Gör snabba julgodis

Igår var det Finlands 101a födelsedag, och den firade vi här i huset med att bjuda in Janina och hennes minsting Milou för att baka julgodis och leka. Milou och Lo är i exakt samma ålder och leker alltid så bra tillsammans, så vi visste ju att dagen skulle bli en succé precis som den blev också. Jag och Janina fick ju ganska snabbt ta över bakandet och barnen började leka, klä ut sig, dansa och sen slutligen fara ut och hoppa i snön.. Jag och Janina hann prata, skratta och verkligen ha kvalitetstid. Så värdefullt ♥ Vi fick till stånd Bounty, chokladkola, lakritskola, rockyroad och dagen innan hade jag gjort julkex. Tänkte dela med mig av recepten i detta inlägg!

Dessa frasigt TUNNA JULKEX är ett måste med julkaffet, så goda! För ca. 30 julkex behöver du..

  • 100 gram smör
  • 1 dl socker
  • 1 msk ljus sirap
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 1 tsk ingefära
  • 1 tsk pomerans
  • 1 tsk kardemumma
  • 2 1/2 dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver

Gör såhär..

  • Ställ ugnen på 175 grader
  • Rör ihop smör och socker poröst. Tillsätt sirap, vaniljsocker, ingefära, pomerans, kardemumma och mjölet + bakpulvret som du rör ihop skilt för sig före du tillsätter i smeten
  • Rör ihop allt till en jämn deg, ställ in i kylen i ca. 30 minuter
  • Bred ut ett bakplåtspapper på en plåt och rulla ihop små bollar av degen. Tyng sedan försiktigt med en gaffel ovanpå bollarna så de plattas till en aning
  • Grädda i mitten av ugnen 10-12 minuter, låt svalna

Till en form med CHOKLADKOLA behöver du..

  • 25 gram smör
  • 1 burk kondenserad mjölk
  • 1 chokladplatta 200 gram
  • 3 daim stänger

Gör såhär..

  • Smält smör + choklad i vattenbad
  • Tillsätt kondenserade mjölken, rör ihop till en jämn smet
  • Häll i en relativt tunn form strö daimkross ovanpå
  • Ställ in i frysen
  • När kolan har stelnat, skär den endera i bitar eller rulla den till små kulor
  • Förvaras i frysen

För ca. 25 st BOUNTY behöver du.. 

  • 50 gram smält smör
  • 3 dl riven kokos
  • 2 dl floursocker
  • 1 tsk vanilljsocker
  • 1/2 dl grädde
  • 200 gram smält choklad

Du gör sen såhär.. 

  • Blanda ihop smör, florsocker, kokos, vaniljsocker och grädden. Ställ sedan in i kylskåpet i typ 30 minuter.
  • Forma sedan smeten till små korvar, eller helt enkelt små mini-bountys.Skjutsa sedan in allihopa, som förslagsvis ligger på en skärbräda, in i frysen i circus 60 minuter
  • Smält chokladen och doppa ner, eller ringla chokladen över dina bountys. Om du ännu har kokosflingor kvar, så kan du strössla över.
  • Låt stå svalt ♥
    För en massa goda ROCKY ROAD bitar behöver du.. 
  • 300 gram choklad
  • 100 gram nougat
  • 200 gram dumle
  • 2 dl salta nötter
  • 100 gram marshmallows

Gör såhär.. 

  • Smält choklad med lite smör
  • Klipp/hacka alla tillbehör i små bitar
  • Häll upp choklad i botten av en form ca. 20×20 cm
  • Strö över tillbehören
  • Häll choklad över allt igen
  • Låt kallna och skär i bitar
  • Förvaras svalt
/ Carro

1
Lämna en kommentar

avatar
1 Diskussionstrådar
0 Trådsvar
0 Följare
 
Mest gillade kommentar
Hetaste diskussionstråden
1 Kommentatorer
Anna Senaste kommentatorerna
  Följ  
nyast äldst mest gillade
Meddela om
Anna
Anna

Den som ni gjorde som chokladkola har jag gjort som fudge, eller receptet var enkel fudge.. Nästan exakt samma men det ska va dubbelt mera choklad 🙂 Jättegod! en riktig hitt när jag hade den med till jobbet 😉