Vad önskar du att någon skulle ha berättat för dig om amning?

Minns ni mitt inlägg ’Vad önskar du att någon skulle ha berättat för dig före förlossningen?’ Det inlägget fick enormt genomslag och hjälpte mig mycket. Jag lärde mig otroligt mycket nytt. Efter att jag hade samlat in era kommentarer, med både positiva och negativa saker ni hade önskat att någon hade berättat, så sammanfattade jag svaren i ett skilt inlägg; Det önskar vi att någon skulle ha berättat för oss. Älskar ännu idag det inlägget. Läs det om du väntar baby, eller om du annars bara vill läsa ett fint inlägg <3flow


Igår läste jag en avhandling om amning och kom på den idén att jag borde spinna vidare på det där inlägget.. Men nu på ämnet amning. För det finns så otroligt mycket många inte vet om amning! Jag ammade Lo i 2,5 månader. Inför lillasysters ankomst har jag försökt läsa på mer, och jag ser verkligen framemot att amma. Men jag känner ändå att jag vill ha mer amningstrygghet i ryggraden, så att jag inte tvivlar på mig själv lika mycket denna gång..

somnatvidbröstet

Jag kan börja..

– Jag önskar att någon skulle ha berättat för mig att det kommer perioder i amningen när det verkar som att man inte har tillräckligt med mjölk, men då är det bara faser där babyn behöver mer mjölk och mjölkproduktionen ska ökas på, så därför ammar barnet mera men det kommer inte alltid mjölk.. Men amningen har ju då den följden att det produceras mera mjölk och efterfrågan och tillgång stabiliseras. Jag önskar att jag skulle ha vetat detta och inte bara trott att mina bröst svek oss. 

– Jag önskar också att någon skulle ha berättat för mig att råmjölk är gult och tjockt – trodde jag hade något fel när det kom ut sånt ur mina bröst på bb.

– Jag önskar att någon skulle ha berättat hur ont det gör då mjölken rinner till och babyn äter de 50 första gångerna. Grät ibland av smärtan! Men, det går ju snabbt om. Smärtan varar bara i några sekunder.

– Jag önskar att någon skulle ha sagt åt mig att rådgivningen inte blir arg på dig om du slutar amma tidigt. Var så nervös inför rådgivningsbesöket och frågan ”Hur går amningen?” när jag hade slutat..


Ge mig dina bästa tankar. Får vara både ”negativa” och ”positiva” saker du önskar någon skulle ha berättat – så ska jag sammanfatta alla era fina tankar i ett inlägg senare under veckan. Tack, ni är bäst!

ami

/ Carro

Lämna en kommentar

avatar
  Följ  
Meddela om
Sandra

Jag önskar att nån hade berättat att det kan göra ont att det inte gick i flera månader efteråt, trots att jag före babyns födsel tänkte ”går det inte så går det inte”. Inte så positivt kanske men jag var verkligen oförberedd på att vara avundsjuk på dem som bara ”dro fram tissen” när man själv knappt kunde amma liggande i sängen. O att folk frågar dig om du ammar eller inte. Vems business är DET? Sen önskar jag att nån hade sagt åt mig att SATSA på amningen, köpa amningsdyna o så vidare. Jag var väldigt oförberedd på kampen som skulle komma. Låg ju visserligen 15h ensam på uppvaket så efter det var väl oddsen inte så stora heller MEN ändå.

K.S
K.S

Håller med! Varför frågar man ”ammar du?” Av någon?? Eeehhh. Varför bryr man sig om någon annan ammar..

Cecilia
Cecilia

Förstår inte vad som är problemet med den frågan? Om båda ammar så kan man ju isf diskutera amning. Ammar man inte så vaddå? Int måst man väl känna sig kränkt för de?

Cecilia
Cecilia

Beror ju förstås på vem som frågar och avsikten med frågan – men att bara fråga, inga problem. Tvärtom behövs det pratas mer om amning.

Jenny
Jenny

Håller med, jag har nog frågat om andra ammar och om de gör det kan vi dela erfarenheter, om inte så har vi fortsatt tala om något annat, och har heller inte tagit illa upp om någon frågat om jag ammar 🙂

Sandra

Alltså JA klart man kan fråga o diskutera, men syfta nu främst på heeelt okända 50+ tanter som jag aldrig har hälsat på ens som frågat 🙂 Var lite oväntat att det skulle hända o mer än en gång. Man ba ”Hej? Eh nej jag ammar inte.”

hanna, förbanna

och frågan ”har du bra med mjölk?” – hur gör svaret på den frågan ditt liv enklare? Tyckte, medan jag ammade, att alla frågade om min mjölk. Kände mig som en kossa. Folk, alltså. Att de inte tänker före de öppnar munnen.

Henna
Henna

Jag önskar att nån sku ha berätta att det kan ta mer än 2-3 månader innan amningen blir regelbunden och börjar kännas ok.. Hade bara hört av mina väninnor att mjölken sinar för många runt 2 månader så i stort sätt alla mina vänner hade slutat då. Men jag gav mig inte och det var först efter 3 månader som vår amning kändes normal och lätt! Jag gav mig inte men trodde ju att det var ett dött lopp..

Jag önskar också att nån skulle ha berättat att det är så värt att fortsätta kämpa ännu efter 2 månader då man helst bara vill kasta bort brösten och langa flaskan. För det ÄR värt det! Idag har vi ammat i över 1 år och det är så självklart!

mia
mia

Precis så! Exakt vad jag tänkte skriva/min erfarenhet.
Det tog till ca 3 månader innan allt blev ”normalt” och ”enkelt”.
Dottern ammade till 1 år o 3 månader och slutade själv.
Så otroligt enkelt o mysigt att vakna upp o amma på morgon = vinner tid att laga brakfrukost varje morgon när barnet har fått ”första-hjälp” o orkar vänta till frukost.
Samt på kvällen avsluta dagen med att mysa i famnen o amma = varva ner och trygghetstanka inför natten, världens enklaste nattningsmetod!
Lycka till! 🙂

Johanna
Johanna

Att nån skulle ha berättat att det inte är av amningen brösten förändras i utseende utan av graviditeten i sig. Var 19 när jag fock första barnet och då valde jag bort amning för jag trodde jag skulle få hängiga bröst av det -_- Gav flaska direkt och brösten blev hängiga ändå så jag skulle lika bra ha kunnat amma. Nu har jag 3 barn och de sista fick jag några år senare och ammar ännu idag 2 åringen 🙂 man lär sig med tiden..

K.S
K.S

Önskar att någon skulle ha berättat att bara för att man ammar är ens bröst inte allmän egendom, speciellt alla gamla släktingar skulle riva och slita i mina bröst och rätta till greppen och babyns sugtag.. Eller bara sitta bredvid och övervaka så det gick rätt till. Samma sak på bb men det förstår jag ju bättre varför de gör men ändå – Suck!! De ville bara väl med oj vad stressad jag blev.
När jag ammar nästa barn ska jag vara mer tydlig med att ingen ska röra varken mig eller barnet när vi ammar. Det störde otroligt mycket.

Janica
Janica

Ja vet ju int var su har fött/ kommer att föda.. Men Vasa BB är ett babyfriendly hospital, och där får de inte ta i varken babyn eller bröstet om de ska rätta till amningstekniken. Allt ska ske genom muntliga anvisningar 🙂

Elin

Jag önskar att nån sku ha berättat att det e heeelt normalt att bebisen äter en gång i timmen eller mer. Att det e vanligare att dom äter så ofta än var tredje-fjärde timme som vården försöker tuta i en att man ska amma.

Önskar också att nån sku ha berättat att man (jag åtm) behöver amma på minsta lilla signal för att bygg upp en stabil produktion.

Så glad att jag läst på lite mera med andra barnet jag också. Plötsligt va de int så svårt att helamma i 6 månader.

Anneli
Anneli

Jag önskar att någon skulle ha berättat att det kan gå som på räls att amma. Att mjölken kan stiga snabbt trots kejsarsnitt, att babyn kan ha ett bra suggrepp, att brösten kan producera tillräckligt mjölk i flera månader. Och att det inte alltid behöver göra ont, att bröstvårtorna inte alltid går sönder och blir blodiga. Jag hade bara hört skräckhistorier och oroade mig alldeles i onödan för någonting som en i slutändan egentligen inte kan påverka själv.
Jag håller också med tidigare kommentarer, så fruktansvärt onödig att fråga om en ammar eller inte. Än värre är följdfrågan varför om en svarar att en inte gör det….

K
K

Vilka hemska eftervärkar som kom då man började amma andra barnet…. Kändes som en ny förlossning som började. Hade inte alls något sånt med första barnet.

J
J

Precis så hade jag också! Med första kände ja ingenting alls men med andra fick ja kraftiga eftervärkar när ja amma.. trodd ju typ ja fick nå fel :b ja hade int alls vetat före att man kan få de 🙂

Heli
Heli

Jag önskar att någon hade berättat för mig att det finns något som heter sugnapp, min dotter fick inte något tag i tissen och jag kämpade i några dagar tills en barnmorska kom med en sugnapp. Då blev det mycket bättre.

Minna

Att man inte ska vänta tills babyn börjar gråta/gnälla av hunger innan man drar fram tissen, utan lära sig de små signalerna babyn ger när den är hungrig. Att det är normalt att amma en halvtimme en gång i timmen den första tiden. Att mjölken inte bara tar slut plötsligt, utan det kommer perioder när barnet behöver mer mjölk och vill amma hela tiden för att ”lägga in större beställning”. Det ska vara så, så inget man behöver vara rädd för. Att vissa har jätteont av amningen i början, och vissa ammar alldeles lätt och smärtfritt. Att amningen INTE gör brösten hängiga, utan det är graviditeten som gör det! Om de nu ens ändras. Att det är riskabelt att börja ge tillägg i flaska, då mjölken kommer mycket lättare då. Babyn kan rata bröstet efter flaskan, och amningen förstörs. Lika så ens mjölkproduktion. Att det stundtals är supermysigt, och man… Läs mer »

Cecilia
Cecilia

Precis! 🙂 Det är verkligen upp och ner. Speciellt i början!

Milla
Milla

Önskar att någon berättat att det är jätte viktigt att ha en amningsbh som sitter rätt och inte spänner på fel sätt. Att det är det som kan ge mjölkstockning och inte drag och blåst tex.

Önskar också att man skulle kunna få mera råd vad kan kan göra då man har problem med för mycket mjölk. Har kämpat igenom två amningsår med för mycket mjölk. Sen på de 2 andra gångerna har jag fått hjälp med medicin för att minska produktion och fått rådet att donera överlopps mjölken till BB. Vilket har resulterat med nöjdare bebis och gladare mamma.

Jessica
Jessica

Oj jag visste inte heller att det finns medicin mot överproduktion.. Nu blir jag riktigt lessen över att ingen informerat mej om det, det är nästan vårt enda problem och det har faktiskt varit ett stort problem…. Nu har jag själv kämpat och stabiliserat mjölken efter nästan 8 månader… 🙁

Mm
Mm

Jag hade önskat att någon hade berättat om hur mjölken kan börja spruta ur brösten! xD när bebisen ammade från ena sidan sprutade det ur det andra och då samlade jag upp den mjölken i en mjölksamalre och kunde spara den mjölken till tillfällen jag inte var tillgänglig. En annan sak att bebisen inte alltid har tid att amma, t.ex. i offentligheten där det är liv och rörelse då var eet för ointressant med mjölk. Vår kille ville inte amma annanstans än hemma egentligen. Om vi var borta var jag tvungen att ge matro och gå undan till ett tyst rum för amningen, där var det inte att bara langa fram maten sisådär. Och när det är dags att avsluta amningen gäller det att vara konsekvent. Vi började ge flaska, onödigt! För då var vi tvungna att jobba bort den också.

Milla
Milla

Hur fruktansvärt ont amningen kan göra! Hade hört att det kunde göra ont de första dagarna men för mig gjorde det fruktansvärt ont nästan hela tiden jag ammade (tills dottern var 2 mån då hon själv slutade), ibland gjorde det så ont att jag skrek rakt ut av smärta. Och det var som sagt så nästan ända till slutet. Blev lite bättre när jag fick bröstgummi på BB (för att hon inte ville få något tag annars) men inte mycket. Sen önskar jag att rådgivningstanten inte tjatat på mig att försöka amma utan gummi (för att stimulera mjölkproduktionen bättre), för när jag försökte fick jag så fruktansvärt ont i brösten att jag inte ens kunde pumpa (vilket nog i sin tur bidrog till att produktionen sinade så småningom). Det var egentligen först runt tiden som jag slutade amma som jag kunde börja amma utan gummi utan att det gjorde så… Läs mer »

Sandra

Jag hade samma situation!! Enda som hjälpte lite var gummi, grät av smärta varje gång och spände hela kroppen för att det gjorde så fruktansvärt ont. Blödde o hade sig. Fy sjutton. Åt mig tog det nio månader att komma över det, o ännu känns det väldigt vemodigt. Det är som om jag själv hade skrivit detta alltså! KRAM.

Milla
Milla

Skönt att höra att man inte är ensam! Blir också vemodig när amning kommer på tal, den där känslan av misslyckande, men som tur är har det allra värsta gått över nu i alla fall. En stor kram till dig med, Sandra!

S
S

Kollades läpp/tungbandet upp om de var för korta? Låter lite som det..

Milla
Milla

Nej, något sånt var det aldrig tal om.

K
K

Hade ingen aning om hur jobbigt amning egentligen kan vara (det gör ont i början, man känner sig låst, och man måste öva på det), men inte heller hur härligt och mysigt det kan vara! Amningshjälpens grupp på Facebook raserade många av mina egna fördomar om amning och gav mig självkänsla att stå på mig när andra ifrågasätter. Ammar min snart 14 månaders fortfarande och nu blir folk förvånade när de får höra det. Det är synd att många inte får uppleva att amma ett större barn för det är en helt annan grej. Jag hade 15 mjölkstockningar med feber de första 8 månaderna men kämpade på och idag är det de mysigaste stunderna på dagen när vi ammar morgon och kväll.

Milla
Milla

Jo, håller så med dig. Har ammat mina 3 äldsta till ungefär 1 år och ammar nu 4an som är 16 mån. Amningen är ju nog nu så mycket enklare än när de är mindre. Mjölken har stabiliserats och det gör inget om man hoppar över en gång eller två. Tidigare måste jag få amma med jämna mellanrum för annars blev det för jobbigt

Milla
Milla

Oj nej, 15 mjölkstickningar! Fy då! Hann ha det 2 ggr under de 2 månader jag själv ammade och det var fruktansvärt, andra gången fick jag högre feber än jag någonsin haft förut (hör till dem som nästan aldrig får feber och aldrig särskilt hög heller i normala fall) och det var hemskt att vara ensam hemma med babyn, var jätterädd att bli yr och tappa henne + att jag mådde pyton. Usch, mjölkstockning var verkligen inget man skulle vilja uppleva igen så du är verkligen tuff som tog dig igenom 8 ggr!

Milla
Milla

15 ggr skulle det stå på slutet!

Sandra
Sandra

Önskar någon hade berättat att man kan få ångest när mjölken stiger och att det beror på dr. Trodde själv först att jag höll på att bli deprimerad. Men när mjölken stabiliserade sig så blev det bra igen. Och att någon hade sagt att de första gångerna kan man få ordentliga eftervärkar strax efter amning.

Charlotta

Jag hade en ganska lätt och rätt fantastisk amning där det mesta gick precis som det skulle, och sen hade jag läst på massor också så jag kände inte direkt att jag saknade någon info. Men det jag önskar att någon hade berättat om och hjälpt mig med var hur man kommer tillrätta med överproduktion av mjölk! Det var väldigt jobbigt med ett barn som inte fick tag för att mjölken sprutade, hon kräktes massor, jag läckte mjölk överallt och sängen var alltid genomblöt osv. Jag fick själv läsa på om blockamning och testa mig fram. Det första råd jag vill ge till andra mammor som VILL amma är att lita på sin kropp! Det är extremt sällsynt att ha för lite mjölk tex och något tillägg behövs i de flesta fall inte alls, bara man är beredd på att babyn vill ha bröstet i munnen mer eller mindre dygnet… Läs mer »

S
S

Några tips: -Fråga efter amningstopp direkt efter förlossningen. Det är en tubtopp som sitter tight, sen lägger man babyn hud mot hud innanför toppen. Det hjälper mjölkproduktionen. -Använd ingen amningsbh (absolut inte med byglar) de första dagarna. De stryper åt mjölkkanalerna och kan orsaka mjölkstockning. Om du vill använda bh, använd de som är mjuka utan byglar. -Jag har haft blödande vårtor efter ett par dagars amning. De gjorde fruktansvärt ont, men håll ut det går över och brösten blir vana med allt sugande. – Försök att undvika bröstgummi. När barnet blir van med gummit kan det vara svårt att ta bort. Dessutom en stor infektionsrisk/bakteriehärd nu när det är rötmånad. – Be sköterskorna på bb att hjälpa dig med olika amningsställningar och ha dem att kolla greppet. – Samsov, med babyn nära dig, gärna hud mot hud. – Lita på att du har mjölk, för jag lovar dig att… Läs mer »

MS
MS

Önskar att man inte präntat så hårt med att ”alla kan amma” på rådgivningen. Var en enorm besvikelse med första barnet när det inte lyckades så bra pga att babyn var krasslig från början och hade ingen sugteknin alls. Kände mig som världens mest misslyckade mamma och försökte förgäves i drygt 3 månader med pump, amningte, amningsgummin mm.. Det var absolut inte värt det! Det blir nog bra barn av dem fast de får ersättning!

Nu med andra barnet kör vi helamning (och jag tycker de e så mysigt) men hade redan från början bestämt att funkar det inte så blir de flaska direkt. Amning e fint men inte till vilket pris som helst!

Linn
Linn

Önskar att nån sagt att risken med amningsgummi (att babyn tappar sugkonsten utan gummi, infektionsrisk, att du bara ska använda det i början vid amningstillfällena osv.) inte är någon stor sak om amningen fungerar tack vare gummit. Har i 3 månader helammat tack vare det och både jag och tjejen mår bra!

Maria
Maria

Det har redan nämnts, men jag hade också önskat att någon hade informerat om hur man kommer till rätta med alltför mycket mjölk, som sprutar, läcker och gör att bebisen sätter i halsen och får magknip. Var helt oförberedd på detta, och när jag talade om det på rådgivningen viftades problemet mest bort. Googlade mig också fram till att man kunde testa blockamning, men det krävdes många tårar från min sida innan vi fick det att fungera.

ida

Önskar att nån sku ha berättat att de kan vara hur mysigt som helst att amma. Jag hade hört massa dåligt, att de gör ont och är svårt, och jag var lite besvärad av bara tanken på att amma men de va så mysigt ända från början!
Önskar att nån sku ha berättat hur osäker man kan vara på sin egen förmåga. Jag tog de väldigt personligt om hon fick magknip och sambon konstaterade att de kanske är bättre med flaska om min mjölk är dålig. De va säkert också på grund av hormoner, men jag känd mig som en värdelös morsa och började nästan tjuta.
Önskar också att nån sku ha berättat att babyn kan bli bortskämd med flaska om man blandar in det, och slutligen rata bröstet. Tyvärr gick det så för mig.

Sofia
Sofia

Jag önskar att någon skulle ha berättat för mig att mjölkproduktionen inte kommer igång optimalt ifall en ”bit” av moderkakan lämnat kvar efter förlossningen, att man skall stå på sig och kräva ultraljud vid eventuell efterskrapning så att hela biten garanterat kommer bort och mjölkproduktionen kan komma igång. Önskar också att någon skulle berättat att man kan fråga hjälp vid bb med olika amningsställningar och babyns suggrepp, jag levde lite i förhoppningen att allt ordnar sig, vilket det ju gör men kanske det kunde varit enklare. Att man skall amma mycket och ofta, det är inte onormalt! Att det finns kräm att smörja såriga bröstvårtor med. Jag var extremt känslig för drag så om det blir en till bebis som jag ammar kommer jag att sticka en amningstopp i ylle som typ bara täcker brösten (har sett någon som haft en sådan i butiken bland kyldiskarna) som man kan dra… Läs mer »

Irene
Irene

Jag önskar att jag varit med i stödgruppen imetyksen tuli på facebook. Ät med där nu när jag ammar mitt andra barn, och har fått otroligt mycket hjälp och stöd därifrån, mycket bara genom att läsa vad andra skriver. Det hjälper mig också att känna att det jag gör (ammar) är viktigt och att jag inte är ensam i detta jobb.

anonym
anonym

Jag önskar att någon sagt åt mig att man genom att se hur fin och ljuvlig babyn är, genom att smeka babyn på huvudet och i pannan de första gångerna man ammar kan stimulera mjölkproduktionen. Ni ska in i en egen bubbla helt enkelt. Att om babyn har fel sugteknik gör det vaaansinnigt ont! bröstvårtorna skall inte se ut som ”skidbackar” efteråt utan vara runda å fina. Hela babyns käke upp allt mot öronen skall röra sig. Ett väldigt stort område skall va täckt av babyns mun.
Jag kämpade med blod svett å tårar me första barnet flera månader innan en gammal barnmorska lärde mig. med andra rann mjölken till jättefort trots snitt då också. Och hela amningsperioden i 10 mån va ljuvlig!

M
M

Jag önskar någon skulle ha berättat vilka fruktansvärda eftervärkar man kan få när man som omföderka börjar amma. Puh jag skulle ha fött många barn på de eftervärkar jag hade.

Sofia
Sofia

Att någon skulle ha berättat att brösten kan läcka – mycket. Du kan vakna i en pöl av mjölk i sängen.

Att du kan ha för mycket mjölk och få mjölkstockning.

Hur man ska göra om amningen inte funkar och man ger ersättning istället. Hur mycket behöver babyn äta?

Sofia
Sofia

Jo och att man svettas otroligt mycket då man ammar. Speciellt i början om babyn gråter men inte får ett bra grepp.

Att babyn måste lära sig sugtekniken. De vet att de ska äta och suga, men det tar nån vecka hen har lärt sig tekniken och det blir rätt från början. Först sen är det bara att ge bröstet.

Att babyn kan vara trött efter förlossningen och inte nödvändigtvis vaknar var tredje timme och är hungrig. Du kan behöva väcka hen för att äta och det är inte alltid det lättaste.

Att du i början sitter och ammar nästan konstant.

Johanna
Johanna

Önskar att nån berättat att bröstvårtorna kan bli såriga,och tillochmed blöda. Grät varje gång mina söner tog ”tag”!

S
S

Att det är helt normalt att de ammar 24/7 de första 3-6 månaderna. Att för lite mjölk/ont vid amning/gasig bebis kan bero på för kort tung/läppband och man alltid ska be att det ska kollas upp ifall man har några som helst problem med amningen.

Jessica
Jessica

Att en bebis kan äta bara 5 minuter och det är okej, hetsa inte din bebis till att långamma, vissa äter snabbare. Att bara för att du vill amma offentligt så betyder det inte att din bebis vill det, vissa uppmärksamma bebisar kan inte koncentrera sig om det inte är mörkt och tyst. Att ingen hjälper en om man har för mycket mjölk, då ska man bara vara tacksam och spruta ner hela världen och bebisen får i halsen och ändå får man söka lösningar själv på nätet. Att handpumpar är värdelösa. Att man inte behöver amningskläder, nästan allt går att dra upp eller ner. Att vissa bebisar inte vill ha napp, flaska, ersättning eller puré utan vill bara ha bröstmjölk till 1 år och det är OKEJ. Att man får tycka om att amma, det kan vara det mysigaste som finns och du är inte konstig om du vill… Läs mer »

Jessica
Jessica

Måste bara skriva en sak till:

Hur kan så många ha problem med överproduktion utan att vården vet någonting??

Jag har varit i kontakt med Vasas amningsrådgivning och min egen hvc-mottagning men inget vet något om överproduktion. Blockamning har jag själv googlat mej till, men det visste ingen nånting om på rådgivningen heller.

Problemet som vi haft är att vår tjej får mest i sej tunn mjölk och får ganska överaktiv mage av det ibland. Då måste jag blockamma några dagar och så blir det bättre.

Netti
Netti

-Sälja mjölk finns det inga broschyrer om och dåligt hittar man vart man ska höra av sig, info om hur det funkar o.s.v. -Att det funkar bra att pumpa ur och frysa ner eller kasta! Första barnet hade jag jättemycket mjölk med men på rådgivningen så sa de bara att det stabiliserar sig nog så efter en 2-3 månader så slutade jag säga till om det. Först vid halv året blev det ”passlig mängd”(ammade tills hon var 1,5år). Med andra barnet så rekommenderade de mig att donera mjölk på BB, sen på rdg så sa de att det inte var någon bra ide att jag skulle frysa in åt bebin istället så frös ner 3-4 liter sen började jag kasta mjölken som blev utpumpad.. Hamnade dock att sluta amma vid 4-5mån p.g.a. att jag började med medicinen igen. Mjölken i frysen fick jag kasta för hon totalvägrade att dricka bröstmjölk… Läs mer »

Erika
Erika

Här har vi också kämpat med överproduktion sedan flera månader. Babyn nu 9 mån. Som tur verkar babyn nu accepterat detta eller bara blivit klupskare Testat det mesta, blockamning, mjölka ur osv. Ofta lyfts problem med för lite mjölk, sällan pratas det om överproduktion. Allmän uppfattning verkar vara att man ska vara nöjd att man har tillräckligt att ge när det finns de som har för lite. Detta iaf. min upplevelse.

M
M

Ja önskar någon hade berättat att bebisar har ”trotsperioder” och krånglar med amningen vid 2 veckors ålder, 2 månader, 5 månaders.. Önskar att någon sagt att det var helt normalt med amningsvägran ibland, och allt jag gjorde var helt rätt.

Victoria

Jag önskar att någon skulle ha sagt åt mig att medicinen thyroxin kan påverka amningen. Jag åt den under graviditeten men efter ett missförstånd fortsatte jag äta den även när sonen var född. Thyroxin påverkar inte amningen för alla men troligen gjorde den det för mig. När jag slutade med den när sonen var 3 mån började amningen fungera mycket bättre. Eller om det bara var så att det råkade sig att amningen stabiliserases då. Men då hade vi redan introducerat ersättning. Som tur höll jag ambingen vid liv hela tiden och sonen accepterade både bröstet och flaskan och jag kunde delamma tills han var 8, 5 månader.