Jefvla jetarar

Imorgon blir en extra rolig fredag, för Janina och Milou kommer nämligen hit! Jag skrattar alltid så mycket när jag umgås med Janina. 50 % av orsaken till skratt är hennes dialekt. OBS. Skrattar int för att jag hånar den, jag skrattar endast för att jag tycker det är så roligt annorlunda. Det uppstår dock ibland lite problem pga. detta. Som när vi är mitt upp i en diskussion och hon säger något roligt dialektord varpå jag slutar koncentrera mig på samtalet och istället ser ut såhär:

smilelaugh

Janina:

what

Sen konstaterar vi att ok ordet var lite kul, sen fortsätter vi samtalet. Om vi ännu minns vad vi pratade om. Påtal om dialekt, hur kul är det int när de som pratar hård dialekt skriver ut det i skrift? Vissa ord blir ju t.o.m. mycket längre på dialekt, men ändå skriver dom ut det? Ta som exempel ”hem” se nedan – hejm. Eller typ blommor – blåomor. Heheh. Eller ord som blir heeelt annorlunda än ursprungsordet, exempel: Ätit – Jiti. HAHA alltså nää. JITI. En av orsakerna till varför jag älskar att chatta med Janina, jag lär mig alltid nya dialektord som jag kan anamma i vardagen.

jetata

OBS. Minnas nudå att jag int hånar,
jag tycker faktiskt bara dialekter är otroligt kul!
En av orsakerna till att jag gillar KAJ så mycket, så he så!

13 reaktioner till “Jefvla jetarar”

 1. Min man är från Kvevlax och vissa ord i deras dialekt har jag alltid roligt åt. Som t ex ”tepane” för duk eller tygstycke. Visst är det roligt med olika dialekter! 😀

  1. Jaaa min bror+familj bor i Petsmo och man märker så bra nu när Alvar börjat skolan hur dialekten kommer mer och mer . Som när vi var med dom i helgen, så talade vi om Petsmo så fråga Cissi vad byabutiken heter i Petsmo. Så var Alvar tyst en stund, sen svara han ”Nå båoudin?” Helt som att det var självklart att den heter de, vilket den ju iofs säker gör 😀 😀 😀

 2. Hur ser du på din kropp nu efrer två barn? Har du gått ner till din startvikt ännu? =)

  1. Jag blev lite arg av denna kommentar, men det gick snabbt om 🙂

   Vill inte tro att du menar något illa, men jag tror också att du (och alla andra) borde googla på kroppsaktvism och kroppspositivism. En bra, vettig person att börja följa är t.ex. Lady Dahmer, kobrandansar eller Stina Wollter. Det finns många fina människor där ute som skriver mycket bättre än mej om detta och som kan förklara vaför kroppsvikten inte har någon betydelse eller värde i sig och att alla kroppar är lika bra.

  2. Carolina: Jag ser på den med samma ögon som förr. Låter på dig som att ”startvikten” är något att sträva efter, så tänker inte jag. Jag har en vikt och det är vad jag väger för tillfället, skulle aldrig påstå att ”MIN vikt” är den jag hade före jag fick barn. Om man har någon startvikt så är det väl vikten man hade när man blev född. Håller definitivt med Jessica här nedan, kolla in LD och de andra hon räknade upp och ställ om ditt fokus.

 3. Alltså jag bara döööör då någon säger han eller hon om en sak, får lust att skrika rakt ut 😀 Hondee eller handee, åååhhhh, det bara kryper i mig! Vill alltid korrigera, DET HETER DET ELLER DEN!!! Men annars är nog dialekter roliga, kan vara riktigt intressant att jämföra ords betydelser med folk som har olika dialekter. (Y)

  1. Men hallå JAA! Håller med 😀 Tycker också det är sjukt störande. ”Ger du honde saxin” Man ba jaha?? Jag trodd saxar var könsneutrala. Hehe.

   1. *hande saxin 😉 fölååt! Ja älskar dialekt å att skriv dialekt je änno råoligan fö tå syns int he na ho dåålit man stavar 😛

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *