Mammaledig? Då hinner du ju med allt du borde göra!

Allt vi måste tala om görs i samarbete med Muumi baby blöjor
och denna vecka även med Loftet Vasa och Aveoshop

Onsdag och det betyder ett nytt avsnitt av Allt vi måste tala om! Denna veckas avsnitt är mitt favoritavsnitt hittills av vår podcast. I veckans avsnitt hade vi tänkt vara bara vi två, men det blev så att vi bjöd in en gäst ändå, nämligen Sara Rasmus.

Vi kontaktade Sara och frågade ifall hon ville vara med i avsnittet som skulle handla om det dåliga mammasamvetet och pressen att göra en massa under tiden man är hemma med barnen, pressen att bli nånting, och känslan av att man borde vara så himla lycklig under småbarnsåren – för de går ju så snabbt. Att vi kontaktade Sara beror på att när jag satt och gjorde research inför ett annat avsnitt, så kom jag in på Saras blogg. Då hade hon just skrivit inlägget Naket.

Här ser ni inlägget i sin helhet: 

”Vet ni, jag har en lång tid känt en sån enorm tomhet. Dagarna flyter på, och jag kan njuta av stunderna i dem, men i det stora hela finns det en längtan jag inte riktigt kan sätta fingret på. Men den är ändå ständigt där, en känsla av rastlöshet, en suktan efter något annat, och ett konstant gnagande dåligt samvete. Över att jag inte tagit tag i mitt eget liv. Över att jag inte har den blekblåaste aning om vad jag vill göra med det, förutom att vara mamma då. För att vara mamma är ju inte hela mitt liv, det genomsyrar hela mitt liv, det är en roll jag aldrig skulle vilja vara utan, eller kommer vara utan, för den delen. Men sen då?

Jag minns en tid då jag hade stora drömmar och planer över vad jag ville åstadkomma i mitt liv. Nu vet jag inte alls. Jag har färdigheter, kunskaper, erfarenheter, men inga ordentliga utbildningar. Jag vill studera, men vet inte till vad, tänk om jag ännu en gång väljer fel? Vad gör jag då?

Samtidigt, så är jag så fruktansvärt trött. Inte fysiskt, men psykiskt så haltar det nog lite nu. Har väl gjort det ett längre tag redan, otillräcklighet, beslutsångest, prestationsångest, en salig blandning av ångest som känns som att väggen inte är långt borta. Och ändå kan jag inte sätta fingret på vad det är som gör att jag har alla dessa känslor och tankar. Jag skulle inte kalla mig själv olycklig, men jag kan ärligt talat heller inte minnas när jag senast känt mig lycklig. Och det känns så fruktansvärt otacksamt av mig att säga, för jag har så mycket att vara lycklig över.

Vad är det som sätter spärr för all dendär lyckan man borde känna? Jag har ofta tänkt att det borde finnas en såndär maskin man kan sätta sig i, som skannar av en och berättar för en vad som ska bättras på eller förändras för att man ska vara nöjd med sitt liv.

Så att, lite sånt. Jag vet inte vart jag ville komma med det här inlägget. Kanske det bara behövde sägas, kanske fler känner likadant. Låt mig veta. Kanske vi kan dela varandras tankar och bördor en smula?”

-Skrivet av Sara Rasmus 8 juli 2018

Veckans avsnitt blev ett öppet och ärligt samtal där vi talar om pressen att bli nånting, det dåliga mammasamvetet, som tycks komma när man minst anar det. Och om det faktum att många mammor kommer till den punkten att man känner att man tappat bort sig själv i nått skede av mammaledigheten.  Men kan det egentligen vara så att man får en ny roll – som mamma, som man eventuellt ännu inte känner sig helt bekväm med?

Annat vi tar upp i avsnittet är bland annat om mammor idag har för stora krav på sig att man borde känna sig lycklig i vardagen. Alla andra är ju så lyckliga och hinner med så mycket? Och att det för vissa helt enkelt inte är tillräckligt att ”bara vara mamma” för att känna sig tillfreds med tillvaron, utan man behöver projekt och jobb vid sidan av. Medan andra ser det som en press att man måste ha något projekt vid sidan av mammaledigheten för ”du har ju så mycket tid nu när du bara är hemma med barnen”. Behöver man ha motivation och driv för annat när man är hemma med barnen? Jag tror inte man behöver ha det, men om man har det är det ju jättebra. Men man ska inte behöva ha det.

Inbakat i veckans avsnitt finns också massa pepp och mamapower, så känner du dig low som mamma för tillfället? Knäpp på avsnittet, koka en kopp kaffe och umgås med oss en stund, vi hoppas det känns bättre efteråt ♥

Ps. I samarbete med Aveoshop och Loftet Vasa har vi en mysig jul-tävling på vår Instagram denna vecka, kika in här för att delta!

 

 

/ Carro

2
Lämna en kommentar

avatar
1 Diskussionstrådar
1 Trådsvar
0 Följare
 
Mest gillade kommentar
Hetaste diskussionstråden
2 Kommentatorer
Carola EkmanSofia Nars Senaste kommentatorerna
  Följ  
nyast äldst mest gillade
Meddela om
Sofia Nars
Sofia Nars

Brukar inte reagera på detta men, i dethär avsnittet svärd ni väldigt mycket på onödiga ställen. Tänkt att de e bäst att säga till ☝🏼 Annars riktigt bra avsnitt, tack för att ni ser till att jag har nåt att göra påväg till jobbet 😎