Igångsättningsmetoder

I Tankar, Tips i kommentarerna av Carola EkmanLämna en kommentar

Nu vet vi ju int OM vi kommer bli igångsatta eller inte imoron. Det ser vi ju först då. Men såklart har jag läst in mig lite på de olika igångsättningsmetoderna som finns. Igångsättningsmetoden väljs utgående från graviditetsveckorna och den gynekologiska undersökning som läkaren gör, vid den gynekologiska undersökningen bedömer hen hur mogen livmodermunnen är.

Att få livmoderhalsen att mogna med prostaglandin

Man får livmoderhalsen att mogna på bäddavdelningen, där läkaren eller barnmorskan lägger en medicin som innehåller prostaglandin i moderns livmodermun. Prostaglandin är ett hormon som kroppen avsöndrar och som förutom att det mjukar upp livmoderhalsen också orsakar kontraktioner i livmodern. Om förlossningen inte satt i gång kan man förnya administrationen av medicinen efter 4 timmar. Man kan också ge prostaglandin via munnen.

Igångsättning med kateter/ballongmetoden

Läkaren för in en kateter till livmodermunnen, påsen som finns i ändan av den, fylls med 20-40 ml vätska. Katetern tejpas fast i låret och man låter den vara kvar i högst 1 dygn.

Katetern kommer vanligtvis ut inom ett dygn då förlossningen kommer igång.
Efter ett dygn bedömer man situationen i livmodermunnen, och överväger hur man fortsätter igångsättningen av förlossningen (oftast genom att man tar hål på fosterhinnorna eller oxytocindropp). Den här metoden (s.k. ballongmetod) lämpar sig särskilt för föderskor som tidigare genomgått kejsarsnitt.

Igångsättning med oxytocin

För en igångsättning med oxytocin kommer modern till förlossningsavdelningen på morgonen. Man sätter in en intravenös kanyl, genom vilken man ger henne oxytocin i ökande doser. Oxytocinhormon avsöndras också normalt i samband med förlossningen. Man följer regelbundet med fostrets hjärtljud och kontraktionskänslorna. Under droppet kan modern röra sig på avdelningen. Trots droppet sätter förlossningen inte alltid i gång och barnet föds inte den planerade dagen. Då får modern antingen bege sig hem eller också överförs hon till bäddavdelningen, där man planerar uppföljningen av återstoden av graviditeten eller en ny tidpunkt för igångsättningen.

Sprängning av fosterhinnorna 

Man kan välja sprängning av fosterhinnorna som igångsättningsmetod när livmodermunnen har öppnat sig en aning. Åtgärden är smärtfri; det finns ingen känsla i fosterhinnorna. Efter det rinner fostervattnet ut, men en del av vattnet kommer först efter det att barnet fötts. Ofta räcker en sprängning av fosterhinnorna till för att kontraktionerna efter en stund skall sätta i gång. Läkaren överväger om det också behövs oxytocin. Man följer regelbundet med fostrets hjärtljud och kontraktionskänslorna. När fosterhinnorna sprängts föds barnet i allmänhet inom ett dygn.

Om nån av er blivit igångsatta, vilken metod har använts och hur länge tog förlossningen allt som allt från det att första igångsättnings försöket gjordes? (Hur många försök gjordes?)
/ Carro

Lämna en kommentar

avatar
  Följ  
Meddela om
Anonymous
Anonymous

Mig satte dom igång med ballong. Kl. 11 på onsdagen lag dom in den och ut kom bebisen kl 11.41 på torsdag 🙂 dock med kejsarsnitt..

Anonymous
Anonymous

Fick första tabl cytotec kl 10, andra kl 14 och sammandragningarna började komma ca en timme efteråt. Jag fick VÄLDIGT starka sammandragning… ingen paus och det var fruktasvärt. Förlossningen slutade med sugklocka eftersom jag var för trött efter alla sammandragningar jag haft konstant i flera timmar. Kl 22:33 är min son född. Förlossningen tog 4 timmar. Men det är inget jag rekommenderar. Varken kroppen eller psyket hann med. Och återhämtningen tog flera månader, både fysiskt och psykiskt kämpar jag ännu med. (1 år efter förlossningen). Så ja, tyvärr ingen positiv syn på cytotec här heller 🙁

Anonymous
Anonymous

fortsättning på anonym 20:55: Man får ofta avsluta oxytocindroppet efter att barnmorskan gjort hål på hinnorna, då kommer de egna värkarna igång 🙂

Anonymous
Anonymous

Ja oxytocin producerar naturligt i kroppen och är ett viktigt hormon för förlossningen men det som man får medicinskt fungerar inte på samma sätt som kroppens egna hormon. Flera studier å forskningar har visat allvarliga bieffekter av kemiskt framställd oxytocin. Tänker dock inte börja rabbla upp dom här men den som är ontresserad så kan ju läsa på 🙂

Anonymous
Anonymous

Kroppen är tyvärr lat, ofta om den får oxytocin på ett enkelt sätt som vid dropp så kan kroppem slita producera sitt egna naturliga hormon.

Anonymous
Anonymous

Med första barnet käkade hag vytotec i 4 dagar innan förlossningen kom igång, tog sedan 16 timmar med 1 timmes krystningsskede. Med andra barnen åt ag cytotec i 4 dagar, fick oxytocin dropp den femte dagen men fick åka hem för att inget hände (fast jag var 4 cm öppen då ja kom in) sedan fyra dagar senare kom jag in igen och fick dropp, två timmar senare kom hon ut, med 3 minuters krystningsskede. Så det har varit långdraget.

Minna Holmborg

På första förlossningen blev jag igångsatt med cytotec kl 9:00 på torsdagsmorgon. Efter en timme började värkarna komma, små, regelbundna, inte så farliga värkar. Runt 22:00 bedömde sköterskan att mina egna värkar hade börjat, då värkarna blev allt starkare. Sonen föddes 13:57 på fredagen. Tyckte inte det var så farligt med värkarna, då det gick långsamt så jag hann med. Krystningen tog dock en timme, och fick klippas. Usch… det var hemskt.<br /><br />Andra förlossningen var jag öppen 4 cm redan utan minsta värk, och de lag igång mig genom att ta hål på hinnorna. Efter en timme fick jag dropp, och rejäla monstervärkar satte igång. Knappt någon paus emellan, och sjukt starka värkar. Den förlossningen tog bara 3½ timmar. <br />Men tycker ändå att andra förlossningen var bättre, för jag behövde ju inte ha int så länge. Och krystningen gick snabbt. Inga sprickor efter, så jag kände mig återhämtad… Läs mer »

Anonymous
Anonymous

Igångsatt med cytotec. Fick tre tabletter, sista kl. 16 på e.m. Sammandragningarna började pang bom kl.22.30. Kraftigt värkarbete. Sonen föddes 03.20 samma natt.

Anna
Anna

Med vårt första barn kom förlossningen igång av sig själv och med andra barnet blev jag igångsatt. Var väldigt orolig före igångsättningen, men kan i efterhand säga att jag har en positiv bild av igångsättning, förlossningar var rätt lik varandra. Lycka till!

Anonymous
Anonymous

Igångsatt med cytotec fast jag till först ifrågasatte det och sa att jag inte ville. Men jag hade "inget val" enligt dem. :/ gick över 8 dagar och livmodertappen var omogen. Fick första tabl. måndagsmorgonen och då börja jag känna av värkar 1h efteråt… hann få 3 tabl. och hade värkar till tusen hela natten och hela nästa dag. Ut kom min lilla tös på tisdagskvällen kl. 23:32 såå jaaa det tog läänge. Men det var också min första förlossning så jag har ju inget att jämnföra med.

Mia

Blev igångsatt tisdagmorgon kl 9 med cytotec. Fick 2 tabletter till under dagen men inget hände. De sa att proceduren skulle upprepas nästa dag så jag for i säng. Kl 02.30 gick vattnet och sedan kom monstervärkar nästan utan pauser. Hade värkar i ca 14 h, var öppen 10 cm, men dottern "satt fast" och blev akutsnittad kl 17.21. Är nu gravid och har beräknat i sommar. Är sjukt nervös men förhoppningsvis går det bättre denna gång. Lycka till!

Anonymous
Anonymous

Blir man igångsatt får man oftst väldigt ihållande värkar å på ett onaturligt sätt men nästan inga pauser. Detta resulterar oftast i att kvinnan begär eda. Pga minksar värkarna och ett Värkstimulerande sätts in. En känd biverkning av Värkstimulerande är att barnet blir stressad och drt blir snitt. Finns många forskningar i sambanden med medicinsk igångsättning och snitt och hela de förloppet.

Anonymous
Anonymous

Cytotec används ju om livmodertappen är omogen, Carro, du är väl redan lite öppen så då används det knappast. Antagligen gör dom en hinnsvepning å sen sätter de oxytocindropp, om inget börjar hända så tar barnmorskan säkert hål på hinnorna…då börjar det ske 🙂

Anonymous
Anonymous

Jag fick första Prostaglandin tabletten insatt kl.9 på onsdagmorgon, ingenting hände. Fick två till under dagen men ingen verkan…På torsdag fick jag två till och först kl.14 fick jag känningar. KL.17 gick vattnet och kl.19 fick vi gå till förlossningssalen och där föddes min dotter kl.21 😉

carola ekman

Jaaa det var ju en aning utdraget men tur att allt ändå gick bra 🙂

Anonymous
Anonymous

Blev igångsatt med cytotec och båda förlossningarna slutade i kejsarsnitt!

Anonymous
Anonymous

Igångsatt kl 9 onsdag morron, med vagitatorer men blev akut kejsarsnitt kl 18 på kvällen :/ Lycka till imoron nu!! Hoppad de går riktit bra! 🙂

Anonymous
Anonymous

Läs på om igångsättning av förlossning med cytotec! Det är en medicin mot magsår som används vid aborter och förlossningsigångsättning på vissa ställen utan att vara godkänd för just det, utan den är godkänd som sagt som magsårsmedicin men mycket billigare att använda…

Ida

Vägra Cytotec! Känd biverkan är bl.a. syrebrist hos barnet med risk för hjärnskador, ökad risk för kejsarsnitt och risk för livmoderruptur – vilket är livshotande för både dig och barnet.

Anonymous
Anonymous

Är oxytocin och cytotec samma? *vet inget om igångsättning*

carola ekman

Det är sjukt att dom använder dethär ännu, vad är egentligen orsaken till det? Att det är billigast säkert??

Ida

Svar anonym: Oxytocin är ett hormon i kroppen "lugn och ro" eller "kyss" hormonet kallar man det. Det är även det som får livmodern att dra ihop sig så man får värkar. Det finns syntetiskt oxytocin som ges under en förlossning för att få fart på värkarna. Det heter då syntocinon men alla kallar det oxytocin trots att det inte är oxytocin (det kroppsegna). Syntocinon ger inte de positiva effekter som man får av oxytocinet i kroppen, dvs avslappning och hjälp med anknytning till barnet. Cytotec är ett läkemedel godkänt för magsår, och används även vid aborter. Dock är det väldigt billigt så det används inom förlossningensvården trots att det ej är godkänt för det. Tillverkarna av cytotec har t.o.m. gått ut med att deras läkemedel ej ska användas på förlossningen, då det kan ge svåra skador både på mamma och barn.

Anonymous
Anonymous

Läst på facebook häromdan om en kvinna som had blivi igång satt me cytotec o ja sko sej at barnet dog eller så fick de iaf skador

carola ekman

😐 Nej kommer inte gå med på att cytotec används.

Anonymous
Anonymous

Hade tid till mödrapoli en måndag (bf+10) för kontroll där sa de bara att vi sku vänta ännu i två dagar och komma hit igen på onsdagen kl. 8 (bf+12) Då blev det igångsättning fick sammanlagt sex piller i "kusimurran" den dagen utan att något hände, på torsdag blev det samma procedur. Lite sammandragningar fick jag tills dom tog hål på hinnorna en 6 tiden på kvällen och då sa det pang bom. Det blev för intensivt på en gång och jag upplevde allt bara som en otrolig outhärdig smärta som höll i sig konstant. Allt slutade sen med att det stannade upp när jag var öppen 4 cm och babyn bara tryckte på mer och mer så till sist blev det akut kejsarsnitt.(Både jag och babyn mådde inte bra mera) Detta var då min mardrömsförlossning men jag hoppas att allt går bra för er! Ville inte skrämma upp dig… Läs mer »

carola ekman

Nej, jag förstår nog att du int ville skrämma upp, det är ju din sanning om din förlossning och jag frågade ju efter erfarenheter! Så tack för din kommentar. Synd att det blev så utdraget för er och ändå slutade i KS 🙁 Tack så jättemycket! 🙂

Josefina Paananen

Gick tio dagar över med min flicka o då vi kom in till kokkola bb o jag inte ville bli igångsatt med cytotec fick jag som svar: Cytotec eller gå hem o vänta tills de startar av sig själv..Roligt. På bipackssedeln står det tillomed att de int ska ges åt gravida. Väldigt tråkigt tyckte ja de va sist ja kommenterade här på bloggen om cytotec o fick mothugg av andra läsare om att sluta skrämma upp med "abortmediciner". Tycker int de e nått man borde sopa undan mattan då de verkligen kan ge livshotande skador åt både mor o barn.

carola ekman

TACK för alla kommentarer. Jag har läst på om cytotec (gjorde det redan då du Josefina hade kommenterat om det då före på nått inlägg) och jag kommer nog inte tillåta att det används. Men fy va surt om dom säger som dom sa åt dig Josefina att man får gå hem och vänta då om man int tar det?! Varför sku dom int kuna ge nått annat? Och shit vad många av er som de sluta i kejsarsnitt för!? *börjar bli nervös*

Anonymous
Anonymous

På mig tog de hål på hinnorna. Då fick jag min allra första värk å 7 min senare låg min son på magen ;)<br />Men ska kanske tillägga att jag blev igångsatt så jag skulle hinna in i tid eftersom första förlossningen gick så snabbt! :)<br />Allt gick super å jag skulle kunnat åka hem direkt efter förlossningen!

Anonymous
Anonymous

Vadå har inget val!? Vilka idioter. Man har alltid ett val. Jag födde med planerat snitt 06. Och andra barnet 2014 så blev jag igångsatt med cytotec. 16 tim pinverkar och jag sa till min man låt dom inte ge mig mer jag dör. Han sa åt dom att kolla om jag inte öppnat mig först (jag hade redan fått 7 doser) Efter lite protesterande kollade dom och visst var jag öppen 3 cm och dom gick för att hämta epidural läkaren. Under tiden gick vattnet jag epidural men värkar blev mindre så fiick synocinon dropp och därifrån gick det 4 tim med bebisens hjärtljud som gick m.m. Jag krysta ut henne lätt men fick störtblödning 1500 ml. Fick mer syntocinon dropp. Hade jag vetat det jag vet idag hade jag vägrat alltihop och bara väntat ut det. Och vägra att dom ger bebisen kvitamin spruta det är inte bara… Läs mer »