Lunchtips för barn?

Något jag sällan har motivation för, det är att göra lunch när jag är ensam hemma med barnen (jag gör såklart lunch, men ofta blir det ”nått av detdär vanliga”). Dels för att Lo i flera månader ätit som en myra och dels för att jag själv inte är så hungrig vid lunchtid längre. Kanske eftersom att jag inte ammar lika mycket som förut. När Robert är hemma är det ju roligt att fixa lunch för han uppskattar ju alltid maten och äter med god aptit (förutom då jag gör Janssons) men Lo däremot, jaaaa, jag förstår inte varifrån hon får sin näring om jag ska vara ärlig.

Hon äter ordentligt ungefär var tredje, fjärde dag. Äter hon bra med lunch vägrar hon middag, har hon ätit bra med middag dagen innan vägrar hon lunch. Inget jag tar desto mer stress över men det drar ju som ni förstår ner motivationen att göra nytänkande och rolig lunch när man ändå får sitta och äta ensam när hon tagit sina två tuggor och druckit upp sin mjölk och sagt ”mamma va jag e mätt i magen nu, tack tack” Hmmmm. Säkert mätt :)))

Jag kör ibland med att jag formar maten som t.ex. en traktor, Elsa eller nått annat hon gillar. Hon får plocka mat åt sig själv, hon får äta med händerna om hon så vill, vi har ingen frustrerad stämning kring bordet fast hon äter dåligt utan det är väldigt avslappnat. Okej, försöker jag bevisa för nån att jag gör mitt bästa här nu eller vad håller jag på med? Eh.

Hon äter inte såser, hon gillar inte kött förutom då det är i köttbullar eller korv, hon äter inte kyckling, ris, sallad, potatis ytterst sällan, lasange eller annat ”geggigt”, ägg.. Listan kan göras lång. Det är väl egentligen lättare att säga vad hon äter: Spagetti, nudlar, spenatplättar, köttbullar, lördagskorv, knackkorv, makaroner, plättar + lite till. Sen äter hon frukt och gurka också. Men japp that’s it.


Så, tro det eller ej men nu behöver jag faktiskt era bästa lunchtips för barn!

Släng ur er förslag på lunch som era barn gillar och inte kan få nog av? Sånt som ser trevligt ut och också smakar gott för de små munnarna. Behöver varken vara eko, vege, hemlagat, djupfryst.. Jag har inga krav, bara det är gott och bra för de små! I neeed heeelp. 

Äter era 2-3 åringar bra? Ibland känner jag mig hopplöst ensam med situationen kring Los lilla aptit. (Obs. är som sagt inte stressad eller orolig över att hon äter så lite, utan tycker väl bara det kunde vara bra och kul om hennes aptit skulle öka.)


Hittade denna lista för några månader sen, och den har hjälpt oss mycket med hur vi ska agera/tänka vid matsituationer. Vid måltider går jag mycket efter det här tänket att inte kommentera så mycket. Utan hon får ta det i sin takt och utforska maten på egen hand. Märker ofta att ju mer man kommenterar desto sämre äter hon..

Här är 11 saker du inte ska säga till ett barn som krånglar med maten:

1. ”Ät ordentligt nu, så att du orkar leka sen”

– De flesta försök att heja på barnet att äta mer är tveksamma, även om jag verkligen förstår varför det är frestande. Men kanske åt barnet mycket till mellis och orkar bara en tugga middag? Om portionen blev liten, fråga hellre: känn efter, är du verkligen mätt? Så att barnet får öva på att tolka sina hunger- och mättnadssignaler, säger Sara Ask.

2. ”Lek inte med maten”

Bordskicket kan vänta tills barnet blir äldre – ett litet barn behöver bekanta sig med maten och utforska den med alla sinnen. Låt hellre barnen äta med händerna istället för att tjata om kniv och gaffel.

3. ”Se så fint storebror äter”

Att äta är olika lätt för olika barn, så det kan vara stor skillnad mellan syskon – inte minst på grund av ålder och gener. Petighet går i arv, liksom känslighet mot vissa smaker och därför kan det vara stor skillnad mellan olika syskons förhållande till mat. Att jämföra barnen med varandra är därför orättvist och signalerar att det ena barnet är bättre än det andra.
– Storebror och andra vid bordet är förebilder ändå, utan att man behöver prata om det. I bästa fall smittar storebrors matglädje av sig, även om det kan ta lång tid, säger Sara Ask.

4. ”Vill du ha en macka istället?”

Många barn föredrar en välbekant macka framför en ny, obekant och lite läskig maträtt. Men börjar man erbjuda smörgåsar istället för mat finns det risk för att det blir många mackmiddagar.
– Ett annat trick jag gillar bättre är att försöka se till att det alltid finns åtminstone en eller ett par saker barnet brukar acceptera vid bordet. Serveras en gryta kanske det också finns ris, en skål finhackade nötter, ägghalvor eller något annat barnet kan äta sig mätt på om grytan var för skrämmande, säger hon.

5. ”Om du inte smakar blir det ingen TV ikväll”

Såväl hot som mutor signalerar att maten är så otäck att den kräver antingen belöningar eller bestraffningar för att kunna ätas upp. Det må vara effektivt i stunden, men tar kål på barnets matglädje i längden.

6. ”Ta några tuggor till nu – för mammas skull”

Barnet ska äta för sin egen skull, inte för att göra någon annan glad – inte ens sina föräldrar.
– Däremot är det toppen om mamma eller pappa äter sina egna tuggor. Som förälder är man en jätteviktig förebild, inte minst vid matbordet. Djurungar vill se sina föräldrar äta och sedan göra likadant – det är samma sak med människobarn, säger Sara Ask.

7. ”Grönsaker är ju jättenyttigt”

Att poängtera hur hälsosam maten är får små barn att äta mindre, inte mer. En amerikansk studie från 2014 visar att barn äter mer från en skål med morötter om den ställs fram utan några kommentarer, jämfört med om barnen först fått höra en saga som handlar om hur nyttigt det är med morötter och hur stark man blir av dem.

8. ”Du får inte gå ifrån bordet förrän tallriken är tom”

– Här är det jätteviktigt att låta barnet lyssna på sina mättnadssignaler, annars lär sig barnet att det viktiga är att tallriken är tom – inte att hen ska anpassa mängden mat efter vad som känns skönt i kroppen. Tids nog lär sig barnet ta lagom mycket mat, poängterar hon.

9. ”Tänk på alla svältande barn som inte får någon middag”

– Jag vet själv hur lockande det kan vara att upplysa våra privilegierade barn om hur bra de har det, men jag tror det finns bättre platser än matbordet. Risken är att det skapar mer skuldkänslor än matglädje.

10. ”Jag blir så orolig när du inte äter”

Det må vara kärleksfullt menat, men att uttrycka oro inför sitt barn kan skapa skuldkänslor som ett barn inte ska behöva bära. Diskutera hellre din oro med andra vuxna, när barnet inte lyssnar. Är du verkligt orolig, så ta upp problemet med barnets husläkare eller BVC-sköterska.

11. ”Nej, du får ingen mat nu – du skulle ha ätit bättre vid middagen”

Att skicka sin son eller dotter till sängs med kurrande mage för att bevisa en poäng är lite väl hårt mot ett litet barn, som inte har hunnit utveckla en vuxen människas konsekvenstänk.
– Hos oss blir det ingen macka en halvtimme efter maten, men däremot erbjuds det alltid något, till exempel en macka, frukt eller yoghurt innan läggdags för att ingen ska behöva lägga sig hungrig, säger Sara Ask.

Så länge ditt barn växer och utvecklas som det ska, orkar röra på sig och ser ut att må bra, så är risken liten att barnet skulle lida av näringsbrist. Men om barnet verkar må dåligt och du misstänker att en fysiska eller psykiska besvär kan ligga till grund för matproblemen, vänd dig till BVC eller barnets läkare – som då kan ta ställning till om ni bör träffa en logoped, dietist, barnläkare eller psykolog.

Källa. 

/ Carro

Lämna en kommentar

avatar
  Följ  
Meddela om
johanna
johanna

Omelett, risotto, matig sallad e sånt min blivande 3åring gillar

Sofia
Sofia

Nu råkar jag ha en 3,5 åring som alltid ätit bra. Men kring tre års ålder så började han ibland strejka och ville inte äta sånt som han dagen innan åt 3 portioner av. Men vi gjorde ingen grej av det och nu äter han oftast bra igen, med vissa undantag. Men han är ju bara ett barn. Sånt han äter extra bra av är ex. Fiskpinnar, fisksoppa, lins-tomatsoppa/ sås med pasta, härkis-tomatsås med pasta, spenatplättar, bananplättar, tomatsoppa, ärtsoppa, grönsakspurésoppa, wok med kidneybönor. Kidneybönor och ärter älskar båda barnen överlag och ångkokt broccoli, blomkål och morot äter de alltid bra av! Och smoothie kan också vara en bra lunch. Jag brukar sätta i lite jordnötssmör eller ex. solrosfrön för extra mättnad och näring och alltid avokado, banan, mango och sen nån annan frukt eller bär. Spenat eller grönkål kan man också med fördel mixa ner!

Tessan
Tessan

Har en 2 barn. Den ena uppfödd på hemgjord barnmat medan den andra totalvägrade äta något som jag kokade och blev därför ett ”burkmatsbarn”. MEN till min stora förvåning är det just burkmatsbarnet som är den som ätet bättre. Troligrn för att det var mera olika smaket än mammas hemgjorda barnmat.. Hemma äter inget av barnen vidare bra fastän dom brukar få välja vad vi ska äta till middag. I dagis skrytet dom stor på hur duktigt burkmatabarnet äter medan den andra äter tveksamt maten. Brukat inte lägga så stor vikt på ifall dom äter bra eller mycke hemma på kvällen eftersom dom iaf har ätit i dagis där dom blir peppade av andra barn när dom äter. Men här är det nog oftast det samma som gäller också när det blir middag. Och ju fortare det går att laga desto bättre. Stekt ägg/omelett av olika slag brukar duga, makaroner… Läs mer »

Charlotta
Charlotta

Potatismos, kanske på blue Kongo = blått potatismos! Fiskpinnar. Om hon gillar köttbullar kanske såna ”kebakko” kebabpinnar går bra.
Banan/äggplättar. Kesoplättar med olika tillbehör. Broccolibuketter som är träd som giraffen kan mumsa på.. Älgstek i ugn älskar vår unge! Kräver att man känner en jägare. Frysta sejfileer (finns i påse i frysdisken) som man tar direkt från frysen i en kastrull med lite vatten (bara så det täcker botten) plus rejält med smör och kokar nån minut bara. All sorters fisk går hem här, fisksoppa. Frysta gröna ärter. Risnudlar.

Väldigt blandade tips men det var nu sånt jag kom på 🙂

K
K

5-åringen äter så gott som allt, förutom svårtuggat kött. 3-åringen skulle helst vara vegetarian…. Älskar grönsaker, groddar, morötter m.m. Så här får vi ransonera lite med grönsakerna…. Han tycker också om soppor, makaroner, köttbullar m.m. Han har varit ganska kräsen förut men jag har märkt att allt blir så mycket godare då han är med och kockar! En stol bredvid spisen och han häller i och rör. Hjälper till då man steker, kryddar m.m. Så det är ett tips!

Lotta
Lotta

Min son på 2,5 äter också jättedåligt för tillfället. Smörgås/frukostmat går alltid hem, sen äter han i princip iiingenting på dagis och är alltid vrålhungrig då vi kommer hem. Då vill jag ju ge honom en middag som jag vet att han gillar, och helst inte så mycket mellanmål för då tappar han igen aptiten på ”riktig mat”. Så jag börjar ju inte truga på honom nya spännande smaker utan det blir mycket pasta med köttfärs, potatis med fiskpinnar, korv, gurka och tomat och annat som går hem.. TRIST OCH TRÅKIGT tycker jag som annars är väldigt matintresserad och själv gärna skulle äta ”lättare”, mer grönsaker och soppor t.ex. Min räddning har nog varit att sonen gillar ägg, då ägg innehåller alla viktiga vitaminer förutom c-vitamin. Så stekt ägg, en smörgås och ett fruktfat har räddat många misslyckade matdagar. Bananplättar är ju ett supersätt att få i barnet ägg, om… Läs mer »

Sara
Sara

Kolla fn gruppen barn med selektiv ätovilja, mycket bra tips 🙂

Elin

Selma äter också jättelite. Tänker att he e väldigt typical treåringar så jag funderar int på de desto mer. Hon äter vad hon äter och sen går hon från borde. Vissa måltider rör hon int ens i maten.

Lite har jag försökt att server mjölk/vatten först efter maten för annars dricker hon sig gärna mätt.

Märker enoooorm skillnad på aptiten mellan Selma och Wilma. Selma blev oftast matad (och lite trugad) som baby och Wilma har från början nästan helt fått sköt sitt matintag själv, kladd åpå helt obegränsat och äti sama som oss redan som baby. Hon äter nästan allt med stor aptit så läng hon får ät själv.

Marica

Vår äldre pojke åt som en sparv när han var liten. Vi kunde också lättare räkna upp vad han åt än vad han inte åt. Men Värst var iallafall gröt och potatismos som han fick kväljningar av. Men något bra tips har jag inte. Men när han var ca 9 år vände det tillsist och idag som 11 åring äter han det mesta. Det vad jag vill få fram med detta är alltså att han är 11. Han överlevde om än jag som förälder ibland trodde att han skulle banne mig svälta ihjäl. På rådgivningen när jag oroade mig sade de att vi kan ju ge honom det han verkligen åt till middag när vi tyckte att han ätit way to lite under en dag, men resten av familjen behövde ju för den skull inte äta korv och makaroner fast han åt det. Och sen påtalade de att inget litet… Läs mer »

Emma
Emma

Här hos oss så äter barnen( 2 och 4) minimalt för tillfället. De har aldrig varit matfriska men nu är det kokta fläsket stekt. Enda som duger är korv med mos, korv i alla andra former, majskolvar som man har stekt, olika soppor( korv, maletkött eller lax). Sa jag att vi äter mycket korv?! Försöker hålla matstunden ändå relativt kravlös, vill inte tvinga i mat. De äter säkert sen när de är hungriga.

Anonym
Anonym

Hos oss äter 2 åringen bara en måltid om dagen ordentligt,middagen petar hen ofta bara i. Vissa dagar äter hen knappt nåt,andra dagar bra. Vi gör ingen grejj av det,hen äter nog sen när hen är hungrig brukar vi tänka. Vi säger alltid att när magen är mätt så behöver man inte äta mera oavsett om hen ätit en halv sked eller nästan allt. Enformigt i matväg blir det här, makaroner och maletköttsås,köttbullar och fiskpinnar är nästan det enda som går hem. Vi har ganska ofta börjat med att vi bara lagar mat en gång per dag och sen värmer upp,eftersom hen ändå knappt äter nåt till middag. Visst funderar man ibland varifrån all energi kommer.

Milla

Vår dotter som snart fyller 2 har alltid ätit dåligt, har verkligen fått kämpa med maten. Ser på listan att jag fallit i många fällor, som att truga, säga hon ska äta för att orka, att hon ska äta innan vi kan gå ut osv. Borde försöka vara mer avslappnad vad gäller maten, men man blir ju orolig för att hon inte ska få i sig tillräckligt och växa som hon ska, eftersom hon gick upp väldigt dåligt i vikt som baby och fortsättningsvis är en lättviktare. Sånt hon gillar är i alla fall pizza (det älskar hon!), köttbullar, korv, makaroner, Mumin fiskknappar (från fiskhyllan), gurka, äpple, päron, vindruvor, kiwi, banan, mandarin, bärkräm, ägg, yoghurt (naturell eller turkisk, brukar ha i mosad banan, Sempers barnműsli och ibland blåbär). Vissa gånger äter hon jättebra, andra gånger bara någon sked och sen är det stopp.
I vilken ålder började annars Lo äta själv?

Malin
Malin

Ett tips om hon tycker om köttbullar, är att göra kycklingbullar av färdig kycklingfärs som finns att köpas. I dem kan man också blanda i lök, ärter, majs eller vad helst som man känner för. Lycka till! Det är säkert bara en period! 🙂

Anna
Anna

Pyttipanna kan man göra med korv ellet köttbullar i, det har burit oss långt. Lycka till! 🙂

Mia
Mia

Vår tvååring äter helst av allt råa/färska eller ytterst lättkokade eller stekta grönsaker och rotfrukter. Så det blir mycket sånt här.
Couscous äter hon också.
Hon är liten i maten i perioder, vi orkar inte göra nån grej av det, eftersom hon växer och utvecklas som hon ska.
Ofta är det ett mål under dagen som hon ”äter ikapp” och resten av måltiderna är det myr-portioner..
Värre blir det om man trugar. Bäst funkar det att man själv sitter lugnt och äter och när hon springer förbi matbordet bjuder man en tugga (som oftast far ner).
Frågar ett par gånger om hon är mätt i magen, men tjatar inte.
Hon får lära sig känna efter själv, under kontrollerade former förstås 🙂

trackback

[…] of; Tack för alla lunchtips. Motivationen är mycket större nu och jag blev så inspirerad att jag har tänkt göra upp ett […]

Hanna

Min fyraåring äter jättedåligt och har alltid gjort det. Som första gångs mamma var jag ju superivrig över att fixa hemlagade babypureér när han skulle börja äta men han vägrade allt som jag gjorde. DEt började liksom redan då. På dagis äter han bara knäckebröd. Och hemma går det i vågor, just nu lite lite bättre kanske och han har smakat på ett par nya saker på sistone (färdiga pikkupulla köttbullar och hönaklubbor). Men i det stora hela äter han enbart pasta med ketchup och spenatplättar, smörgås med smör, vissa frukter och yoghurt. När vi var på resa åt han croissanter, pasta och ris i tre veckor. Och nån glass och lite melon mellan varven. Vi försöker också att inte stressa, men det är SVÅRT! Han skulle ju nog gilla om han ens bara smakade… Just nu peppar vi mer att bara ens dofta eller känna på maten. Och så… Läs mer »

Sara
Sara

Bra föreläsning om tarmfloran här! ”Fuzzy eaters” är ett symptom på rubbad tarmflora. Det är inte normalt att barn är kinkiga med maten säger Dr Natasha. Det är en anledning att läka tarmen (inte tvärtom). Det går alltså att ”bota”. Men är lite trixigt (finns ett kapitel om just detta i boken hon skrivit).

Föreläsning i 3 delar av Dr Natasha Campbell McBride som står bakom den tarmläkande dieten GAPS. Dr Natasha berättar om kopplingen mellan tarmfloran och ohälsa. Kronisk trötthet, astma, allergier, autoimmuna sjukdomar, ADHD, ADD, psykiska sjukdomar och depression exempelvis går att påverka genom att påverka tarmfloran.

Del 1: https://www.youtube.com/watch?v=EkbjJbf4WqE
Del 2: https://www.youtube.com/watch?v=q3C2dNPK7ug
Del 3: https://www.youtube.com/watch?v=CwIyZVU5mjo

Gå gärna med i gruppen: https://www.facebook.com/groups/LakaMedGAPS/.