Spontan rörelse är den bästa

Inlägget i samarbete med Suomen voimistelutuote

Våra barn har sen födseln mer
eller mindre lärt sig att fysisk aktivitet är något roligt och en naturlig del av vardagen. Något som man inte måste göra utan något som man bara gör för att man mår bra och har glädje av det. Robert är ju på boxen i stort sätt alla dagar i veckan och för Lo är det en självklarhet att pappa är ”och gympar”. När hon själv fick börja på gympa nu vid 3 år kan ni gissa om hon var stolt! Och att hon får gympa med oss föräldrar gör det så mycket roligare. Vi rör på oss, gör det tillsammans, och det viktigaste, vi har roligt.

En sak som jag och Robert ofta pratar om här hemma, det är hur vi som föräldrar ska hjälpa våra döttrar till gott självförtroende och en trygg självkänsla. Robert tror stenhårt på att människan har större chans att få det från barnsben genom att ha hobbyn de trivs med och utöva rolig fysisk aktivitet utan press. Och forskning visar ju faktiskt på att han tänker helt rätt; barn som är fysiskt aktiva har en mer positiv självuppfattning än barn som är fysiskt inaktiva. Barn som är aktiva och rör sig mycket ges tillfälle att känna på och undersöka sin omgivning och bli trygga i sig själva.

Därför borde det vara viktigt att ha många olika rörelseaktiviteter för barn redan i 3-6-års åldern.  För att barn skall orka sitta stilla i dagis och skola behövs rörelse med jämna mellanrum. Det är ingen skillnad vad man gör bara hjärnan får de signaler som kroppen är i behov av. Barn behöver dagligen tillfällen att springa, klättra och hoppa. Att barnet får en positiv bild av rörelse i tidig ålder gynnar barnet när det blir äldre.  Därför försöker vi ”plantera” så mycket möjligheter till rörelse som möjligt här hemma. Vi har ju länge haft gymnastikringar hängandes i vardagsrummet, och det går inte en enda dag när vi har dem uppe, som de inte används. Är det inte Lo som hänger upp och ner där så är det jag som gör ringdips när jag går förbi. Det är så himla kul nu när Gry har börjat intressera sig för dem också! Hon snurrar runt och känner, klämmer och utmanar sig själv. (Det finns även ringar i plast som endast kostar 29,90 € just nu.)

Nu har vi också en pullupbar monterad i dörröppningen till Grys rum. Den hugger Lo gärna tag i, drar upp sig, hänger uppochner, klättrar upp och ner, snurrar hit och dit.. Stången går lätt att lyfta bort om den är i vägen. Nån har frågat oss varför vi har monterat den mitt i dörröppningen och inte högre upp, men för oss var det självklart att det är barnen som ska ha den rätta höjden vid stången. De ska lätt kunna grabba tag i den i förbifarten och göra volter och gympa lite. Spontan rörelse med andra ord!

En nytt tillskott i tillbehören här hemma är också en vit ribbstol som vi har monterat i Grys rum, som är bredvid vardagsrummet. Placeringen var väl genomtänkt på så vis att vi vill att den ska synas från soffan och köket. Barnen ska kunna slänga ett öga på den och bara rent reflexmässigt få för sig att de vill klättra, och hittills har det funkat. Både Lo och Gry klättrar upp som skott. Lo hänger, flänger och håller i sig med en hand där uppe, medan Gry ännu förstås är försiktigare, men jag måste säga att jag är imponerad över hur snabbt hon ändå vågade sig högst upp! Vi står alltid bakom henne och håller en stadig hand om hennes midja (även fast det blir väldigt svårt att sträcka sig då hon är högst upp eftersom den är 230 cm hög!) dock har hon ännu inte lärt sig hur man klättrar ner, så därför är det ju också superviktigt att vi alltid är med när hon klättrar. Men i sinom tid lär hon sig det också.

Från första gången vi hängde upp ringarna så var vi överens om att vi har högra handen på barnen så länge de behöver det, men att det själv måste utvecklas och lära sig i sin egen takt hur och vad de gör med redskapen. Det är ett måste för att minimera olyckorna och skadorna. När barnen själva får lära sig i sin egen takt så gör de ju endast sånt som de behärskar och kan inte mitt i allt få för sig att de kan hänga upp och ner men släppa händerna och halka ur ringarna med fötterna..

Det som många föräldrar kanske inte tänker på (har jag märkt när vi haft besök bl.a.) är att när barnet säger t.ex. ”lyft mig upp och ner” så försöker föräldern då lyfta barnet och placera hen upp och ner i ringarna. Det är ju inte speciellt smart eftersom att barnet då för det första inte vet hur hen har fötterna och för det andra hur hen ska komma ner vilket lätt medför ett fall.. Så att låta barnet utvecklas och utforska i egen takt är nog det absolut bästa, och det är ju även det som är det fina med alla dessa redskap.. Nästan dagligen visar Lo upp nya trick på ribbstolen, stången eller i ringarna som hon upptäckt att hon kan alldeles själv och vi behöver inte ha hjärtat i halsgropen hela tiden, för vi vet ju att hon behärskar det hon gör.
 
Rörelseglädje när det är som bäst ♥

Ni hittar alla produkter på bilderna hos Suomen voimistelutuote. Det är ett finskt företag som startades för 7 år sen. Alla produkter är tillverkade i trä och är både ekologiska och giftfria. Produkterna snickras ihop i Lempäälä, har lång hållbarhet och är säkra att användas av både barn och vuxna.

Förutom ribbstolar, ringar och pullupstänger säljer företaget även trapetser, klätterrep, säker kökspall för barnen, och slackline. Företaget strävar efter att ha en leveranstid på 1-2 arbetsdagar.

 

6 reaktioner till “Spontan rörelse är den bästa”

  1. Alltså kom inte ringarna från Polkuped? Och ifall ni har skaffat nya från ett nytt ställe, varför?

  2. På dagis jobbar jag enligt principen: försök klättra upp i gungan själv, jag lyfter aldrig upp ett barn i träd, klätterställning eller på stenar. Kan barnet ta sig upp är det också redo att vara där alltså minskas skaderisker. Barnen får ingen fart av mig i gungan när de blir 3-4 års ålder, då behöver de öva själva. Just nu jobbar vi på dagis med att skrinna å skida med 4-5 åringar. Inte så lätt alltid, men kul att se deras framsteg från vecka till vecka. Med egna barn har jag alltid låtit dem klättra och röra sig. Hur ofta ramlar ett barn ihjäl sig hemma? Vad lär sig ett barn av att mamma säger ”klättra inte, du faller”? Idag är mina barn snart tonåringar och de älskar att klättra. Dottern drömmer om stora berg och fallskärmshoppning.

  3. Har nyss beställt gymnastikringarna åt vår dotter som är i grys ålder, men vilken höjd skulle du säga är bäst att ha dom i åt barn i den åldern? 🙂

    1. Det är ju lätt att ställa dom sen då barnet står bredvid. Nu just har vi sån höjd åt Gry så att hon har armarna i ca 45 graders vinkel då hon står vid dem, Lo däremot brukar vilja ha ringarna så hon har armarna rakare då hon ska ta tag i dem.. Gry hänger inte ännu utan hon övar bara att hålla i dem och ”gå med dem” 🙂 Men som sagt, ställ om dem då barnet står bredvid! Kul med ringar, superfin investering!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *