Det önskar vi att någon skulle ha berättat för oss.

Tack.

Tack till er alla som har öppnat er och berättat era innersta tankar åt mig här i min blogg. Det känns så otroligt stort och fint att läsa vad ni önskar att någon skulle ha berättat åt er innan er förlossning.

Varje kvinna har sin egna sanning. En förlossning är inte den andra lik. För vissa går det snabbt och smidigt, för andra är det utdraget och rent ut sagt hemskt. Men det jag tycker mig läsa mellan raderna är att vi alla har två saker gemensamt; Vi ångrar inte en enda förlossning. För förlossningen har gett oss det mest värdefulla vi kan få. Och vi är alla hjältar som går igenom detta för våra små. 

Vill du ha bakgrundsmusik sålänge du läser listan föreslår jag denna på youtube eller denna på spotify.

Här är några av mina läsares innersta önskningar. ♥


– Jag önskar att någon hade berättat att det finns en chans att man inte får sin baby till bröstet direkt efter att hen kommit ut.
– Jag önskar att någon skulle ha berättat att tredagars gråten är inget att skämmas för. Det är väldigt vanligt och man kan gråta åt nästan allt.
– Jag önskar att någon skulle ha sagt åt mig att råmjölk är gul.
– Jag önskar att någon skulle ha berättat ett förlossningen oftast kommer igång mycket långsammare om man blir igångsatt.
– Jag önskar att någon skulle ha berättat att en förlossning inte nödvändigtvis inleds med värkar. Att den kan börja med att vattnet går, och att värkarna inte nödvändigtvis kommer genast.
Jag önskar att någon skulle ha sagt åt mig att ingen, verkligen ingen, bryr sig om man skiter ner sig under förlossningen.
– Jag önskar att någon skulle ha berättat åt mig hur jag ska trösta min son när han kommit upp på bröstet och inte slutat gråta. Man är ju van vid att lämna över ett gråtande barn till hens mamma när det gråter i din famn, och nu var det mittiallt min uppgift. Kändes jättekonstigt. – Jag önskar att någon skulle ha berättattt amning faktiskt kan vara ett jävla helvete!
– Jag önskar att någon skulle ha berättat för mig att stygnen kan gå upp om man skrattar för mycket.


– Jag önskar att någon hade berättat att det den första tiden var svårt att hinna med något annat än amning.
– Jag önskar att någon hade berättat att det är normalt att baby blues inte bara håller i sig 1 dag.
– Jag önskar att någon skulle ha sagt åt mig hur konstigt det är att man mittiallt kan byta en blöja hur lätt som helst, fast man aldrig bytt en endaste i sitt liv förut.
– Jag önskar att någon hade berättat åt min man att han skulle ta ut alla veckor av pappaledigheten strax från början. Jag hade behövt den hjälpen.
– Jag önskar att någon skulle berättat för mig att det är okej att fråga efter hjälp när du ska i duschen efter förlossningen. Det vågade inte jag, och jag kände mig livrädd och totalt överkörd när jag skulle i duschen.
– Jag önskar att någon skulle berättat åt mig att det är vanligt att bli förstoppad efter förlossningen, och det finns bra hjälp att få.
– Jag önskar att någon hade talat om för mig hur det går till då moderkakan ska ut.
– Jag önskar att någon hade berättat att inte ta inte emot besök med en gång ni kommer hem. Ja ni har fått världens finaste bebis och vill så klart visa upp den. MEN du kommer vara helt slut efter och amningen blir ofta lidande av dessa besök. Så ta några dagar (1-2veckor) och var bara ni, landa i att ni har fått barn!
– Jag önskar att någon skulle ha berättat att man inte ska försöka hålla sig från bedövningen så länge det går ifall man vill ha, för det kan vara för sent.
– Jag önskar att någon sku ha sagt åt mig att det är normalt att bli känslomässigt fucked up under en graviditet och förlossning
– Jag önskar att någon skulle ha berättat att amningen kräver tålamod och hög smärttröskel. Ge det ett par veckor så börjar det kännas bättre.


– Jag önskar att någon skulle ha hintat om hur underbart söt en alldeles nyfödd kan vara! Har alltid ansett nykläckta bebisar som lite småfula när de skrynkliga och slemmiga lägga upp på mammans bröst.
– Jag önskar att någon hade berättat att man plötsligt kan börja skaka (darra) okontrollerbart efter barnet fötts. Trodde jag hade nå fel när det hände.. Men tydligen helt normalt enligt barnmorskan.
– Jag önskar att någon skulle ha sagt att en del av navelsträngen skall bli kvar och måste rengöras grundligt varje dag för att sedan lossna efter en tid av sig självt.
– Jag önskar att någon skulle ha berättat att om man har bröstkörtlar i armhålan så blir även dom size mandarin när mjölken rinner till och de tar så in i röven sjukt och man får gå omkring me armen i luften.
– Jag önskar att någon skulle ha berättat att det behöver inte göra ont när moderkakan kommer ut. Jag behövde överhuvudtaget inte krysta utan den kom ut av sig själv.
– Jag önskar att någon berättat för mig hur svår den första tiden med barnet kan vara.
– Jag önskar att någon skulle ha berättat för mig att jag skulle lyssna på kroppen då förlossningen satte igång.
– Jag önskar att någon skulle ha berättat att jo, det gör jätte ont att bli sydd, men du kommer knappt känna hälften av smärtan för du har ditt livs största gåva på ditt bröst.
– Jag önskar att någon berättat att det är normalt att värkarna aldrig blir helt regelbundna och att det kan komma flera värkar i sträck utan paus. Hela min mentala förberedelse gick ut på att tänka att jag får en paus efter smärtan av vare värk, å så kom de flera i rad! Kände mig lurad och vågade inte lita på min kropp efter det.
– Jag önskar att någon berättat kännetecken på hur det känns före man svimmar och att man faktiskt kan göra det efter en lång förlossning. Jag tyckte jag kände mig ganska okej men nu i efterhand vet jag att jag bara ignorerade kännetecken som susning i öronen vilket gjorde att jag svimmade på wc efter forlossningen. Och att man kan vara svimfärdig många dagar. Jag kände mig ”vanlig” först 4 dagen. De första dagarna kunde jag knappt stå utan att svimma.
– Jag önskar att någon berättat att det inte är så farligt att spricka vid förlossningen, inte ens en andra gradens.


– Jag önskar att någon skulle sagt åt mig att inte bara fokusera på förlossningen, den är snabbt övergående hur jävlig den än är, det kommer ju en omtumlande tid efteråt också med hormoner och nykläckt bebis.
– Jag önskar att någon skulle ha berättat åt mig hur känslosam man är i flera månader och kan börja gråta för minsta lilla – och det är okej!
– Jag önskar att någon skulle ha berättat för mig att epiduralen inte alls tar ont om de sätter in den på rätt tidpunkt.
– Jag önskar att någon skulle ha sagt åt mig att ta så mycket värkmedicin som är tillåtet.
– Jag önskar någon hade berättat för mig att duscha lindrar värkarna bäst.
Jag önskar att någon skulle ha berättat att du ska fråga om hjälp när du ska stiga upp för första gången efter kejsarsnitt.
– Jag önskar någon hade berättat för mig att dom kan hamna att ta blodprov från bebisens huvud sålänge han fortfarande är i magen.
– Jag önskar att någon skulle ha berättat för mig att hemorojder kan dyka upp.
– Jag önskar att någon skulle ha berättat att ibland stiger inte mjölken och du kan inte amma för din mjölk räcker inte till och du är då sannerligen inte en sämre mamma för det.
– Jag önskar att någon skulle ha berättat att din förlossning är din och ingen annan kan uppleva den som du gör. Att det inte finns någo rätt och fel, du får känna som du vill men att ditt pris är det finaste, vackraste och största du någonsin varit med om. Och hur än förlossningen var och så var det värt det. Och du kommer troligen att vilja göra det igen.
– Jag önskar att någon skulle ha berättat för mig att förlossningen pågår i några timmar, det du får ut av den förändrar ditt liv förevigt.

Ni är alla såna otroliga kämpar!
Ge dig själv en extra kram ikväll.
Vi mammor är så jävla grymma.

Än en gång, tack ♥

/ Carro

Lämna en kommentar

avatar
  Följ  
Meddela om
väntande blivande mor
väntande blivande mor

tack för detta inlägg <3

Alexandra
Alexandra

Väntar mitt första barn så detta inlägg var toppen, tack! 🙂

Anna
Anna

Tack själv Carro!

S
S

Ännu en: innan funderade man ju mycket på om man skulle spricka, hur det känns osv. Jag önskar att nån berättat att OM man spricker känner man inte av det än mindre vet när och man kunde inte bry sig mindre. Jag önskar att nån berättat att alla nojor man hade innan inte spelar nån som helst roll: man e ju mitt uppe i det häftigaste man nånsin kommer att uppleva. Så var det iaf för mej.

Annika

Så sjukt bra inlägg! 🙂

Jenny
Jenny

Tack snälla för detta inlägg! 🙂

Linda
Linda

Fast om jagtänker tillbaka dåjag fick mitt första barn så visste jag nästan allt detta. Man kan ju läsa på innan!
Det som överraskade var den oerhört stora kärleken, den var jag inte förberedd på.
Sen var jag förbereddpå 3 dagarsgråten-den kom aldrig

trackback

[…] saker ni hade önskat att någon hade berättat, så sammanfattade jag svaren i ett skilt inlägg; Det önskar vi att någon skulle ha berättat för oss. Älskar ännu idag det inlägget. Läs det om du väntar baby, eller om du annars bara vill läsa […]