Vår nya bilstol: Axkid Minikid

– Inlägget är ett kommersiellt samarbete med Jollyroom.Fi

Det finns ju verkligen ett stort urval bilbarnstolar, både för spädbarn och logiskt nog också för större barn, 9 kg +. Vi har tyckt att det varit supersvårt att bestämma oss för vilka vi ska ha till Lo och Gry. Åt Lo, i begynnelsen föll valet på en Britax Hi-way 2. Den var vi helt nöjda med, men kände ändå att den sist och slutligen var lite för enkel. Sidorna är inte så värst höga så vid en kollision från sidan skyddas inte barnet lika bra som om barnets stol skulle haft bredare och högre sidor. En annan sak med Hi-wayn var att Los huvud föll framåt varenda gång hon somnade! Så jobbigt för mig som inte alls klarar av att köra vidare när jag ser att hennes huvud hänger, är så rädd att hon ska bli utan luft.. Så för en tid sen beslutade vi oss för att köpa en ny stol åt henne, och i samma veva växte ju Gry så hon behövde också en stol. Så nu är vår Hi-way som extra ifall fammo eller mommo behöver om de sköter, vilket ju är superbra, för vi vill ju såklart att barnen ska åka säkert i vilken bil de än är!

Efter en tids funderande blev det så att vi köpte en Britax Multi tech åt Lo och en Axkid Minikid åt Gry. Och detta inlägg kommer nu att handla om den bästa stolen vi hittills testat, nämligen Grys Axkid Minikid. Fördelarna med denna är många, och jag är inte förvånad över att den är på andra plats på bäst-i-tests lista över de bästa bilbarnstolarna 2016! Axkid Minikid fick även utmärkelsen ”Bästa prisvärde” i Bäst-i-tests stora test av bilbarnstolar 2016, med kommentaren ”Rymlig, prisvärd och bekväm för barnet”.

Vi har en Mazda 6 och båda stolarna ryms bra i baksätet. Det bästa är att jag fortsättningsvis ryms att sitta mellan dem, men det beror ju på vilken biltyp man har och hur bred man är om baken.


Axkid Minikid kan användas bakåtvänd för barn mellan 0–25 kg med bilens trepunktsbälte. Att stolen är från 0 kg är på grund av den medföljande babydynan och stolens 5 lutningslägen. Detta betyder att när ni köper denna stol åt ert barn kan hen använda det från nyfödd tills det att hen ska börja sitta framåtvänd vid 4-5+ ålder.

Stolen är försedd med ett långt stödben och självspännande förankringsband som gör monteringen enkel. Man monterar och vickar sedan på stolen tills den sitter stadigt. Med stolens främre justerbara ben ställs stolens lutning in så att den passar ditt barn. Minikid är försedd med ett nackstöd som anpassar sig efter barnets längd. Både Gry och Lo kan sitta 100% bekvämt eftersom man verkligen kan ställa stolen efter barnets längd och bredd. Nackstödet är försett med bromsfunktion för ökad komfort för de minsta barnen. I denna stol behöver jag inte vara rädd att huvudet tippar framåt eftersom jag kan välja att ha en sån lutning på stolen så det helt enkelt inte är möjligt.


Korta punkter om Axkid Minikid:

– Stolen är plusgodkänd
– Montera stolen på alla platser i bilen med trepunktsbälte
– Automatiskt nackskydd kopplat till internbälte ställer in nackstödet efter barnets längd
– Unik ”vick”-funktion gör att du som förälder kan vicka fast stolen i bilens säte (se video på hur jag menar här)
– Höga sidoskydd ger mycket hög säkerhet vid sidokollision
– Generöst tilltagen längd på stödbenet för montering i alla typer av fordon.
– Fem lutningslägen
– Klädseln går lätt att ta av och är maskintvättbar i 30°C
–  Axkid Minikid är mycket rymlig med en lång användningstid. Värdesätter man att ha sitt barn bakåtvänt länge så är Minikid mycket bilbarnstol för pengarna

På bilden till vänster har jag anpassat stolen till Gry – babyinlägget är på plats och nackstödet är nedsänkt för att stöda hennes huvud på bästa sätt. Axelremmarna är lite väl spända på bilden men de drar jag lätt ut genom att trycka på en liten knapp under sätet. Till höger är stolen anpassad till Lo. När jag drar ut axelremmen flyttas nackstödet automatiskt till uppskattad passlig höjd, sen går det att ställa nackstödet manuellt också om man vill höja eller sänkta det.


Jollyroom har idag nordens största utbud inom bilbarnstolar, och med alla dessa valmöjligheter tips och råd kan det vara svårt att välja rätt bilstol som passar just dig och din familj. När det kommer till barns säkerhet i bilen finns det ingenting som är viktigare än en säker och anpassad bilstol för just ditt barn. Men modellerna och varumärkena är många, likaså monteringsmöjligheter för olika biltyper, vagnanpassning för babyskydd etc. Därför har Jollyroom tagit fram en bilstolsguide, för att guida dig i ditt köp! Du hittar guiden här på finska, och här på svenska.

17 reaktioner till “Vår nya bilstol: Axkid Minikid”

 1. Tummen upp för såna här inlägg! Vi har en tjej som är ett halvt år och har redan beslutsångest över vad man borde köpa för stol till nästa… Beställde vårt babyskydd från jollyroom och tyckte det fungerade bra med leverans och allt så misstänker att vi också beställer följande därifrån 🙂

 2. Hoj va bra! Har funderat på denna stol eller velat mellan denna och en annan men valet faller nog på axkid minikif efter ditt inlägg! Jättebra. Bra med info och enkelt att förstå 🙂

 3. Hej Carro =) Jag undrar om du kan skriva ett inlägg om hur det egentligen har varit, har ni haft nytta av syskonvagnen? Vi väntar lillesyskon och det kommer vara 2 år 3 månader mellan barnen.. Vår dotter är sen i talet men går och springer nog.. Tänker om vi istället ska satsa på en puky? Har ni haft nytta av den? Vill Lo hellre åka vagn eller puky då ni åker nånstans? =)

 4. Hej, jag är så dålig på sånt här eftersom det är första barnet.
  Det börjar så småningom vara dags för en större stol.
  Och jag tittade på den här.
  Men kan den här bara vara bakåtvänd???

  1. Hej! Jepp den kan bara användas bakåtvänd, de flesta bilstolar är så men finns några som också kan användas i färdriktning, tex Britax multi tech (den andra stolen jag skriver om i inlägget.) 🙂

 5. E relativt nöjd me våra besafe å axkid som vi har. Men vår axkid kan man bara vinkla själva stolen, minns int va d e fö modell. Så deras huvven faller nog fram för oss å. Tycker inte alls om det heller! Men hur funkar det med att vinkla hela stolen, hamnar int sätet framför långt fram då?

  1. Nu har vi inte vinklat vår till högsta läget, bara till hälften. Ännu har vi nog bra med utrymme, men ska faktiskt testa om det blir för lite om man vinklar den helt..

 6. Hej,
  Tänkte ännu på hur ni valde en multitech åt Lo..och inte en axkid minikid åt henne åxå…
  Vi tänkte skaffa en till stol till vår andra bil och funderar på en axkid minikid åt vår 3 åring..
  Fint inlägg! 🙂

  1. Hej! Eftersom vi skaffade dem ungefär samtidigt så visste vi ju varken bu eller bä om någon av stolarna, så istället för att ta två av samma så tog vi olika, för att bilda oss en uppfattning och se om den ena stolen kanske passar bättre åt små barn och den andra åt stora och isf att de kunde byta sinsemellan.. 🙂

 7. Hej! En fråga om Multitech’en. Vi ska skaffa en ny stol åt storasyster 3 år då lillasyster byter från babyskydd och tar över storasysters Max-Way. Funderar på en Multitech eftersom det kunde vara bra att ha en stol där det finns möjlighet att svänga ansikte mot färdriktning nångång i framtiden. Vill såklart att barnen åker bakvänt så länge som möjligt och hittills har det inte varit något problem! Men sådär för att vara beredd.. Vad tycker du om Multitech? Har hört att den är klumpig?

  1. Nej man ska inte använda en kombistol eftersom de är för tunga för det. När en kombistol är urvuxen bakåtvänd är det den även framåtvänd.

   1. Man ska inte använda en kombistol framåtvänd, bakåtvända är de ok. Men de är ju inte plustestade.

 8. Hej! Tänkte bara komma med några synpunkter om det är ok 🙂
  Det står att stolen är från 0 kg men bör inte änvändas före barnet kan sitta med stöd eftersom det blir så stor belastning på ryggen, man kommer inte i närheten av samma lutning som med ett babysydd.
  Och det att huvudet faller frammåt i hi-way beror på att ni inte fick till lika mycket lutning (i grader) i den som i minikiden, det kan bero på hur den varit monterat (finns även kil både till hi-way och minikid) samt att barnet då var yngre. Lutningen går att mäta med telefonen, android måste ladda ner en app (ex clinometer) och på iphone borde det finnas färdigt. Oavsätt stol (förutom babyskydd) så får lutningen inte vara mer än 35 grader.
  Med detta sagt så är minikid en jätte bra stol (en av de bättre), en av de man kan sitta längst tid i bakåtvänd i och lätt att montera. En annan stol som räcker länge (likvärdig med minikid) är britax max-way.
  Hoppas infon kan hjälpa någon!

 9. Om huvudet faller framåt så beror de ofta på 2 saker, fel lutning på stolen eller att bältet är för löst, spänn det mera mot kroppen 🙂

  Både britax max-way och axkid minikid är suveräna och säkra stolar!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *