Sex och förlossning

Om mina förhoppningar går i uppfyllelse så kommer ju förlossningen igång här hemma denna gång. Helt utan påverkan från läkemedel eller läkares inrådan. Det får helt enkelt vara babyns och min kropps beslut när det är dags för henne att påbörja sin resa ut till oss. Och om det blir så, så kommer jag vara hemma sålänge som möjligt. Vår doula Sara kommer att komma hit då, och kommer vara med oss här hemma och stödja oss i värkarbetet.

Men, varför vill jag vara hemma sålänge som möjligt då?

Visste ni att samma hormon behövs vid sex och vid förlossningen? Ni vet ju det att man vill ju inte ha sex om man inte känner sig upphetsad och taggad för det.. Och det är just detta hormon som gör att vi vill ha sex med vår partner (eller någon annan för den delen). Hormonet heter oxytocin och blir ibland också kallat kärlekshormonet. Oxytocin är det hormon som utsöndras i samband kärlek, sex och födelse. Det spelar alltså en väldigt viktig roll i dessa centrala sociala interaktioner .

Under förlossningen, gör oxytocinet att livmoderns muskler drar ihop sig och det fungerar också som en sorts naturlig smärtlindring som hjälper oss att klara värkarna. Miljö är nyckeln till oxytocin produktionen. En stressig miljö kan begränsa produktionen av oxytocin. För att uppmuntra oxytocin produktionen under förlossningen, är det viktigt att kvinnan känner sig trygg och lugn. Detta innebär att hon ska vara omgiven av personer hon litar på, som peppar henne och får henne att slappna av genom t.ex. massage, beröring m.m.

När det kommer till kärlek är oxytocin också mycket viktigt. Hormonet utsöndras vid mjuk beröring av huden och kärleksfull kroppskontakt hos både kvinnor och män i alla åldrar. Beröring av huden sätter fart på nervfibrer, som skickar signaler till hjärnan. Oxytocin frigörs också tillsammans med andra måbra hormon som endorfin under själva orgasmen hos både kvinnor och män. Det bidrar bland annat till de rytmiska sammandragningarna i livmodern, slidan och bäckenbotten.

Tänk er då, hur skulle det se ut om man skulle försöka ha sex i en okänd, stressig miljö? Först är du hemma med din partner och saker och ting hettar till.. Men sen måste du in på en kontroll till sjukhuset (för att t.ex. kolla så din partners delar fungerar som de ska?) Här är en film som visar hur svårt det är att ha sex om vi skulle hantera det på samma vis som en förlossning.

Rolig video, eller hur? Men även lite ledsam.

När vi väl åker in till sjukhuset så har jag ju bett om att undvika alla onödiga rutinkontroller (t.ex. inre kontroller), att få ha det lugnt omkring mig. Jag vill inte heller att barnmorskor ska komma in och ut i rummet och fråga hur det går, utan vi kommer ringa på när vi känner att vi behöver hjälp eller synpunkter. Och det är just p.g.a. att jag vill skapa en så hemlik miljö som möjligt, även fast jag är på bb – för att mitt oxytocin ska få jobba och utsöndras i lugn och ro = värkarbetet stannar inte av = jag behöver inget värkstimulerande eller andra läkemedel.

Till er som fött: Anser ni att ert värkarbete har förändrats/avstannat/blivit annorlunda från det att ni åkte hemifrån påväg till BB/kommit fram till BB? Hur länge tog det isf innan värkarna kom igång av sig själva igen?

Visst är det intressant dethär! 🙂

/ Carro

Lämna en kommentar

avatar
  Följ  
Meddela om
Cecilia
Cecilia

Mitt värkarbete avstannade fast jag hade hemförlossning till att börja med 🙁 Barnmorskorna satte så mycket press på mig och ville att jag sku åka in till BB fast inget ännu var fel. Stängde in mig i sovrummet och hela tiden sku di tjata om att typ titta på min binda om det var blodigt. Som om int jag kan se sånt själv. Tjatade om vaginala undersökningar för att di måst tjata fast jag sagt nej. Och så försvann förstås värkarna då. Så blev det att åka in och få ut ungen via kejsarsnitt. Allt börja så bra! Nästa förlossning tänker jag inte ringa barnmorskorna så fort det sätter igång.

J
J

När ja födde mitt andra barn så hade jag kraftiga värkar med 2 min mellanrum i bilen när vi körde mot bb. Sen när vi väl kom fram till bb och dom la mej i kurvan så kom de 1 kraftig värk på en halv timme! Men då var ja öppen 8 cm så dom skicka mej i förlossningssalen o där kom de igång av sej själv igen genast!:) jätteintressant hur de kan ändras sådär 🙂

Johanna
Johanna

SÅ intressant med graviditeter och förlossning! 🙂 då ja född vår son förra sommaren var jag öppen 1,5 cm då vi kom in, sko ja minnas. Tror int att värkarna ändra nå nämnvärt fast vi kom in, men sen vid 3 cm stanna e helt av och blev outhärdligt så ja fick epidural. Då for e typ till 10 cm utan att ja känd nånting (heeeeelt fantastiskt!). Sen krysta jag 1,5 h å di hamna å klipp eftersom han kom ut snett, vilket jag såhär i efterhand har tänkt att kanske (troligtvis?) beror på epiduralen?!

Nå, om ja nångång får flera barn så tänker jag försök föd med typ samma inställning som dej, heja heja! Fast jag är illa rädd att jag bönar och ber om epidural ändå, den va ju så himmelskt skön då all smärta försvann

J
J

Blev igångsatt med mitt första barn och hade så otroligt täta och sjuka värkar. Allt gick för snabbt och epiduralen hann int börja ge nån verkan innan det var dags för mig att börja krysta. Som tur gick det bra och babyn mådde fint. Vågade aldrig tro att förlossningen skulle starta av sig själv med barn nummer två. Men det gjorde det 8 dagar efter bf och jag hade en ”drömförlossning”. Ringde bb då jag hade så täta värkar men tyckte inte det tog så sjukt så de sa åt mig att stanna hemma så länge jag klarade mig bra. Litade dock på min magkänsla och åkte in till bb p.g.a. de täta värkarna. Förstås avtog värkarna i bilen och jag tänkte att vi måste åka hem igen, men jag var öppen 7 cm! när vi kom in. Vi fick fara direkt till förlossningsrummet. Klarade mig bra med lustgas men… Läs mer »

Charlotta

Vilken sorglig video. Ska visa den åt min man också! När jag födde första barnet var vi nog lite för osäkra och vågade inte vara kvar hemma då jag fick ont, jag var bara öppen nån cm när vi kom in till Jakobstads BB men de var snälla och lät oss stanna för vi var det enda paret på förlossningen så personalen hade ändå inget att göra Så jag gjorde största delen av öppningsarbetet på sjukhuset men allt kändes väldigt bra! Vi fick ett familjrum med dubbelsäng och egen dusch, och lämnades mycket ifred, jag upplevde inte att de störde när de kom in och tittade till mig. Sen fick jag bada också och då var det bara maken och jag i badrummet i flera timmar. På natten fick jag värkmedicin för att försöka sova lite och ingen störde mig då heller, innan det blev morgon och vi så småningom… Läs mer »

Martina
Martina

Inte har det stannat av i något skede fast vi farit in till sjukhuset genast då värkarna börjat hemma. Med första barnet var jag öppen 4 cm då jag kom in och då hade värkarna börjat c 45 minuter tidigare. Hann få epidural och hela förlossningen gick på 5 timmar. Med tvåan blev jag igångsatt i vecka 36 pga havandeskapsförgiftni g och med endast oxitocindropp och hinnspräckning tog förlossningen en timme. Det gick alldeles för snabbt, värkarna var fruktansvärda och mäta ingen paus emellan. Men så blir det ju då man öppnas 10 cm på en timme. Hann aldrig få bedövning. Trean for vi in genast då vattnet gick på natten och två timmar senare var han här. Hann få lustgas, något jag stört mej på de föregående gångerna, att jag aldrig hade hunnit prova. Det blev en intensiv men bra förlossning. För egen del tror jag inte att det… Läs mer »

Milla
Milla

Vid första förlossningen gick vi till bb efter 12 timmar med sammandragningar hemma. Jag tyckte inte att det var något speciellt sjukt men det var så täta sammandragningar….dessutom hade barnmorskan lovat att jag kan gå hem igen om allt var bra och det bara sku vara nån cent. Vid bb dörren hade allt stannat av. gick inte in. gick hem igen. (bor nära). Väl hemma kom vattnet så vi gick ändå tillbaks. Väntade på sjukhusgården en stund. fick då riktigt sjuka värkar och gick in till bb. Tvingades gå i duschen eftersom detta då var rutin (22år sen). Jag sa att det klarar jag inte men det var bara att gå. Fick krystvärkar och födde en 4,5kg flicka på bb;s toalettgolv! Sprack o måste sys. Med följd av att jag fick kraftig allergichock av bedövningen och hamnade på intensiv i 2 dagar. och babyn på bb så jag fick se… Läs mer »

jennI nalaneps
jennI nalaneps

Intressant. Jag har föTT tre barn utan någon medel. Värkarna var nog jämna hemifrån och till sjukhuset. Dock har jag alltid varit 8cm öppen då jag kommit till förlossningen och barnen har allvarligt pluppar ut snart efter. . Men Värkarna har nog varit samma oavsett miljö. Men jag e ingen stressare heller … hoppas du får en fin naturlig förlossning denna gång !

Mk
Mk

Fråga; hur ställer du dig till hinnsvepning(ar) kring bf? I Vasatrakten erbjuder vissa rådgivningar det då man har gått över tiden, vet inte hur ni har det i Jeppis?