Kliande fotsulor

Gravidvecka 30

De senaste 2+ veckorna har jag, utan att jag tänkt på det desto mera, haft kliande fotsulor. Speciellt där i hålfoten på båda fötterna. Ofta när jag står mot någon matta eller nått så försöker jag klia under foten genom att riva foten mot mattan (skomattor är ju bäst hehe) och nu när jag är ute barfota är det så skönt att gå på grus eftersom det lättar kliandet.. Nå igår så tänkte jag att kanske jag sku ta och googla? (Hur jag nu inte gjort det tidigare då är ju en annan fråga) Nå så jag googlar kliande fotsulor + gravid. Och då kommer det upp Hepatos.

Hepatos är en typ av leverpåverkan som kan uppstå under graviditet. Den leder till förhöjd halt av gallsyror i blodet, vilket kan innebära en viss ökad risk för fostret men inte för mamman.

Symptom är besvärande klåda, ofta mest uttalad i handflator och fotsulor. Beskrivs som djupt liggande klåda som tilltar nattetid. Vanligtvis inga hudförändringar, förutom rivmärken. Debuterar oftast i sista trimestern. Klådan försvinner efter partus. Klinisk ikterus förekommer i svåra fall. Källa.

Nå lite orolig blev jag ju, så idag ringde jag HVC och funderade. Hon jag pratade med skulle prata med överläkaren och se vad hon säger. Behandlingen är medicin, men endast om gallsyrorna är över ett visst värde.. Så får se nu då. Skulle ju vara konstigt om det inte är hepatos. Något annat kom inte ens upp när jag googlade!

UPDATE: Nu när jag har tänkt efter lite så minns jag att jag också har haft stora områden på låren som har kliat mellan varven, minns dock inte om jag skrivit om det i bloggen? Ett varv trodde jag det var typ loppor eller annat äckligt, men det gick om.. Mellan fingrarna har jag också haft så det kliat, men det gick också om. Då var det som små vätskefyllda blåsor mellan fingrarna. Konstigt att jag inte reagerade på att det kan ha samband med graviditeten!! Nåväl, de ringde upp mig från HVC för en timme sen och sa att jag måste in direkt från morgonen imorgon och lämna blodprov. Beroende på vad lever och gallsyra värden är så kanske det läggs in medicin.. Måste läsa på mer nu och helt enkelt invänta svaret jag får imorgon..

Någon av er som haft det under graviditet?

foti

15 reaktioner till “Kliande fotsulor”

 1. Jag har haft hepato under båda graviditeterna. Fick medicin under första graviditeten och blev igånglagd båda graviditeterna lite innan bf då levervärdena blev så höga. Klådan var värst nattetid men medicinen hjälpte bra mot den.

  1. Ja, jag har läst att de med hepatos ofta blir igångsatta i förtid.. I vilken vecka började det för dig? Klådan är värst för mig kvälls- och nattetid också.. :/

 2. Det där hade jag också när jag väntade mitt först barn men antog att det var pga att fötterna svällde pga värmen. Tänkte inte en gång på att googla och tänkte inte på att säga något vid rdg heller och nog försvann det och inte hade babyn något fel när han föddes.

  1. De ringde från Hvc nu och sa att jag måste och lämna blodprov direkt från morgonen imorgon. HOPPAS att det inte är hepatos, ju mer jag läser på om det ju mindre vill jag ha det.. Hoppas mina också kliar pga svullnad.. men iofs så har det ju kliat i ca 2+ veckor och då var det ju inte varmt. Har börjat svälla nu de senaste dagarna..

 3. Fick också samma sak men i vecka 37..Mina värden var förhöjda men inte skrämmande förhöjda så jag blev bara uppföljd med blodprov för att kolla att det inte stiger. Överläkaren konsluterade med Kokkola å ingen igångsättning blev det. För att vara lite positiv här behöver du inte förvänta dig det värsta 😉

 4. Hade liknande med första graviditeten. Kliade på armarna och fick lämna blodprov men då var det inget berodde troligen på något annat eller bara torr hy. Märkte att jag började klia otroligt efter duschen om jag inte smörjde in mig efteråt fick det tipset av en arbetskompis som hade haft likadant. Men minns att jag läste att just ifall man kliar på/ under fötterna kan det vara ett tecken på just Hepatos.

 5. Jag fick hepatos ungefär den här tiden förra året och var då ungefär lika långt som du är nu. Medicinen hjälpte bra men de sa att det oftast slutar i igångsättning runt vecka 38. Jag blev igångsatt i vecka 35, men det berodde på att jag också hade havandeskapsförgiftning och dålig cirkulation moderkakan utöver hepatosen. Bepanthol hjälpte lite mot klådan. Lycka till och hoppas allt går bra.

 6. JAAG!! Bra att du ska på blodprov. Det gjorde jag med jämna mellanrum från vecka 24 för att kolla att värdena i levern inte blir för höga. Ofta handlar det ju om att bli igångsatt före vecka 38, för att undvika fara för babysen. Men mina värden sjönk så mycket att S fick vara i magen så länge han ville. Hepatos behöver inte betyda igångsättning. Kram!

 7. ojoj.. Låter inte bra. Fick hepatos med första barnet och blev igångsatt runt v. 35. Moderkakan blev förkalkad vilket gjorde att barnet inte fick tillräckligt med näring, därför beslöt läkaren att det var bäst så. Fick mediciner som gjorde mig trött (triangelmärkta) 🙁 Men ”barnet” är idag en vuxen kvinna med ett sjuhelsikes till humör. 🙂

 8. Jag hade så det kliade överallt. På hela kroppen! Det blev värre på kvällen och natten och jag kliade överallt så att det blödde, det var hemskt! Jag fick nya bristningar på magen varje kväll mot slutet för att jag kliade sönder huden. Jag sökte ingen hjälp mot det för jag trodde inte det var något som kunde vara farligt, bara otroligt irriterande för jag blev ju galen av klådan. Med mina två andra barn hade jag inga problem med klåda, så kanske det var något som inte stod rätt till första gången. Allt gick bra iaf 🙂

 9. Jag har också haft Hepatos under båda graviditeterna. Började ca halvvägs under första grav, men upptäcktes tidigare p.g.a. uppföljning under andra grav. Jag har knappt kliat alls (trodde det var torr hud p.g.a. mycket simning, men skickades på blodprov för säkerhets skull), men haft höga värden, som mediciner inte rådde så mycket på. Blodprov med jämna mellanrum och ett extra ultra, samt igångsättning båda gångerna i v 38. Det kändes tryggt att de följde upp det. Barnen är det mig veterligen inga fel på. Som du märker är det inte så ovanligt. Hoppas kliandet lugnar sig. Smörj. Kyla kanske kan lindra klåda också.

 10. Jag hade också så det kliade i händer, under fötter och även på kroppen. Kollade dock upp det och alla värden var ok. Inget jag behövde oroa mig för men nog så irriterande! Fick höra att det är rätt vanligt, svullnad och torr hy kan bidra till allt kliande. Hoppas att det löser sig för dig och inte blir något allvarligt!

 11. Åh nej, va random att du ha skriva om de idag! Jag fick IDAG så de börja klia jättemyki på fötterna. Kom ihåg att barnmorskan hadd sagt att ifall de böri klia på fötter eller händer så sku ja ta kontakt me henne, men kom int ihåg varför, så jag googla också samma sak idag. Dessvärre var jag tydligen sämre på att googla för jag blev lugnad av att folk på nå forum hadd påstått att ifall de e nå me levervärdena så märks alltid hudförändringar, att man blir märkbart gul liksom.
  Jag hoppas de har att göra med att jag har vari extra svullen idag, på grund av värmen å att ja har vari igång så myki, för tror int jag har haft tidigare alls nå, men måst kanske ring och koll upp imorgon iaf. 40+6 då, jee…

 12. Jag har också små blåsor på fingrarna som kliar jag har tom tagit salva mot skabb för på företagshälsovården trodde de att de var skabb. Nu har det varit bättre ngn vecka men nu har det kommit tillbaka igen. Är i v. 22+3

 13. Jag hade också mycket klåda, speciellt sista veckorna av graviditeten. Gallsyra- och levervärdena var dock normala för att vara en ”normal graviditet”, så ingen hepatos i allafall… Klådan utvecklades dock till något helt annat, har idag skrivit några rader om vad som hände. Vet inte om det är någonting som startade direkt efter förlossningen, eller om det var min gamla klåda, som liksom utvecklades… Som tur är allt på bättringsvägen nu.
  Hoppas allt är bra med dej!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *