Sluta nattamma

Oj vad jag har varit slö idag. Gry tyckte att hon skulle amma 100 gånger inatt, och vara vaken 3 timmar. När brösten sen var helt tömda på mjölk så blev hon arg och försökte göra revolt där i sängen.. Slutade med att jag fick vagga henne till sömns. Där och då blev jag så himla färdig med nattamningen. Det är som att hon bara för att hon råkar nudda brösten tänker aha här fanns det tillgängligt, kanske jag tar mig en slurk. Inte för att hon är hungrig eller törstig.. Så nu börjar jag nog fundera om jag skulle försöka sluta med nattamningen, eller bara amma en gång. Hon äter ändå så ordentlig kvällsmat och ammas ju till sömns, så under natten tänker jag att hon ändå sku klara sig tills morgonen.

Tänkte testa att sova med en tight tröja på mig inatt, så att brösten inte är serverade på ett silverfat åt henne då hon råkar vakna.. Om hon märker att det inte finns något tillgängligt kanske hon bara somnar om (önsketänkande). Får se hur jag gör.. Hur har du gjort när du fasat ut nattamningen? OBS. Vill nog fortsätta amma dagtid och kvällstid.

Annars har vi haft en lugn och mysig söndag. Robert är på 24 timmars så vi har fått tiden att gå med pussel, promenad, lek hos mommos och lek med Olli och Betti.. Så fint höstväder idag!

/ Carro

19
Lämna en kommentar

avatar
14 Diskussionstrådar
5 Trådsvar
0 Följare
 
Mest gillade kommentar
Hetaste diskussionstråden
17 Kommentatorer
VictoriaACarola EkmananonymCecilia Senaste kommentatorerna
  Följ  
nyast äldst mest gillade
Meddela om
Sara:)
Sara:)

Du verkar vara för nära föräldraskap. Dr jay gordon har ett sätt för att få bort nattamningen som är från ett nära föräldraskaps tänk.

Anonym
Anonym

tänkte jag också tipsa om http://www.naraforlag.com/journal/2017/3/14/sluta-nattamma-jay-gordon-p-svenska finns här sammanfattat på svenska 🙂

Ml
Ml

Jag valde att flytta ut ur sängen två nätter och pappan tog striden. Flaska med vatten och napp erbjöds istället för brösten. Då var sonen 10 månader och åt välling på kvällen och hade inte behov av mat på natten. Då hade sonen haft fritt tillgång till bröstet alla nätter, jag hade inte sovit längre en en timme i taget hela hans liv. Så vi hade ett stort behov av att få ett stop på nattvakandet. Efter två nätter var det värsta över och jag kunde årervända till sovrummet igen.

Miriana
Miriana

Gjorde som.du tänkt. Skjorta på och vägrade. Trodde de skulle bli en himla kalabalik med inte. Tog två nätter å sen förstod hon läget, fortsatte ändå amma på dagen dock var Alina lite äldre än Gry är nu.

Tess
Tess

Här gjorde vi oxå så att pappa tog striden och jag flyttade ut ur sovrummet. Lite kämpigt 2 första nätterna men sen sov hon.

abc
abc

Sku aldrig ta bort både brösten OCH mamman på samma gång som två ovan föreslog. =) Det blir för mycket på en gång och vem vill att barnet ska gråta sig genom natten.. =) Räcker gott och väl med att avbryta nattamningen, att avbryta närheten till mamman blir för mycket.. =) men det är ju bara vad jag tror iallafall =)

Victoria
Victoria

Instämmer!

anonym
anonym

Är pappor sämre på att trösta?
Tycker det pratas så mycket om att pappor skall vara lika delaktiga i föräldraskapet men pappor duger alltså inte till att trösta sitt barn nattetid?

Victoria
Victoria

Pappor i allmänhet är säkert inte sämre på att trösta. Men man måste se till det enskilda fallet och inte göra det till en jämställdhetsfråga där det går ut över barnet bara för att ”det ska vara jämställt”. Om barnet bara låter sig tröstas av mamman och bröstet på natten så duger bara mamman och bröstet nattetid. Då får pappans stolthet och mammans jämställdhetsiver ge vika för barnets trygghets skull. Just i den situationen, i det livsskedet. Senare kanske det bara är pappa som barnet ropar på nattetid och då är det pappa som får trösta i det livsskedet. Det betyder inte att pappa är sämre eller mamma är sämre. Bara att man är lyhörd och sätter barnets trygghet först och inte föräldrarnas stolthet/jämställdhetsiver.

Sofia
Sofia

Vi fasade ut det genom att först ge mjölk i flaska i nån vecka och sedan vatten. Med tvåan gick det så att vi en kväll glömt att köpa ersättning så då testade vi med vatten istället och det var inga protester. Efter några nätter med vatten har de slutat be om flaska på natten och sovit istället. Alternativt fått tutten om de vaknat av att de tappat den.

Vi har också samsovit med båda barnen så de har ju fått närhet ändå fastän mjölkfabriken stängt nattetid. Om jag minns rätt har jag också börjat sova med vanlig t-skjorta/nattlinne så att brösten varit bortgömda. Det har gått bra med båda och inget gråt eller skrik. Lite jobbigare att stiga upp och hälla mjölk i flaska, men vi har haft en flaska + tuuti ersättning i tetra bredvid sängen så att det har gått så smidigt som möjligt.

Alexandra
Alexandra

Jag använde mig av en egen variant av Jay Gordons metod. Bestämde mig för 7 h utan amning, och jag genomförde det hela själv. Första natten var hon ledsen ca 2 h, jag tröstade och kramade då hon tillät. Andra natten var hon vaken ca 20 min, lite ledsen men somnade om. Tredje natten sov hon 9 (!!) h i sträck, trodde inte det var sant när vi vaknade. Sen efter det så ammade vi inte mellan 20 och ca 05. Sen blev hon sjuk och ilagd på sjukhus, så då ammade hon endast. Så nu har vi börjat om igen med att få bort nattamningen. Detta blir nu tredje natten, så hoppas att det går lika bra som förra gången. Jag valde att ta bort nattamningen själv just för att inte både jag och amningen försvinner samtidigt. Eftersom vi samsover så skulle vi ju ändå sova tillsammans igen, så… Läs mer »

Jenni
Jenni

Vi håller också på med att sluta nattamma för tillfället, inte det lättaste när dottern har älskat mina bröst sen hon föddes 😉 blir snart 15 månader. Hon vägrar napp och har först den senaste tiden börjat acceptera tuttflaskan lite mera bara hon får dricka själv 🙂 Jag är nu inne på natt tre med att avvänja på natten,vill dock inte att hon ska behöva gråta hur mycket som helst så därför vill jag finnas där och trösta. Bestämde mig för att ta bort en amning igången, så när hon somnar kring 21 så ammar jag inte henne förrän halv fyra,tröstar och tröstar och hon vaknar många gånger i timmen och gråter allt från några minuter upp till 15 minuter. Men när klockan sen är halv fyra får hon amma så mycket hon vill efter det 🙂 dessa nätter har det fungerat bättre än jag hoppats, och mitt mål är… Läs mer »

Linnea
Linnea

Vi började ge flaska vid 7,5 månader, då blev han efter en tid mera säker och int så rädd för att utforska värden men han nattammade hela natten, fast jag sov bra med honom ända. Han fick bröstet när han ville å de va enkelt att ge när vi sam sov. Men de blev mer å mer att han tog en minut 700 gånger per natt så vi slutade genom att pappa tog natten. När sonen vaknade så tog pappa honom brevid sig å han somna om. När han vaknade nästa gång fick han snusa på mig å vart jätte nöjd me de å somna om. Sen slutade vi helt vid 9månader när jag skulle börja jobba om en månad. Lycka till. 🙂

Emma
Emma

Känner att jag tar emot alla tips också som du får. Dottern fyller 2 i november så känns verkligwn dags. Skulle va skönt att få börja sova

Heidi
Heidi

Slutade nattamma vid 9 mån med att i stället för att amma så fick hon komma o sova mellan oss om jag inte fick henne att somna om i egen säng. Var faktiskt inga problem alls och hon blir 1 år inkommande vecka. Jag sover dock i t-skjorta för att hon inte ska frestas… 🙂 Fröken använder ingen tutt men suger på tummen i stället. Gry har väl inte heller nån tutt eller tumme? Kan tänka mig att det kan vara lite knepigare då.. men det är väl bara att bestämma sig att nu räcker det, o ge vatten i flaska i stället för att markera att man inte behöver äta på natten. 🙂

Anonym
Anonym

Slutade nattamma vid året. Jag tog i honom i famnen och gav vatten i flaska. Han protesterade 3 nätter, men somnade ofta om rätt snabbt. Nu sover han hela nätter.

Rekommenderar inte att ta bort mamman för att få bort nattamningen, de kan skapa otrygghet hos barnet.

Cecilia
Cecilia

Jag har på senaste gått i samma tankar (20 månaders unge) men så kommer det någon lugnare natt då han vaknar kanske bara 5 ggr och så tycker jag att det inte är så farligt ändå… men! Han har de fyra sista tänderna på gång nu sedan några veckor tillbaka och jag tänker att efter att de kommit fram kanske jag testar någon snäll metod för att avvänja nattsmningen. Tror det är lättast för oss båda att kunna trösta och stilla smärtan medan tandsprickningen ännu håller på.

A
A

Vår pojke slutade självmant amma dagtid runt 14 månader. Nattamningen var det som var kvar längst, det slutade han med självmant vid lite drygt 15 månader. Ibland provade jag att ge vattenflaskan på natten, men det godkände han inte alls. Nu vaknar han nog ännu nån gång nattetid och ibland sover han en hel natt. Tycker själv att amningen varit super vid t.ex. tandvärk.. Kanske nästa natt blir bättre? 🙂 Tycker det gått i perioder.. en tid förstår man inte hur man ska orka o sen kommer det plötsligt en bättre period 🙂