Smakprov på fyllningar från Dintårta.se

I Carro tipsar av Carola EkmanLämna en kommentar

Inlägget innehåller pressutskick

Som jag nämnde här om dagen
så kommer Lo (och Gry vilket jag inte nämnde då) få sina födelsedagstårtor från Dintårta.se. Johanna på Dintårta mejlade mig för en tid sedan och frågade ifall de kan få min adress så de kan skicka varsin tårta åt Lo och Gry på deras födelsedagar, med andra ord ett så kallat pressutskick. (Pressutskick innebär att ett företag (eller de PR-byråer de anlitat) skickar ut produkter till journalister och bloggare.  Pressen/bloggaren behöver inte skriva produkterna om de inte vill, eftersom att det inte slutits något avtal.)

Det som kändes både roligast men också konstigast med det hela var att tårtan inte skulle bakas i Finland utan bageriet ligger i Tyskland. Därifrån skickar de dagligen ut tårtor till kunder över hela norden! Det är ju som att handla på Lidl bara att över nätet, haha. Nä men skämt å sido. Först var jag nog skeptisk, känns ju inte helt 100 att ha en tårta att fraktas enda från Tyskland när jag lika bra kan köpa en av ett lokalt bageri. Men eftersom att Johanna, som själv är hemma från Jakobstad och vi är halvt bekanta från förr, rekommenderade detta för mig, så kändes det direkt lite mer personligt.

Tårtan bakas och skickas sedan iväg samma dag, sedan varierar leveranstiden men med dhl-express leverans ska tårtan vara framme på 1 arbetsdag. Jag tänkte ju nog att hur ska nu månne tårtorna se ut när de kommer fram efter att ha färdats så lång väg? Men den såg helt ut som vilken annan tårta som helst, säkert på grund av att den var så bra packad. En annan sak man såklart spontant tänker på är vad den månne är gjord av då den kan hållas färsk så länge? (Iofs så är det ju så kort leveranstid så inte behöver den ju hålla såå länge.) Efter lite research på hemsidan så kom jag till detta stycke:

”Basen bygger på välbakta tårtbottnar, så kallad sponge-cake (sv. motsvarigheten till sockerkaka), och en smörcreme på rent smörfett. Sockret i tårtan tillsammans med det rena fettet gör att det blir en naturlig konservering utan extra tillsatta konserveringsmedel. Detta möjliggör den längre hållbarheten, jämfört med traditionella gräddtårtor, samt att de står sig bäst och får en fylligare smak i rumstemperatur.

En stor skillnad mellan våra tårtor och mer traditionella engelska tårtor av denna typ, är den mer kontinentala och nordiska touchen. Som kronan på verket täcks tårtorna med delikat marsipan istället för sugar paste, även kallat fondant eller sockermassa. Våra konditormästare garanterar varje tårtas höga kvalitet.”

För att vara säker på att vi kommer gilla den smak vi väljer till tårtorna, så skickade Johanna hem en testtårta som var uppdelad med alla deras 5 olika smaker! Så fiffigt. I torsdags lovade jag i kommentarsfältet att jag skulle skriva vad jag tycker om tårtan så fort jag fått hem en, och ja, det fick jag ju redan igår, så här kommer lite tankar..

Smakerna man kan välja mellan är; Vaniljbotten med halloncreme, vaniljbotten med citroncreme, vaniljbotten med nougatcreme, chokladbotten med körsbärscreme och chokladbotten med chokladcreme. (+Glutenfri botten.)

Ingredienser chokladbotten: ägg, socker, vetemjölvetestärkelse, kakaopulver, florsocker, vegetabilisk olja, glukossirap, emulgeringsmedel: E472b, propylenglykol- och polyglycerolestrar av fettsyror, skummjölkspulver, bakpulver: natrium- och kalcium karbonat och E450, salt, arom, rödbetssaft. 

Ingredienser vaniljbotten: ägg, socker, vetemjölvetestärkelse, emulgeringsmedel: mono- och diglycerider från fettsyror, modifierad stärkelse, bakpulver: difosfat och natrium- och kalciumkarbonat, glukossirap, skummjölkspulver, salt, förtjockningsmedel: xanthan, arom

Efter att ha mumsat på en bit av alla smaker så valde Lo lätt chokladbotten med chokladcreme (ni ser ju att det är den som det minskat mest av på bilden, hann inte ens fota innan hon skulle ha en bit till.) Så till Los tårta blir det, till Roberts besvikelse, den fyllningen. Jag gillade också chokladfyllningen, men jag tycker att när man har choklad i tårtor och kakor så blir det lätt lite för maffigt, och det tyckte jag med denhär också. Så till Grys tårta blir det nog en annan smak.

Till hennes tårta står det nog mellan vaniljbotten med halloncreme, eller vaniljbotten med citroncreme. Jag gillade mest citroncremen, tyckte den kändes fräsch och var godast, medan Robert gillade halloncremen bäst. Gry har inte smakat så hon har ingen åsikt så här långt. Haha.

Men hur smakade tårtan överlag då? Ja, inte smakar den ju som mammas hemlagade tårta med grädde och hemmagjord vaniljcreme inte, MEN för att ha varit väldigt skeptisk så fick jag nog se mig motbevisad! Tårtan var riktigt god, smakade lite som muffins. Cremen i mitten var kanske lite maffig, men samtidigt så är det väl bara för att jag är van vid en annan sorts fyllning i tårtor bara. Jag gillar att tårtorna täcks av marsipan istället för sugarpaste, så mycket godare med marsipan!

Dintårta.se har de massa videor från bageriet, allt från då de bakar tårtorna, till dekoration, hemleverans osv. Lo har suttit och kollat på deras videor flera gånger om nu sen Johanna mejlade, bara för att det ser så gott och roligt ut.

Lo har valt en Elsa och Anna tårta till sitt kalas, och till Grys kalas verkar det stå mellan en Nalle Puh tårta eller en ”brandman face-cake”, lite svårt att veta, hon ändrar sig från gång till gång då de sitter och scrollar genom alla tårtor.  

Gå in här på Dintårta.se och om inte annat,
inspireras av deras fina tårtor till varje kalastillfälle! Förutom tårtor finns där även muffins, macarons, brownies och cake-pops. Och om ni är som Lo och jag, som älskar att kolla baknings-videor så kan jag rekommendera denna video, direkt från Dintårta bageriet!

/ Carro

Lämna en kommentar

avatar
  Följ  
Meddela om