Lekar till babyshower

Varje dag är ett av mina allra mest googlade inlägg ‘Hur man gör en blöjtårta’ den guiden hittar du här. Nu tänkte jag att jag ska göra ett inlägg där jag listar några av mina egna favorit-babyshower lekar! Jag har hunnit vara på en del babyshowers nu, och på varje har det dykt upp en ny rolig lek som jag tänkt att jag måste tipsa er läsare om. Så om du planerar babyshower så kommer här några bra lek-tips.

babyshowwee

 • Gissa födelsedatum – Någon kan förbereda en fin kalender med datumen två veckor före bf och två veckor efter, där gästerna får klistra ett klistermärke och skriva in sina gissningar på längd och vikt. Om man vill göra det lätt så kan alla bara skriva upp sina gissningar på ett papper! Kul för den blivande mamman sen att se på kalendern vartefter bf närmar sig!
 • Para ihop kändisar med namnen på deras nyfödda barn (alternativt med foto) Denna lek hade vi på min babyshower. Var riktigt kul! Om jag inte minns helt fel så fick jag alla rätt förutom 2. Vi hade kändis med namnet på babyn. Blev extra kul också när vi fick se alla konstiga namn som kändisarna döper till, typ Apple, Angel, Rainbow..
 • Frågesport med barnfrågor – Jätteroligt för då får man ju se att även de som inte har barn kan vara riktiga babyexperter, och tvärtom! Dessa frågor hade vi på Elisabeths babyshower:1. Hur många procent får barnet max förlora i vikt under första dygnet efter förlossningen?
  a) 15 % b) 12 % c) 10 % – Rätt svar: 10 %.2. När rekommenderas kvinnan att som tidigast ha sitt första samlag efter förlossningen?
  a) 6 veckor b) efter avslaget c) när kvinnan är redo och helst med kondom – Rätt svar: när kvinnan är redo och helst med kondom.3. Hur gammal är den genomsnittliga kvinnan när hon föder sitt första barn?
  a) 21 år b) 27 år c) 30 år – Rätt svar: 30 år.

  4. Hur stora är i regel nyfödda barn i Finland, vikt mot längd?
  a) 3400 gram / 50 cm b) 2800 gram / 49 cm c) 3100 gram / 51 cm – Rätt svar: 3400 gram / 50 cm

  5. Vad är lustgas för sorts metod?
  a) icke-medicinsk b) husmorskur c) medicinsk – Rätt svar: medicinsk

  6. Hur täta ska intervallerna i sammandragningar vara då förstagångsföderskan ska åka in till förlossningen?
  a) 1-2 minuter b) 3-4 minuter c) 9-10 minuter – Rätt svar 3-4 minuter.

  7. Hur lång tid tar en genomsnittlig förlossning för en förstagångsföderska?
  a) 28 timmar b) 20 timmar c) 13 timmar – Rätt svar: 20 timmar.

  8. I vilken graviditetsvecka är de flesta barn färdigbakade i magen?
  a) v.35+0 b) v.37+0 c) v.40+0 – Rätt svar: 37+0

  9. Vad betyder cervix?
  a) livmoderhals b) moderkaka c) fostersäck – Rätt svar: livmoderhals

  10. När ska man börja att ge barnet dess allra första smakportioner med riktig mat?
  a) 2-3 månaders ålder b) 4-6 månaders ålder c) 7-8 månaders ålder – Rätt svar: 4-6 månaders ålder.

  11. I vilka graviditetsveckor är det vanligast att man gör det första rutinultraljudet?
  a) graviditetsveckorna 20-22 b) graviditetsveckorna 11-13 c) graviditetsveckorna 16-18 – Rätt svar: graviditetsveckorna 11-13.

  12. Vilka månader är det som störst risk att barnet får kolik?
  a) 0-3 månaders ålder b) 3-5 månaders ålder c) 5-7 månaders ålder – Rätt svar: 0-3 månaders ålder.

  babysho1 (1) babysh6

 • Sätt knorren på grisen (alternativt tutten på bebisen)
 • Låt alla ta med foto på sig själv som liten – den blivande mamman och gästerna får sen gissa vem som är vem.
 • Designa egna babykläder med hjälp av textilfärg. Kan vara en rolig grej som även kan sparas som minne (eller t.o.m. användas på babyn sen om man har konstnärliga vänner?)babyshowwe
 • Uppskatta magens storlek genom att klippa en bit snöre eller garn – vem kommer närmst den rätta storleken på blivande mammans mage?
 • Läs upp eller fråga den blivande mamman vad hon egentligen vet om bebisar. Här har du en lista på 36 annorlunda bebisfakta.
 • Vattnet går. Detta är en mer aktiv lek som kanske inte är lämplig för alla babyshower. Om du vill kan du dela in gästerna i lag. Ge lagen, eller varje gäst, en uppblåst ballong  och förklara att den som söndrar sin ballong först utan att använda händerna vinner. Ballongen bör placeras högt upp på kroppen och deltagarna kan använda varandra, väggar, stolar och golvet – vad som helst – för att försöka få hål på ballongen.bt
 • Graviditets- och baby Alias! Denna lek hade vi på Emilias babyshower och det var superkul! Fia hade förberett kort med ord som t.ex. sätesbjudning, sammandragning, prematur, lotusfödsel, kolostrum.. Sen skulle var och en i tur och ordning beskriva orden utan att avslöja vad som stod på kortet! Rekommenderar denna lek starkt! Både kul och lärorik!
 • ”Gissa kladd i blöjan”. Leken är ju inte riktigt så äcklig som den låter, även om resultatet ser väldigt äkta ut. För leken behöver du 3 stycken blöjor och 3 olika chokladbitar. Smält chokladbitarna i mikron och kleta in en chokladbit i vardera blöja. Låt sedan alla gissa vilken choklad som ligger i respektive blöja. (Blir onekligen roliga bilder av denhär leken iaf!)
 • Blöjmeddelanden! Det här är för att göra det roligare för de nyblivna föräldrarna när de är uppe i gryningen och byter bebisblöja för hundrade gången. Be gästerna att skriva ner roliga och inspirerande meddelanden på baksidan av några blöjor och ta fram dem i slutet av babyshowern eller under presentöppningen.

betib

Har du tips på andra roliga lekar till babyshowern? Tipsa i kommentarsfältet!  

 

2 reaktioner till “Lekar till babyshower”

 1. Såg att du skrivit det här inlägget tidigare idag men hann int läsa det, tur det för blev överraskad med baby shower ikväll och fick va med om dessa lekar!!! 😀 det var verkligen superkul, bra tips alltså 😉

  1. Oj va kul! jo, Jag såg på insta att du hadd fått babyshower, de e no verkligen så kul! Man känner sig så sedd och tacksamm! *hjärtögonemoji*

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *