Så gör vi med kött hemma hos oss


Inlägget är ett kommersiellt samarbete med Träskkulla Ekobeef 

Den senaste tiden har jag fått många frågor både här i bloggen och IRL om hur vi gör med kött här hemma. Ger vi kött åt barnen? Äter vi kött själva?

Sen sommaren 2016 så äter vi egentligen bara ekologiskt kött som vi köpt utan mellanhänder, direkt från bonden. Vi äter inte mycket kött, men det vi äter, det vill vi att ska vara ekologiskt och av god kvalité. Sen man en gång börjat äta ekologiskt, närproducerat kött så är det ganska svårt att gå tillbaka till Prisma och Citymarkets köttdisk (även fast man såklart kan hitta ekologiskt kött där också.) Det är ju så lätt att få det ekologiska köttet hemlevererat direkt på trappan + att man är ju 100 % säker på varifrån köttet kommer!

I Bennäs finns en gård som heter Träskkulla EkoBeef. Träskkulla gård är en EU-ekologiskt certifierad gård i Lövö. De som håller gården rullande heter Pia och Tomas Nyström. Deras djur går ute hela betessäsongen och betar gräs och örter i de stora hagarna. Den övriga tiden tillbringar djuren i lösdriftsstallet där de äter ensilage som är skördat där på gården. Tomas tog över gården efter sina föräldrar när han var 18 år. 1995 övergick han till ekoodling och ekodjurhållning började han och Pia med 2005.

Träskkullas grundtanke är att man inte behöver frossa i kött men det som man äter skall var hälsosamt och det bästa möjliga för miljön. För tillfället är ju ganska mycket tal om hur korna orsakar gaser men faktum är att med produktionsformen ”ekologiskt beteskött” minimerar denna negativa konsekvens. När man odlar enbart gräs (som korna äter) binder det koldioxid på det mest effektiva sättet. Dessutom är gräsvallarna i regel 4-åriga så urlakningen till vattendrag är minimal.

Ekokött då, varför ska man välja det framom konventionellt kött? För oss är det enkelt, ekokött är mycket hälsosammare och är helt fritt från gifter och hormoner. Med det sagt behöver vi inte vara osäkra på vad våra döttrar får i sig när de äter köttet. Dessutom har ekologiskt kött så mycket mer smak! Att ekokött är godare och mer smakrikt än annat kött beror delvis på att djuren vuxit långsammare och enbart ätit gräs. Inga bekämpningsmedel eller konstgödsel har använts. Det är bevisat att mängden Omega-3 syror är högre i ekokött än konventionellt kött, medan halterna av omega-6 lägre.

Slaktningen av djuren är gjord på det nya småskaliga slakteriet Tajma i Kållby. Tanken med att slakta lokalt är att transporterna skall bli korta samt att djuren skall vara så lugna som möjligt vid slakt.

Du har kanske testat Träskkullas kött redan, utan att du ens vet av det? Bland annat på dessa restauranger används Träskkullas kött i Jakobstad: Stadshotellet/Ludwig,  After Eight, Rosenlund, Pavis och Pub Niska. Och i Nykarleby på Pub FAF. Så har du ätit på någon av dessa restauranger så har du med stor sannolikhet smakat på Träskkullas kött!

Såhär kan du köpa –slow meat- från Träskkulla Ekobeef

Leveranskonceptet utgår ifrån en leveranslåda med ca 22 kg kött. Cirka 65 % består av maletkött i 500-600 g vakuumdynor. Resterande 35 % värdebitar är filér och stekar, även de i vakuum förpackningar. På detta sätt vill tar Tomas och Pia tillvara på alla styckningsdetaljer som kommer från ett djur. Alla delar är lika ”fina” då du tillagar dem på rätt sätt.

Värdebitarna uppgår till totalt ca 8 kg och består av följande:
Inner och Ytterfilè ca 1,5-2 kg Entrecote ca 0,5
Innerstek 1,5 Rostbiff 1
Hörnstek 1-1,5 Ytterstek 2-3 kg


Utöver detta kan man beställa t.ex. tunga, hjärta, högrev, bringa, lever, osso buco och andra specialönskemål. Ifall mängden ca 22 kg är för mycket för era behov går det att diskutera en lämplig mängd och urval. T.ex. enbart malet kött.

Priset för hela lådor är 15,90 €/kg inklusive hemleverans. Inga andra kostnader tillkommer. Elektronisk fakturering i efterskott.  Halva lådor är också möjligt och då är priset 16.90 €/kg. Träskkulla har kunder även i H:fors/Nyland (både privatpersoner och restauranger). Logistiken fungerar i Österbotten från Larsmo i norr till Närpes i söder.

Följande leveransmöjlighet är fredagen den 23 mars och leveransen efter det sker 20 april. Varorna levereras färska och kylda hem till trappan.

Förfrågningar och nya beställningar görs genom ett email till: traskkulla@outlook.com eller samtal/sms till nr 040-585 2422
eller på facebook Träskkulla EkoBeef

Träskkulla stöder den lokala diakoni verksamheten genom att ge en donation till hjälpen åt utsatta personer och barnfamiljer. Under fjolåret donerade de kött värt ca. 1000 €

Vi har ätit kött från Pia och Tomas gård nu i några månader, och vi kommer nog inte kunna ändra leverantör av kött sen vi blivit vana med deras slowmeat kvalité. Att inte behöva bära hem kött från butiken utan få det hemlevererat direkt på trappan, det är så lyxigt – men ändå helt utan extra kostnad!

Jag kan med handen på hjärtat verkligen rekommendera Träskkulla EkoBeef om ni värdesätter hälsosamt och närproducerat kött.

Vill du läsa mer om Tomas och Pias verksamhet, så kan du läsa den här artikeln på Öt: Här är ekologiskt det självklara valet

Hur gör ni med kött hemma hos ert?

10 reaktioner till “Så gör vi med kött hemma hos oss”

 1. De to no ett tag innan vi börja me ekokött men som du sejr så är de svårt att byt tillbak när man väl bytt ! så myki godare och bättre konsistens.

  1. Ja, men det var nog lite samma här. Men iom att man fick barn och så så vill man ju tänka lite mer på att maten ska ha bra kvalité, iaf vi! 🙂 Och ja det är verkligen skillnad på smaken!

 2. Tycker att det på nått sätt börjat kännas skammfullt att säga att man äter kött idag, med alla regler om hur man ska och inte ska äta. Vi äter kött hemma, både ekologiskt och oekologisk (tycker det är svårt att hitta ekologisk kyckling bl.a.) men drar mig för att svara när folk frågar.

  Det skulle ju nog kännas mycket bättre att äta mindre och helt ekologiskt. Min man delar tyvärr inte den tanken med mig då han vill äta mycket kött och bryr sig mindre i varifrån det kommer.. Bra att du lyfter det och intressant att höra hur andra gör.

  1. Men eller hur!? Känns som om veganskt är den nya normen på nått sätt. Men det beror säkert mycket på varifrån man kommer och hurudana konton man följer på sociala medier. Tycker dock det är bra att det ”nya” har blivit att man ska äta mindre kött, så mycket hälsosammare. Att det är ekologiskt då till gör det hela bara så mycket bättre. Hellre inget kött alls än oekologiskt för oss numera!

 3. Fint att läsa. Jag blev vegetarian när mitt barn föddes. Men nu är hen 2 år och äter i princip 4 olika rätter och då är det svårt att hålla bort kött när inget än lite köttprotein duger. Vilka rättee äter era barn som inte innehåller kött? Det är tungt med matvägrare… pust.

 4. Oj skriv gärna vad ni äter som inte innehåller kött, känner att vi fastnat på maletkött och kyckling. Våra barn är inte speciellt öppna för nya smaker, så tips mottaget med tacksamhet <3

  1. Jag ska absolut göra ett inlägg om vegetarisk mat för familjen! Känner att det kunde vara kul att samla tips i kommentarsfältet också! 🙂

 5. Kött och köttätande går också att jämföra med vargrädslor och bantning. Här över kommenteras om att de inte vågar säga att de äter kött pga av rädsla för vad andra ska tänka. Folk har ätit kött och jagat sedan urminnes tider i vårt land. Vi skulle inte ha överlevt här utan kött. Varför ska det nu vara skamligt och fel att äta kött? Jo propaganda säger att världen förstörs, men det är inte vi här uppe i lilla Finland som är största bovarna till miljöförstöring. Sluta lyssna på vad andra tycker och tänker. Våg lev livet här och nu istället! Inte konstigt att psykisk ohälsa ökar om vi hela tiden försöker sträva till att leva ett perfekt liv som egentligen ligger utanför vad en människa klarar av. Perfekt kropp, perfekt barnfostran, perfekt hus, perfekt inredning, den rätta bilstolen, färgmatchande kläder (blommigt i år annars), tryggaste bilen, bästa jobbet, perfekt äktenskap och inte glömma vegansk ekologiskt mat. Tänk vilken värld våra barn växer upp i. Föräldrar som vill ha allt perfekt, inte för min skull utan för att vi ska passa in i normen.
  Nej våga vara dig själv. Med omaka strumpor, franska och billig korv till middag, osminkad med utväxt och rufsigt hår, pylsig mage i fjolårets byxor, burkmat åt barnen, socker varje dag. Njut av stunden, ge mera kärlek till varandra och världen! Umgås med människor som inte trycker ner dig och dina val. Det är inte vits att gå in i en diskussion med människor med en stark övertygelse (fanatiska?) på att deras livsval är bäst. Blicka blicken bakåt, istället för åt sidorna, vad var viktigt för mig när jag var liten. Vad är viktigt för min lilla familj? Vem är jag? Var är jag? Vart är jag på väg?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *