Skillnaden mellan amningen med Lo och amningen med Gry

Bästa tipsen du har för att amningen ska funka? Väntar mitt första barn just nu och hoppas verkligen kunna amma sen! Vet att du ammar ”fritt” när Gry vill, gjorde du inte så med Lo eller vet du varför det inte funkade lika ”bra” att amma första gången?

Fick denna fråga på min frågestund och tänkte att jag skulle försöka mig på att svara på den nu! Måste börja med att säga att jag är otroligt stolt över mig själv som nu helammat Gry i snart 3 månader och hela tiden litat på mig själv, trots att jag nu som då får pikar och kommentarer från omgivningen om att jag ammar för ofta eller för länge. Det är ok för mig att folk har åsikter, för de åker ut genom andra örat direkt. Skulle jag ta det personligt och börja tveka på mig själv när dessa kommentarer kommer så skulle jag inte tycka det var lika kul. Men hårdhudad som jag är har jag ju bestämt mig för att gå all in med friamningen nu och gå på magkänslan – det betyder att jag helt måste skita i vad andra säger.

I början med Gry så ammade vi verkligen hela tiden. Jag erbjöd henne bröstet direkt hon visade tecken på att vilja ha och detta ansåg somliga var att ”nu skämmer du nog bort henne” men jag fortsatte med det och det har verkligen lönat sig i längden. Det tog ca. 2 månader innan vår amning stabiliserades och började gå på automatik. Innan dess var det nog vissa gånger som jag erbjöd fast hon inte ville ha, hon åt ibland för mycket, och ja vissa gånger synkkade vi inte helt enkelt. Men jag fortsatte med friamningen och det var det bästa jag kunde ha gjort.

Idag är jag 100% trygg i min amning och jag vet alla Grys signaler. Jag vet hur hon låter när hon är hungrig, jag ser på henne när hon är hungrig och jag vet också när det är fråganom tankning eller amning p.g.a. hunger.

Där vid 2 månader så blev mina bröst ”tomma” och slappa. Innan dess hade jag ofta känslan av mjölkstas (d.v.s. att brösten kändes sprängfyllda och stora) men det har jag inte längre. Skillnaden mellan min amning med Lo och Gry är att nu visste jag att det är normalt att brösten blir slappa och känns tomma där runt 2-3 månader. Det är ju för att brösten vid det laget förstått hur mycket babyn vill ha och efterfrågan och utbudet är nu på samma nivå. Då jag ammade Lo så trodde jag att jahapp nu är mina bröst slappa – det måste ju betyda att jag inte har nå mycket mjölk. Jag blev stressad och började tvivla på mig själv = Tog till flaskan för att vara på den säkra sidan. Att börja med flaska = Lo blev van med att hon inte behövde jobba ut mjölken utan den rann lätt in i hennes mun och hon fick bara ligga och mysa. = När jag erbjöd bröstet ratade hon det ca. varannan gång = Jag gav flaska = Mina bröst trodde att efterfrågan hade minskat = Utbudet minskade = Tillslut hade jag faktiskt för lite mjölk = Jag gav upp amningen.

ammar

Nu var det: Jahpp mina bröst är slappa – det betyder att brösten vet exakt hur mycket Gry behöver = Jag ammade lugnt vidare med 100% självsäkerhet = Gry blir mätt, har tankningar med några dagars mellanrum – brösten producerar mera mjölk eftersom hon vid tankningarna lägger in en större beställning tills kommande dagar.

Det var skillnaden mellan min amning med Lo och Gry. Hoppas du förstår hur jag menar! Så här var det iaf för mig. Jag är så glad att jag kört med friamning för att amma är nog 100 gånger lättare för mig än att hålla på att ta med flaska och köpa ersättning, värma och sterilisera.. Nu är det bara att ta fram bröstet och efter en stund är det över. Är väldigt stolt över mig själv som gett amningen 100% chans denna gång.

Ps. Med Lo existerade också meningen ”Men hon åt ju just?! Hon kan ju omöjligt vilja ha mer nu redan?!” Vill man friamma ska den meningen inte ens flyga genom ens huvud. Jag raderade den direkt på bb och det är jag glad över. Det är bara att inse att ett spädbarn kan äta med 2 minuters mellanrum, 5 minuters mellanrum, 20 minuter, 1 timme, 3 timmar osv.. Med Lo tänkte jag sådär stup i kvarten och vi vet ju hur det gick!

”Du kommer att lyckas bäst med amningen om du ger barnet möjlighet att låta sitt behov av mjölk = efterfrågan, styra hur mycket mjölk du producerar = tillgången. Dessutom vill barn suga för att det har behov av att suga, vill ha tröst, har behov av närhet m.m. Som nybliven mamma ammar du ofta eftersom ditt lilla barn vill suga ofta och vara nära dig. Du kommer inte att sitta så resten av livet, men kanske under de första veckorna eftersom de är mer intensiva. Allteftersom glesas oftast amningstillfällena ut.

Barnet bör få amma så ofta det vill och så länge det vill utan begränsningar, varken när det gäller amningsstunder eller antal gånger ni ammar. Antalet gånger och tid vid varje amning varierar kraftigt från barn till barn. Det kan ta upp till ca två månader innan ni hittat er egen rytm med amning, sömn och behov av närhet.” Källa.

STORT LYCKA TILL MED AMNINGEN!

amning1veckap
Gry några dagar gammal. Blev många timmar i sängen!

/ Carro

Lämna en kommentar

avatar
  Följ  
Meddela om
Emma
Emma

Samma här. Funkande inte alls med storasyster men tror en orsak var att hon va i sätesläge och det blev snitt. Idag är lillasyster 1 år och 2 veckor. Har friammat/helammat sen förlossningssalen tills nu. Igår började jag ge flaska vid sidan om eftersom jag tycker vi kan börja avsluta. Härligt när det fungerar

Emmsan
Emmsan

Tack för ditt svar! Gäller att börja bli mer hårdhudad redan nu då, eftersom jag misstänker att jag har ett antal nära och kära som kommer ”veta bäst” och ha synpunkter för så gjorde aldrig dem minsann… Grymt att det fungerar så bra för er! 😀

MS
MS

Precis så var de för mig också. Tappa aldrig tron på bröstens förmåga att tillverka mjölk så går de nog bra! Stress och dåligt mammasjälvförtroende förstörde amningen med ettan för mig. Me tvåan har vi kört friamning o struntat i klockan och äta var 3:dje timme. Här äts de då vi är hungriga eller vill mysa eller bara annars tanka 🙂

A
A

Jag ÄLSKAR dessa informativa inlägg! Du gör ett fint jobb med att utbilda, du når många och du är inte ett dugg dömande. Heja heja dig! (Hälsn; hälsovårdare)

Jessica
Jessica

Älskar också dessa inlägg, heja Carro! 😀

Brösten kan också fortsätta att spänna om man har riklig mjölkproduktion. Men de är nog mestadels slappa efter några månader.

Vill också understryka hur lätt det är med amningen i längden om man orkar kämpa med den några veckor. Nu när dottern inte vill amma på dagen så hohho vad mycket mat man måste ha med sig så fort man lämnar huset några timmar! 🙂

Maria
Maria

Är glad för din skull! Amning är verkligen så häftit o de finns mycke som nyblivna föräldrar inte vet om amning så detta hjälper nog många som sitter/suttit i samma sits. Finns också stängda grupper på facebook för amningshjälp, kanske du redan visste. Superbra med mycke info och snabb hjälp av ”experter” 🙂

Lisen
Lisen

oj det här inlägget hade jag behövt för 10 månader sen när mitt första barn kom.
vi ammade i 5,5 mån men jag avskydde nästan det jämt. förstod ingenting och mådde jättedåligt.
när jag läste ditt inlägg kändes det för första gången som att jag vill våga amma igen om vi får ett till barn och att det inte ska bli så krångligt nästa gång.
att ja verkligen bara borde ha legat i sängen den här gången o inte haft några besök eller nånting annat på agendan än att hänga med min son vid bröstet. blir ledsen när jag tänker tillbaka, nu mår vi dock superbra.