Satsa på syskonvagn eller Puky?

Marina S sa.. 
Hej Carro =) Jag undrar om du kan skriva ett inlägg om hur det egentligen har varit, har ni haft nytta av syskonvagnen? Vi väntar lillesyskon och det kommer vara 2 år 3 månader mellan barnen.. Vår dotter är sen i talet men går och springer nog.. Tänker om vi istället ska satsa på en puky? Har ni haft nytta av den? Vill Lo hellre åka vagn eller puky då ni åker nånstans? =)

Hej Marina, och grattis till kommande tillökningen! Oj, det är ju nog verkligen såå svårt att svara på din fråga eftersom jag ju inte vet mycket om hur ni är som familj med rutiner och sånt, om ni bor långt borta och har långa sträckor när ni ska nånstans osv. Men, jag ska såklart försöka svara, men då utifrån hur vi har haft det och tänkt.

Vi har både haft en syskonvagn och en puky till förfogande. Och jag kan inte tänka mig att vara utan varkendera faktiskt. När Gry var nyföding så åkte Lo oftast med i syskonvagnen, eftersom att hon inte ännu helt vågade susa fram på pukyn. Men vartefter månaderna gick så vågade hon mer och mer och hon ville oftare åka puky än vagn. Dock hade jag alltid med syskonvagnen för att inte bli tvungen att bära hem henne + pukyn + skuffa vagn när hon blev trött. Då lade jag henne helt enkelt i vagnen och hackade fast pukyn och skuttade hem hela patrasket.

Nu i sommar så har Lo nog börjat åka mest puky dock. Hon åker hårt och orkar väldigt bra! Dock skulle jag inte ha velat vara utan syskonvagen ännu. Det eftersom när vi redan ska in till min syster som bor i stan, så vågar jag inte låta henne cykla genom stan, för trafiken här i Jakobstad är helt fucked up. Ingen (okej säkert någon enstaka) väntar på barn eller andra vid övergångsställen. Och en tvååring på puky utan broms, nä det känner jag att är för osäkert. Så när vi har haft ärenden längre bort eller in till stan, då har syskonvagnen varit guld.

Idag så hämtade vi faktiskt ut Los nya puky från posten. Hon har för längesen växt ur sin LR M (minsta modellen) och eftersom hon ändå använder sin puky dagligen så tyckte vi att hon var redo för en större storlek med broms.

Idag sålde vi vår syskonvagn också. Det var med vemod jag vinkade hejdå när de körde iväg med den. Den har verkligen underlättat mina dagar något enormt sen jag blev tvåbarnsmamma! Nu när Lo ändå inte vill åka syskonvagn lika ofta längre, utan föredrar pukyn eller att gå själv, så kommer vi istället ha en syskonvagn som går att ha både som enkelvagn och syskonvagn. Dvs. Man kan lägga fast en till sittdel ifall det finns behov. Så bra!

Men, som kort svar på din fråga. I början tror jag det kan löna sig med syskonvagn om ni har långa sträckor att gå, men om ni bara är runt kvarteren i närheten kanske puky+ te.x ståbräda kunde vara ett alternativ? Det finns ju många möjligheter! Sen behöver man ju inte köpa den dyraste syskonvagnen heller om man är osäker på om man ens kommer använda den, utan efterlys på findit eller facebook loppis så kanske du hittar en begagnad! Pukys brukar ju också finnas begagnat nu som då. Hoppas det ordnar sig och att ni kommer fram till vad som passar era behov bäst!

Vad säger ni andra? Har ni haft stor nytta av syskovagnen när lillesyskon kommit (vad har ni för åldersskillnad på barnen isf?) Och har vi nån här som endast kört med enkelvagn åt babyn och puky åt större syskonet?

/ Carro

12
Lämna en kommentar

avatar
7 Diskussionstrådar
5 Trådsvar
0 Följare
 
Mest gillade kommentar
Hetaste diskussionstråden
8 Kommentatorer
Carola EkmanSaaraHTinaNina Senaste kommentatorerna
  Följ  
nyast äldst mest gillade
Meddela om
S
S

Vi har 2 år mellan våra barn, den äldre har cyklat med pukyn sen han va 1 år och 4 månader, men vi skulle definitvt inte klara oss utan syskonvagn. Syskonvagnen är hos oss iaf välbehövlig då vi t.ex. har bråttom nånstans (vi använder sällan bil) och därför inte har tid med att 2-åringen t.ex. stannar och undersöker/funderar på alla stenar lastbilar eller dylikt. Tycker också det är skönt att den äldre kan sitta i vagnen och orken tar slut, hungern slår in eller det allmänna 2-års trotset tar fart, annars skulle jag få bära barnet och pukyn hem samtidigt som vagnen skall skuttas. Vissa dagar orkar/vill 2-åringen cykla upp mot 5 km, medan andra kan hen slänga cykeln i diket efter 300 meter. Har också en bebis som misstycker att ligga i vagnen då hen är vaken, utan oftast bärs i sele så då är det skönt att veta… Läs mer »

Karin
Karin

Det är tre år mellan mina barn. Först tänkte jag att jag skulle klara mig med ståbräde och puky, men då vi rör oss mycket till fots och jag tycker att det är väldigt obekvämt att köra en vagn som har ståbräde så köpte jag en fin Carena dubbelvagn för 50€ på prylis. Så nöjd över mitt beslut. Förra sommaren då jag hade en baby och en treåring använde jag dubbelvagnen massor i kombination med Pukyn. Nu på våren började den äldre cykla med trampcykel och då sålde jag dubbelvagnen för 40€.

Malin
Malin

Jag frågar nu helt en annan sak men du skrev att du hakar fast pukyn i er vagn o nu undrar jag hur? 🙂

Nina
Nina

Vi har 2 år 9 mån mellan barnen o aldrig haft nån syskonvagn. Ungefär i samma veva som jag blev gravid började storebror vägra att sitta i vagnen, han sku gå själv! Så var ju inte så svårt val för vår del 😉 Pukyn har vi använt egentligen först denna sommar mer aktivt (pojkarna nu 4 och 1,5) men nog e den ju bra!
Når vi var ut o på där i början så hade jag alltid medslängd manducan under vagnen om vi sku gå lite mer så det fanns risk att storebror inte sku orka. Tänkte att i såfall får lillebror hoppa ner i selen o storebror tar vagnen. Behöves dock aldrig men är ju en liten grej att ta med som knappt tar nå utrymme 🙂

Tina
Tina

2 år och 3 mnd mellam barnen här, vi bor i Helsingfors och Rör oss mycket i trafiken, med båda buss, spårvagn och tog, och ofta långa stracken att gå. Aldri skulle jag klart mig utan syskonvagn. Vi bor inte i själva centrum så här nära hemmet,( till butiken, dagis, promenad och så) får äldsta gärna åka med puky. Vi har också en ståbreda, men den har vi knapt tästat. Vi har en Phil & teds syskonvagn så man lätt kan klicka bort syskonsitsen

H
H

2 år och 1 månad mellan barnen. Har använt både syskonvagn och balanscykel. När stora syskonet blev trött hängde jag cykeln över handtaget på vagnen och han fick åka en stund.
Vi promenerar dagligen och både vagn och cykel var en absolut nödvändighet hos oss

Saara
Saara

2,5 år mellan syskonen, vi hade ingen syskonvagn, och det funkade.. Sådär. Ståbräda hade vi, men för att vår långa tjej skulle kunna stå på den så måste jag ha vagnen inställd så, att det blev obekvämt för korta mig att skuffa den. Ganska snart vägrade hon dessutom att stå på den, och eftersom det inte finns några cykelvägar där vi bor så är en unge på sparkcykel i den åldern inte något alternativ, förutom på skogsvägar då. Så att våra promenader blev lite lätt frustrerande, trots att hon var sjukt duktig på att vandra långa bitar, så blev det ju kanske inte så mycket motion för mig.. Fast då vet jag ju inte om damen hade gått med på att sitta i någon vagn heller, men om jag skulle välja om nu skulle jag nog skaffa ett vagn!