Mammalistan 2.0

Hur många barn har du, och hur många planerar du att skaffa?
– Då det skulle vara så lätt för alla att bara ”skaffa” barn. Vi har två döttrar. Jag kommer ju från en stor familj med 4 syskon, och de är verkligen en så stor lycka att ha många syskon i livet. Om jag skulle få bestämma så skulle jag nog vilja ha 4 barn. Men tror nog att det bara blir 3. (Robert bara; Näää de e nog bra som de e!! Men icke, jag känner mig verkligen inte klar.)

Något du älskar att göra med ditt/dina barn?
– När alla är på bra humör och vi har en lugn eftermiddag utan skrik och gråt, då njuter jag verkligen som mest. Sen direkt någon börjar skrika bara av den enkla orsaken att man existerar då raseras ju allt men, hehe. Nä men också mys i soffan, förmiddagar vid simhallen.. Såntdär vardagligt det är nog det bästa.

Trivdes du som gravid?
– När jag väntade Lo trivdes jag inte fram till vecka 20.. Efter det började jag trivas bättre iom att jag började må bättre. Hela graviditeten med Gry var bara ett enda stort rosa lyckomoln eftersom jag var så otroligt glad att jag inte fick HG! Kände mig aldrig stor eller sväld heller vilket såklart bidrog till att jag kunde röra mig och vara igång -> Jag var gladare och piggare.

Har ditt liv förändrats sedan du fick barn?
– Med första barnet förändras ju verkligen a_l_l_t. Vardagen vänd ju upp och ner, man stiger in i en ny roll, den där rollen man hört så mycket om men man aldrig riktigt har kunnat förstå. Vänskapsrelationer rubbas, man lämnar hemma från jobbet och den sociala biten.. Man sätter för första gången i livet någon annans liv före ens eget..

Det bästa som finns med att vara mamma?
– Att man bara älskar sina barn så otroligt mycket, att få spendera varje dag med dem, älska dem, bli älskad och se dem utvecklas. Att få vara deras trygga grund, att få gå bredvid dem genom deras liv.. Ja, det är nog det bästa.

Något mindre roligt med att vara mamma?
– De kvällar då man funderar om man är tillräklig, då man funderar om man kunde ha gjort något annorlunda under dagen.. Och den ständiga tanken på om vi gör ett bra jobb i att uppfostra barnen.. Och sen såklart dedär dagarna då allt bara suger och man är lättirriterad och barnen bara skriker och gnäller ♥

Ditt bästa tips för en ny mamma?
– Lyssna inte på andra utan följ din magkänsla.

Något du inte hade förväntat dig att skulle komma med mammarollen?
– Kanske just det hur vissa relationer i livet faller bort iom att man får barn.. Eller inte behöver de ju nödvändigtvis falla bort, men de bortprioriteras lätt vare sig man vill det eller inte.

Känner du dig bekväm med att visa bilder och skriva om dina barn på sociala medier?
– Jo, jag känner mig nog bekväm med det. Skulle dock aldrig sätta upp avklädda bilder, bilder då de är jätteledsna, är på pottan eller i badet.. Sen självklara saker som att jag aldrig skulle skriva ut något som de eventuellt kunde tycka är pinsamt i framtiden.

Topp 3 vardagsrätter du gör till till barn/barnen?
– Potatis och spenatplättar, spagetti och morosås, potatismos och köttbullar

Ger du ditt barn/dina barn sötsaker? 
– Lo har godisdag på lördagar och då får hon en slickepinne. Sen blir det nog kex och bulla på kaffepauser även på vardagar. Gry har börjat intressera sig för sånt nu också, men oftast blir det bara en tugga av ett Mariekex och kanske ett slick på bullen innan hon slänger den på golvet. På sommaren blir det mängder med glass.

Hur mycket ensamtid tar du och din partner för varandra sen ni fick barn?
– Allt för lite. Speciellt i den bemärkelsen att vi åker nånstans tillsammans och gör något. Senast var det för nån vecka sen då vi hämtade ved, haha. Dock tror jag att ett bra sätt att ta tid för varandra är att se en serie tillsammans. Då vill ju båda se vidare (förutsatt att det är ne bra serie) och man får mysa i soffan under tiden.. Dock är jag och R väldigt bra på vardagsromantik eller vad vi nu ska kalla det. Det blir nog mycket spontana kramar och pussar under dagen (sålänge inte Gry är i närheten, hon blir så avundsjuk direkt vi rör varandra haha! Slänger sig på golvet och börjar ropa hehe. Nä, skämtåsido! Vi kramas nog fast hon blir pruttig, oftast tar vi bara med henne i kramen såna gånger.) Vi har massa presentkort till bio, restauranger, massager med mera i skåpet som bara väntar på att bli använda men alltså, att ordna skötare, faktiskt kunna sitta avslappnade utan att ha brått hem.. Jag tycker det är svårt. Man borde verkligen lämna barnen att övernatta hos fammo eller mommo för att man ska kunna slappna av och riktigt njuta av en kväll i varandras sällskap, då man vet att ingen väntar på en där hemma.. Hur ofta ”dejtar” ni?

Umgås du ofta med andra mammor + barn?
– Jo det gör jag! Det är nog en stor del av vår vardag, att träffas och leka med andra barn medan vi mammor försöker prata och dricka kaffe. Det har dock blivit mycket mindre av den sorten sen Lo började dagis.. Sen kan jag nog ärligt talat säga att jag njöt mer av dessa lekdejter när Lo var mindre, nuförtiden när man träffas med många kompisar är det så himla mycket ljud.

Känner du en press att du borde vara på ett visst sätt som mamma?
– Nja, jag är inte så lättpåverkad utan känner mig ganska varm i kläderna i min mammaroll nuförtiden.. Men jo, såklart finns det en annan press på dagens mammor iom sociala medier.

Om du också gör denna lista, länka i kommentarsfältet så jag får läsa! Listan är sammanställd av mig ♥

Foton Rebecka Hägert

/ Carro

22
Lämna en kommentar

avatar
14 Diskussionstrådar
8 Trådsvar
0 Följare
 
Mest gillade kommentar
Hetaste diskussionstråden
14 Kommentatorer
Carola EkmanJohannaHannaJannike Snellman-SundströmEmma Järnström Senaste kommentatorerna
  Följ  
nyast äldst mest gillade
Meddela om
Emma Järnströn

Fin lista! Jag skall tesra göra den någon dag

funderare
funderare

Intressant det där med att Gry blir avundsjuk…är det på dig alltså? Eller Robert? Låter ni då bli att visa kärlek åt varandra pga hennes avundsjuka? Varför tror du att hon blir det? Menar det inte som ”pik” eller anklagelse, utan är helt enkelt intresserad, studerar psykologi som biämne.

Psykstud.
Psykstud.

Som psykologistuderande läser vi om Freuds teori om oidipuskomplex (pojkar) och elektrakomplex (flickor). Obs detta ska absolut tas med en nypa salt eftersom dagens moderna psyokologi inte helt har godkänt teorin. Här kan man läsa om det på wikipedia: https://sv.m.wikipedia.org/wiki/Oidipuskomplex
Tycker själv det är ett intressant beteende eftersom jag själv (typ 4-7 års åldern) var flyförbannad på min mamma varje gång hon var nära pappa..

Elisabeth

Intressant! Oliver (snart 3år) blir också jätteirriterad så fort jag o sambon kramas, senast i eftermiddag fick vi höra ”NEJ mamma kramas pappa!”, och så vill han kramas med mig istället!

M.S
M.S

Vi tar oss aldrig tid för dater.. önskar nog att de sku bli oftare men som du sejr så e de så myki ställas runt omkring dessutom har vi inga mor elle farföräldar som vill sköt barnen så ska vi ha skötare måst vi fråg vänner eller anlit nå barnskötare.. så här blir de no bara tid tsm efter att barnen ha somna

M.S
M.S

önskar no att mommo elle fammo sku erbjud sej attt sköt nångång men de ha aldri hänt å kommer no aldri händ heller å då vi frågar e de alltid nej som svar så vi har sluta fråg

Cattis
Cattis

Blir sällan dejter men tycker det blivit mera nu då dottern är 3 år och hon gärna sover hos fammo och faffa som bor i huset bredvid.

Mia
Mia

Vi tar oss inte tyvärr heller tid för dejter men däremot är dottern (4,5 år) rätt så mycket hos sin farmor och farfar och skötas då vi båda föräldrar är skiftesarbetare. I och med att hon varit där och skötas ändå sen 1 års ålder så älskar hon att vara där ett veckoslut och går det för lång tid börjar hon fråga när hon skulle få fara dit på nytt. Men eftersom vi behöver barnvakt pga jobb så blir de sällan att fråga extra för att gå på dejt.

Mk
Mk

Vår treåring är också sådär, kramas vi så ska han också vara med i kramen. De sku int gå en gång som han ser att vi kramas som han inte kommer o ska va med… dater, sku va skönt. Vi är också sällan ut på date eftersom enas föräldrar sköter ändå varje vecka pga våra jobb och andras har så mycke annat på g…

Jenna
trackback

[…] det perfekt att fylla i en lista om den viktigaste rollen i mitt liv, nämligen Carros mammalista. HÄR kommer du till Carros inlägg, fyll i listan du också och kom ihåg att länka tillbaka till Carros […]

Emma Järnström
Jannike Snellman-Sundström
Hanna

Listan är ifylld! Tack för den 🙂

Johanna

Tog rätten och översätta listan. Hopast det är okej men den är så bra!