Att uppfostra döttrar

Allt vi måste tala om görs i samarbete med Mumin baby blöjor och denna vecka även med Leikkikauppa.fi

I veckans poddavsnitt av @alltvimastetalaom ”De små fröna i vardagen som kan förändra ditt barns tankesätt” talar vi om att uppfostra döttrar. Vi talar om den stora uppgiften man har som förälder att ge sina barn verktygen för att stå emot samhällets normer, tro på, älska och äga sig själv. Vi talar också om hur vi såg på oss själva i yngre dar. T.ex. jag kände mig alltid som den fulaste och tjockaste i klassen. Men var ok med det. Rebeckas erfarenhet är samma, men hon var inte ok med det och försökte anpassa sig och det ledde till en ätstörning som tänkte kosta henne livet. Vi funderar också varifrån det kommer att det ses som något dåligt att vara tjock? Och när vi kom till insikt med att det inte är det. Allt snack om detta leder in oss på vem som har rätt att föra kampen om kroppspositivitet. Där går våra åsikter isär, men vi möts tillslut.

Det som rörde mig mest i veckans avsnitt, det var när vi talade om relationen pappa-dotter. Hur den ofta blir lidande när tonåren kommer, eller hur den blir en relation där dottern kämpar för sin pappas bekräftelse. Och hur viktigt det är att fäder redan från det att döttrarna är små, förebygger detta genom att vara närvarande, stötta och visa känslor. Och hur otroligt viktigt det är att fäderna fortsätter med det!

Efter att Robert lyssnade på veckans avsnitt sa han: ”Vi får hoppas många lyssnar på dehär.” Och ja det hoppas jag med ett otroligt viktigt avsnitt. Om vi slänger ut jante för en stund – så måste jag säga att vi är väldigt stolta över detta avsnitt.

Har du barn, klicka på play.

Såhär står det i vår beskrivning på soundcloud:

Är det skillnad mellan att uppfostra döttrar och söner? Det tror vi. Från att man föds som flicka ligger man i underläge i samhället, mot pojkarna som redan då har ett stort försprång. Vi vill tro att vår generations föräldrar är den generationen som jobbar för förändring. Vi som inte försöker forma våra barn, vi som försöker ge våra barn verktygen att stå emot samhällets normer redan från tidig ålder.

Vi talar om stopp min kropp, duktighetsfälllan, om problematiken att alltid kommentera flickors utseende. Vi lyfter också varför det är så viktigt att föräldrar till pojkar också talar om detta med sina söner, för att lära dem redan från små att flickors kroppar bara är deras egna och att de är värda exakt lika mycket som pojkar. Hur får man in jämnställdhet i uppfostran?

I avsnittet hinner vi också tala om detta med att det ses som negativt att vara tjock. Varifrån kommer det? Vi berättar om hur vi såg på våra egna kroppar i tonåren hur vi ser på dem idag. Och det leder in oss på diskussionen kring vem som får föra ”bodypositivitets kampen” Är det ok att delta i den trots att man har en normkropp?

Som om detta inte vore nog, så talar vi om relationen pappa-dotter. Hur den ofta blir lidande när tonåren kommer, eller hur den blir en relation där dottern kämpar för sin pappas bekräftelse. Hur viktigt det är att fäder förebygger detta redan från det att döttrarna är små, genom att vara närvarande, stötta och visa känslor. Och hur otroligt viktigt det är att fäderna fortsätter med det!

Denna vecka har vi en tävling där du kan vinna denna grävmaskin på hjul från Leikkikauppa, gå in på vår Instagram för att tävla!

/ Carro

4
Lämna en kommentar

avatar
2 Diskussionstrådar
2 Trådsvar
0 Följare
 
Mest gillade kommentar
Hetaste diskussionstråden
3 Kommentatorer
Carola EkmanSandra fDanielas Dagbok Senaste kommentatorerna
  Följ  
nyast äldst mest gillade
Meddela om
Danielas Dagbok

det var ett väldigt intressant avsnitt att lyssna på, tummen upp! 🙂

Sandra f
Sandra f

Igen ett jättebra avsnitt! (fast jag är mamma till två pojkar 😏) Och tävlingar är kul tycker jag 😏