Kroppsregler

Kom över denna bild i en mammagrupp på Facebook och tycker detta ämne är så otroligt, otroligt viktigt så jag vill dela bilden med er här på bloggen också. Bilden är från sidan Tre ska bli noll, vars slogan är ”Alla barn har rätt till en barndom. Där barn finns, finns förövare. Vår vision är att finnas där barn finns med brottsförebyggande och utbildande åtgärder för att de tre barn i varje klass (lågt räknat) ska bli noll. Vi släcker inte bränder, vi förebygger dem.”

För mig känns det bra att läsa denhär regellistan, för jag inser att vi redan gått igenom varenda punkt på den i någon mån med Lo. Med Gry kommer det ju automatiskt in mer och mer i vardagens också, precis som det gjorde med Lo. De vet att man alltid får berätta hemligheter åt oss föräldrar fast man lovat någon att inte berätta, de vet att deras kropp är deras egen och Gry som just fyllde 2 använder redan ”Stop min kropp” precis som Lo gjort sedan hon var 2. Det är ju synd att man ska behöva ta upp sånthär med sina barn, för dessa regler känns ju självklara, men tyvärr finns det förövare det inte är lika självklart för.

”Gå igenom reglerna med ditt barn och förklara vad som är privat på kroppen. Varför inte börja redan idag?”

Bilden är från sidan Tre ska bli noll 


 

Här nedan är ett inlägg jag skrivit om att tvinga barn att kramas, fast de inte vill. Även det så otroligt viktigt!

”Vi måste alltså prata med våra barn och benämna deras kön, vi måste prata om att dessa är privata och att ingen annan än de själva får röra dessa och vi måste tydligt visa dem att de har rätt att säga nej när människor vill röra vid dem överhuvudtaget. Det kan vara sött och oskyldigt att se små barn pussa varandra för att få en mums mums och jag förstår att det skär i hjärtat på farmor som inte får en kram. Men precis som all annan berörig måste den vara frivillig. Och frivillig handlar inte bara om avsaknaden av tvång, det omfattar även att inte fresta barnen eller lura dem till att acceptera fysisk kontakt genom gåvor. Vi vill att barnen, samma sekund som någon erbjuder sig att ”köpa” dem, protesterar.”

Läs:

En oskyldig puss

Till fredagsdansen:

/ Carro

Lämna en kommentar

avatar
  Följ  
Meddela om