Varför balanscykel, och hur övergå till trampcykel sen?

Lo har ju haft balanscykel sen hon var ca 1 år och 8 månader. Det tog ett bra tag innan hon riktigt vågade åka med den, trots att hon nog övade varje dag. Med övade menar jag då att hon stod med benen över den och gick med den, ledde den, satt på sitsen och stod stilla och sådär.. Men sen när hon väl fattade grejen så var hon ju fast. Såhär liten var hon när hon fick sin första Puky!

Först hade hon en Puky LR M  för att sedan vid 3 år få en Puky LR XL. Bytet var verkligen helt rätt i tiden eftersom vi hade höjt upp hennes sits och styre på LR M så mycket som det gick. Hennes nya hade ju större hjul, så den åkte hon också snabbare med. Nu fyller hon ju 4 år nästa månad, och vi har börjat fundera på om vi skulle köpa en Puky trampcykel åt henne, då hon nu har så bra balans att hon först sparkar några steg och sen glider så långt hon bara kan.


Lo med KED- meggy K-star reflexhjälm och Gry med Puky-hjälm

Vi är så glada att vi inte började med stödhjul åt Lo utan valde balanscykel. Genom att vi gjorde det valet har hon nu inte den inbyggda falska säkerheten som stödhjul ger. Stödhjul hjälper inte utvecklingen av balanssinnet utan får mer barnet att tro att balansen inte behövs, utan de kan bara luta sig lite till så tar stödhjulet emot vilket ju i stort sätt hämmar barnets balans förmåga. Det känns bra att hon fått lära sig att hålla balansen i så tidig ålder, vi tror (vet) hon kommer ha stor nytta av det nu när hon ska lära sig cykla med trampor!

Hon har en begagnad trampcykel i garaget, som är för liten nu, men som hon övat på.. Men intresset finns inte riktigt där ännu då det ju går så lätt med balanscykeln. Men bara hon får en trampcykel som passar hennes storlek och ålder så tror jag nog det ska gå bättre. Nu gäller det bara att veta hur man ska sköta övergången! Det var lite lyckat att Eva och Tomas på Polkuped just idag, när vi funderade över dethär, svarade på ungefär just vår fundering på sin facebooksida:

FRÅGA: ”Vårt barn älskar sin Puky och vill inte lämna sin balanscykel för en trampcykel. Har ni några tips för hur man får barnet att vilja fortsätta med trampcykeln?”

 Vi brukar rekommendera att man ska öva trampandet med en 12-tummare. Låna av kompis, använd en gammal cykel ur förrådet eller kom över en billig begagnad. Ofta är en 12-tummare ingen långvarig cykelstorlek (ifall barnet inte är av minimått eller jättetidig att lära sig) och generellt rekommenderar vi att använda balanscykel tills barnet kan gå över till en 16- eller 18-tummare – det är mer ekonomiskt 👍🏻

 Fortsätt använda balanscykeln ändå. Den är bekant och trygg – det är inte trampcykeln och därför känns den främmande att testa. Men inbjud till att testa – ”först testar vi trampcykeln – sen får du ta balanscykeln”. Och varför inte torrträna? Lyft bakhjulet och låt barnet trampa i luften.

 Ha sadeln på lägsta sadelhöjd (eller i alla fall så att barnet har ordentligt böjda ben i marken), så att barnet kan sparka fart åt sig på samma sätt som med Pukyn. Vartefter färdigheterna utvecklas, kan man höja sitsen.

 Andra alternativ kan vara att använda cykeln som sparkbräda, d.v.s att barnet sätter ena foten på pedalen (vänster fot på vänster pedal) och sparkar med höger fot, för att bli bekant med den nya och större cykeln.

 Testa i svagt sluttande nedförsbacke (eller puffa fart) – då behöver inte barnet inte ens trampa, utan bara balansera på sin cykel – som det redan kan. Det är även helt okej att bromsa med fötterna – att trampbromsa lär de sig sedan snabbt när de väl är vän med sin cykel.

 Och så klart feedback – bara positiv, uppmuntrade, motiverande! ”Titta det där märket/stenen/trädet – dit försöker vi.”

Till slut, använd med glädje det barnet gillar. All rörelse är hemåt! Och all träning är bättre än ingen träning – även om det bara handlar om sekunder eller några minuter.

Med dessa tips i ryggsäcken tror jag nog att det blir en trampcykel-sommar för Lo, och jag tror att Gryni kommer susa ner för backarna med sin Puky LR M!

Ni med barn som haft balanscykel, hur gick övergången till trampcykel sen? ♥

/ Carro

8
Lämna en kommentar

avatar
8 Diskussionstrådar
0 Trådsvar
0 Följare
 
Mest gillade kommentar
Hetaste diskussionstråden
8 Kommentatorer
LisaJessicaSandraIdaSonja Senaste kommentatorerna
  Följ  
nyast äldst mest gillade
Meddela om
Anna
Anna

Är den begagna för liten redan?? 😀 Angelica har ju ännu sin i samma storlek, men kan nog hända hon skulle behöva en större.. Vi köpte ju en 16″ åt Hugo ifjol , och den är nog på tok för stor åt Ica … Men Ica har börjat använda den annars såå oanvända sparkcykeln (köpte den för 3 år sedan men inget av barnen har varit intresserad av den), som är på tok för liten xD

E
E

Vår dotter är nu 3 år o 2 mån. Hon har cyklat med balanscykel från det hon var ca 2 år. Och nu har vi börjat träna med trampcykel och det går jätte bra. Hon cyklar själv på slät underlag. Grus väg är ännu lite svår.

Karza
Karza

Min son fick sin första tvåhjuliga balanscykel då han var 1 år och 10 månader. Det tog kanske två månader innan han började använda den aktivt. Han hade lite svårt att överge sin lilla fyrhjuliga puky. När han var tre år och 10 månader tänkte jag att han skulle få testa att cykla på en 12 tums trampcykel. Han satte sig upp på cykeln och trampade iväg. Sen dess har han bara använt trampcykel. Köpte då en 16 tums puky trampcykel för 12 tummaren var nog allt för liten. Vi har varit jättenöjda med puky trampcykeln. Sonen orkar cykla längre sträckor med trampcykeln än med balanscykeln och eftersom han kommer framåt snabbare med trampcykeln kan hela familjen cykla tillsammans.

Sonja
Sonja

Vår dotter fick minsta balanscykeln från polkuped när hon fyllde två. Nu fyller hon fyra i augusti och har för ca en månad sedan cyklat med trampcykel. Det har gått bra från början. Balansen har hon. Det tog knappt två eller tre övningar så kom hon på hur man trampar och tittar framåt. Nu vågar jag cykla med henne på stora vägen på asfalt, hon sparkar själv fart (dom med balanscykeln) och kommer iväg och cyklar långt med pauser förstås.igår var vi ut på promenad och hon cyklade 2km utan problem. Och vi har alltså inte haft stödhjul!

Ida

Vi började med balanscykel när pojken fyllde 2. Han fattade det snabbt och har balanscyklat sedan dess. Vi har en väldigt försiktig pojke och han har inte riktigt vågat trampcykla, vi har provat då och då med en 12tummare då han har visat intresse, men han blev bara ledsen. Vi fick tag på en 16tummare till 5 årsdagen och på den satte han sig och trampa iväg. Om det var storleken på cykeln eller rätt timing som gjorde det vet ingen. Har fått mycket ”kritik” av äldre generationen att han nog borde cykla med trampor o int ”håll på me sånde pjasas” men oj vad glad jag är att jag var hård på att vi inte skulle ha stödhjul, även om det tog längre för honom än andra pukyanvändare.

Sandra
Sandra

Vår äldsta fick en begagnad balanscykel när han var 2,5 eller 3,5 år(minns inte riktigt). Han susade runt och fick jättebra balans. Höjde sitsen vartefter han växte och han visa noll intresse för trampcykel. Med stödhjul funka det int riktigt. Men när han var hos mommos och moffas brukade han glida fram på min första trampcykel längs deras väg som sluttar lite från garaget. Han rände å sparka i lite med fötterna, tills en gång när vi va där (han var 4,5år) sa jag han skulle lyfta upp fötterna på tramporna och försök trampa. Han hade ju balansen redan så de gick galant. Svårare var det så klart att starta sen på en plan väg. Men som tips; en sluttande väg så e de bara att lyfta fötterna och börja trampa. Han fick använda balanscykel så mkt han ville sen ändå så klart, men han märkte ju att det gick… Läs mer »

Jessica
Jessica

Vår son har haft balanscykel sen han var 1 år å 10 månader och nu när han sku börja med trampcykel, 12tum, köpte jag från HH en ledstång typ som man sätter fast under sitsen. Han våga börja trampa mesamma när pappa höll i och mot kvällen redan cykla han utan hjälp. Den var bara 10€ så de sved int direkt

Lisa
Lisa

Dottern började cykla med vanlig trampcykel (12” puky) när hon var 3,5 år och sonen nu i vår när han var 3 år och 2 månader. Tog några minuter att förstå hur tramporna fungerade, men sedan cyklade de bara iväg som de aldrig gjort annat. Båda barn hade enbart använt pukys balanscyklar före (från 2 års ålder sådär ”på riktit”.