En fråga kring förlossningsrädsla och att förbereda sig inför en förlossning

Cessan skrev..

Jag väntar mitt första barn, hade egentligen inte velat ha barn pga. förlossningsrädsla men nu blev det som det blev. Pga. det så ska jag på ett enskilt besök till BB och träffa barnmorska och gynekolog. Min rådgivningstant föreslog att jag ska skriva ner frågor som jag vill ha svar på på förhand. Några enstaka har jag tänkt ut, men som förstagångsföderska så känns det lite som att man vet inte ens vad man ska fråga..

Kanske du kan göra ett inlägg där du skriver vad du hade velat veta innan förlossning, och kanske andra läsar också kan svara. Så får jag ju lite riktlinjer på vad man ens kan fråga och tänka på innan 😀


Hej och grattis! Jag kan tänka mig att det är svårt att ens tänka på att det kommer komma ett barn ut av det hela, när man är väldigt förlossningsrädd. Men det kommer det att göra, så stort grattis åt er! ♥

Jag tänker spontant att du också, förutom träff med barnmorska och gynekolog, borde träffa Susanne på familjerådgivningen här i Jakobstad, din rdgtant vet nog säkert vem jag menar. Så att du kan tala med henne och reda ut vad din rädsla grundar sig i om du inte vet det redan. Ett besök till henne är som att träffa sig själv i sitt inre, haha. Sen så kan jag ju aldrig säga det nog, men en doula när man har förlossningsrädsla är verkligen G-U-L-D. Sen finns ju pelkopoli i Kokkola, dit borde du också försöka få en tid. I vår podd så spelade vi just in ett avsnitt om just förlossningsrädsla och där tog vi upp en del om att ha doula också, så se till att lyssna på det när det kommer ut! Det är avsnitt 5. Så om två veckor kommer det. Superbra avsnitt.

Jag hade ju en viss förlossningsrädsla inför min andra förlossning, men den grundade ju sig mer i att jag inte ville gå över tiden, och jag inte ville förlora kontrollen under förlossningen. Jag ville känna att det var min egen kropp som jobbade och inte att den jobbade p.g.a. konstgjorda värkar orsakade av medicin. Så mycket av min rädsla var just att förlora kontrollen över kroppen, eller ha så mycket smärta att jag måste ta smärtstillande som skulle göra att jag inte kände vad som hände inom mig.

Det är så svårt att säga på rak arm vad du borde fråga på dina besök, då jag inte alls vet hurudan rädsla du har.. Och det är ju väldigt mycket man skulle ha velat veta innan ens förlossning. Men eftersom ingen förlossning är den andra lik skulle det ju ta en evighet att gå igenom varje tänkbara senarium med banrmorskan/gynekologen. Jag har tidigare faktiskt gjort precis ett sånt inlägg du efterfrågar, där jag frågade er läsare vad ni önskar att ni skulle ha vetat innan era förlossningar. Här hittar du det fina inlägget:

Det önskar vi att någon skulle ha berättat för oss.

Men, saker som jag ville fråga på mitt besök för att lätta på min rädsla/oro var bland annat: 
– Kan man bli tvingad att ta cytotec eller kan man vägra? Vad händer isf?
– Hur länge får man gå över tiden sålänge barnet mår bra i magen?
– Är risken stor att vi lämnas ensam i rummet eller finns det oftast personal så någon kan komma direkt man ringer på?
– Får jag själv bestämma i hurudan ställning jag föder?
– Kan jag bli lovad att igen trygar epidural på mig, även i min svagaste stund av smärta?
– Etc.

Så raka, ärliga frågor som sätter huvudet på spiken just kring de känslorna som orsakar din oro och rädsla. Diskutera diskutera, få lite mer kunskap och info. Det brukar ju lätta på rädslan. När det kommer till att föda så anser jag personligen att man inte kan läsa på för mycket (och då menar jag inte att man ska läsa hemska förlossningsberättelser utan faktisk info.)

Så jag säger det igen: Läs på om förlossningar! Hur de oftast går till, de olika faserna i en förlossning, vad som händer i livmodern och underlivet. Hur babyn roterar och sjunker. Osv. Prata ihop dig med din partner/den som ska vara med under förlossningen så hen vet hur du tänker, vad du är orolig för, rädd för, ser framemot.. Och öva på avslappning och andningen tillsammans, så hen också vet hur hen kan lyfta upp dig och ta tillbaka dig i andningsbanan om du börjar tappa det. Det är ju egentligen det enda du kan ha kontroll över under din förlossning. Allt annat händer ju bara, men om man har tur, så kan man ta kontroll över sin andning och avslappning. Avslappning och andningen tror jag verkligen är A och O under en förlossning. De två tillsammans minskar smärtan så otroligt mycket.

Jag rekommenderar dig att läsa på och använda dig av dykmetoden (♥) och att läsa boken ”Föda utan rädsla”. Stort stort lycka till, hoppas du övervinner din rädsla och får en fantastisk förlossning!

”Jag önskar att någon skulle ha berättat för mig att förlossningen pågår i några timmar, det du får ut av den förändrar ditt liv förevigt.”

/ Carro

3
Lämna en kommentar

avatar
2 Diskussionstrådar
1 Trådsvar
0 Följare
 
Mest gillade kommentar
Hetaste diskussionstråden
3 Kommentatorer
MadeleineJuliaCessan Senaste kommentatorerna
  Följ  
nyast äldst mest gillade
Meddela om
Cessan
Cessan

Jo jag går regelbundet till Susanne och ska börja gå till gamiljeterapeut också, men tack för all annan info, känns pikulite bättre inför besöket när jag har en liten grund att stå på. Rädslan i sig själv grundar sig i olika, väldigt personliga orsaker som jag inte tänker ta upp, men jag förstår att du har svårt att ge konkreta tips utan att veta vad rädlsan grundar sig i. Men tack för alla andra tips! ❤

Madeleine
Madeleine

Boken ”att möta förlossningssmärtan” eller ”att föda” av Gudrun Abascal rekommenderas. Speciellt i boken om möta förlossningssmärtan ställs en massa frågor till läsaren som är värda att fungera över. Frågor kan vara: varför man är rädd (är det ngt som hänt tidigare i ens liv som påverkar rädslan), vad är man rädd att ska hända under förlossningen, vad behöver man som föderska under förlossningen för att känna sig trygg (handlar det om att man vill att undersökningar görs eller vill man ”jobba” i fred, barnmorskans roll, smärtlindringsmetoder osv).

Julia
Julia

Exakt var nånstans finns en pelkopoli i kokkola?