e 4, hon sitter fortfarande bakåtsvängd i multi-tech och klagar inte alls. Hon e 102cm och 16kg. Trots att hennes ben är böjda så har det hittills gått super. Få se då hur de går i vinter med vinterhalare + stövlar! har tänkt ha henne bakåtsvängt till sommaren (hon fyller i augusti) och efter det köper vi en bältesstol. Vår tjej är ännu ganska liten så sku int kännas tryggt att svänga henne ännu, därför vill jag försöka ha henne bakåtsvängt så nära 5 år som möjligt.

Sandra
Sandra

Vår tjej sitter ännu bakåtvänd i en multi-tech och hon är 6 och ett halvt år. Normallång är hon också. Nu börjar det dock vara rätt trångt så kommer nog köpa en bältesstol snart.
I vår andra bil sitter hon framåtsvängd i en bältesstol. Konstigt nog har hon aldrig klagat på att sitta bakåtsvängd fast kompisar och kusiner har påpekat att hon sitter som en baby 😅

Milla
Milla

Äldsta dottern fick bältesstol vid 6 år, då var hon runt 120 cm. Satt i Britax Max-way och Two-way innan. Mellan dottern blir 6 år i februari och hon sitter ännu i samma stolar + Britax Hi-way och är runt 115 cm. Har lovat att hon får bältesstol vid 6 år också. Yngsta dottern samma sak. Äldsta är nu 8 år och 130 cm och rymma ännu i Two-way och har suttit i den vid behov ännu, bakåtvänt alltså.

Milla
Milla

PS. Vi har ju aldrig sen tjocka vinterkläder på barnen i bilstolar. Tar också ofta bort skorna. Mycket mera bekvämt och mera rum + säkrare