Amningsavslut

Igår bestämde jag mig att nu är det dags att sluta amma. Jag och Gry satte oss ner på golvet, lade plåster på nipplorna och sa hejdå åt ”nanna”. Under dagen var det nog två gånger som hon grät efter det men jag förklara då att dom ska vila nu och att vi har ju lagt plåster på, att nu är det slut på nanna. Ganska snabbt fattade hon nog, och pekade på mina bröst och sa ”nanna tota” (”Brösten sover”). Inför kvällen var jag ju nog nervös måste jag säga. Men det gick nog över all förväntan! Jag kände mig hela tiden väldigt säker beslutet och inte en enda gång tänkte jag att ”nej men jag fortsätter nog ändå” som jag ju tänkt varje gång jag hittills ens funderat på att sluta.

Jag läste två böcker, hon lyssnade och vi talade om vad det var på bilderna, sen frågade jag om jag ska sjunga och klia på ryggen, men det ville hon inte. Så jag låg bara bredvid och fanns där. Dock var det som att hon inte kom till ro, och hon ville gå ut ur rummet. Hon fick gå ut och kolla läget två gånger men sen sa jag att nu ska vi sova och inte gå ut nå fler gånger.

Då blev hon arg! Hon visste ju inte hur hon skulle somna utan bröstet, så därför ville hon säkert istället rymma från situationen och gå ut ur rummet. Men jag lyfte henne bredvid mig varje gång hon försökte gå ner från sängen, och bekräftade att det inte är så kul att sova men att det nog blir bäst om vi börjar sova nu.. Jag försökte börja sjunga, men hon skrek bara nej mamma nej! Jag fick inte röra henne eller nånting. Så jag låg bara bredvid. Hon for upp och ner ur sin säng, kom i min säng, slängde sig i sin och kröp runt i min igen.

Hon grät och var frustrerad och rev mig i tröjan. Jag bekräftade hennes känslor ”det är tråkigt när nanna är slut men vi kan kramas istället” NEJ MAMMA! Det ville hon inte. En timme höll vi på, jag var tyst, lade ibland en hand på henne men hon tog avstånd från mig. Jag sa ”mamma är här med dig, vi kan gråta tillsammans och säga hejdå till nanna om du vill” Nej nej.

Efter en stund blev hon tyst i sin säng, satte sig upp och kröp sedan upp i min säng, lade sig tillrätta bredvid mig, och somnade på min arm. ♥ Där låg jag länge och blev så sentimental. Tårarna rann när hon väl hade somnat, både av lättnad men också av sorg. Att amningen är avslutad nu. En amning som har betydd så otroligt mycket för oss båda. Men nu är vi redo. Och vi kommer såklart vara nära varandra ändå.

När hon hade sovit en timme smög jag ut och gick i soffan med Robert. Han frågade hur det känns och det brast för mig totalt! Tårarna bara rann och rann och vi pratade om alla fina amningsminnen vi har skapat tillsammans. Hur fint stöd han har varit under hela min och Grys amningsperiod och hur det alltid har känts så bra med amningen. Det blev ett så himla fint avslut för mig. Så otroligt fint. Nu är amningen avslutad, jag vet det. 

Nyss hemkommen från BB ♥

Idag är mina bröst som två skarpa silikonbröst, och en huvudvärk smyger sig på. Jag hoppas att jag inte får mjölkstockning nu, för jag ska i jobb ikväll. Jag har duschat varmt och masserat brösten, vad mer kan man göra? Handmjölka lite förstås. Men vill ju inte pumpa eller så, för då förstår ju inte brösten att det är slut nu.

Nåväl, amningen har känts bra ända in till den sista amningen och den känns nog ännu bra, jag skulle nog ha kunnat fortsätta, men jag känner att vi var båda redo för ett avslut nu, och nångång ska man väl sluta, haha. Så skönt ♥

/ Carro

10
Lämna en kommentar

avatar
10 Diskussionstrådar
0 Trådsvar
0 Följare
 
Mest gillade kommentar
Hetaste diskussionstråden
10 Kommentatorer
CeciliaMillaAlice STinaMalin Senaste kommentatorerna
  Följ  
nyast äldst mest gillade
Meddela om
Cindy Ekman-Björkskog

❤️❤️❤️

Charlotte
Charlotte

Jag slutade amma när min dotter var 1 år 2 mån. Jag slutade kerrasta poikki för det gick inte att minska nå mer.. Jag pumpade bort det värsta två eller tre dagar, för att inte få stockning. Åt mej påverkade det inte mjölkproduktionen, så det lönar sej att pumpa liiite så det inte förstockar sej!

Sara

Så fint! blev helt rörd åv dehä inläggi, vet int hu ja ska naagang kuna ta besluti att slut amm

Minna
Minna

Ögonen tårades när jag läste. Jag hade så gärna ammat mina barn längre. Så fint avslut <3

E
E

När jag har slutat amma har jag nog måsta pumpa ur det värsta några dagar för att det inte skulle stocka sig

Malin
Malin

Jag har pumpat bort det värsta i några dagar efter amningsavslut, trappat ner det hela helt enkelt. Skulle annars ha exploderat och fått mjölkstockning. Min mjölkproduktion avtog nog trots pumpandet.

Tina
Tina

Så fint! Jag vet inte hur jag ska klara av att sluta amma min 1,5 åring.. tredje o sista barnet.. sista gången jag ammar… ännu är jag inte redo o inte han heller. Men nätterna skulle vara kul att få bort.. samsover ännu.. vill natta utan bröst men ändå fortsätta dagtid som med tvåan men han är så fast hela nätterna..! Vill få d undan nu i sommar. Tips?

Alice S

<3

Milla
Milla

Säger som de andra ovan. Jag har också fått tömma brösten helt och sedan vänta så länge det går och tömma helt igen. Efter några dagar har det inte behövts mera. Med att bara handmjölka ur lite så stimulerade det produktion i stället och det blev bara värre

Cecilia
Cecilia

Kavlade vitkålsblad på brösten så blir de snart mjuka igen 🙂 funkar sjukt bra!