Hur slutar man ens amma?

Idag har jag verkligen kramat barnen lite extra med tanke på den hemska trafikolyckan som inträffade på riksåttan. Livet är så fruktansvärt orättvist.. Robert kom hem senare från jobbet p.g.a. den också, så när han kom var vi redan ute på gården och lekte, och jag försökte få Gry att sova. Men det är svårt ska jag säga er! Det för att jag försöker begränsa amningen till endast kvällar och nätter nu. I 3 dagar har jag sysslat med detta och ja, det går väl nog helt okej tror jag. Igår ammade hon endast 3 gånger dagtid och idag 2 gånger. Den andra gången var då när jag tillslut fick se mig besegrad och ta upp henne ur vagnen för hon skulle inte somna utan att få ammas först.

Tanken med att endast amma kvälls- och nattetid började gro för några dagar sen då hon bet mig så hårt att jag ännu inte heller kan/vill amma på det vänstra bröstet. Kan inte ha bh och nää, alltså. Det tar så otroligt sjukt när hon ammar så jag vill bara gråta. Och då när hon ammar så rivs såret upp igen och igen och ja, nä ohållbart. Så nu har jag beslutat mig för att helt sluta amma på vänstra bröstet (sen jag bestämde det för några dagar sen har jag ammat med det 4 gånger så jag märker tydligt att produktionen går neråt, skönt!). Hon får ha högra bröstet till förfogande och det då helst endast på kvällen inför att hon ska sova och sen om det riktigt kniper, så på natten om hon vaknar. Dock känner jag nog att jag börjar bli riktigt trött på nattammandet nu. Så det kommer jag också försöka trappa ner med..

I början, då när bettet inträffade och min första tanke på att sluta amma kom, så kände jag mig för det första så jätte osäker: Hur slutar man ens amma? Vad gör man ens om man inte ammar? Hur ska hon kunna somna? Hur ska jag klara det? Hur ska vi få vår dagliga dos närhet? Är jag en dålig mamma om jag slutar amma fast hon egentligen inte ännu vill? Kommer hon få i sig tillräckligt med näring från maten så det väger upp bröstmjölken?

Men sen läste jag på, frågade runt och det viktigaste, läste att när man känner att man vill sluta/trappa, då ska man göra det utan skuldkänslor. Vare sig det är då babyn är 2 månader eller om det är då barnet är över 1 år. Så, nu jobbar jag med det att trappa ner utan skuldkänslor så att vänstra inte har någon produktion och att högra bara får starta igång maskineriet till kvällar och nätter. Får se får se.. Känns iaf som att jag bestämt mig nu så då gäller det att hålla fast vid det. Tillslut kanske det bara blir så att hon ammar då hon ska somna och då lär ju produktionen minska av drastiskt på det högra också, och sen kanske det bara rinner ut i sanden. Det skulle ju vara det bästa enligt mig!

/ Carro

12
Lämna en kommentar

avatar
9 Diskussionstrådar
3 Trådsvar
0 Följare
 
Mest gillade kommentar
Hetaste diskussionstråden
10 Kommentatorer
ECeciliaAnonymLAnna Senaste kommentatorerna
  Följ  
nyast äldst mest gillade
Meddela om
Linn N

Lycka till! Här kämpar jag med att sluta amma (trappar ner) och skuldkänslor som har väld över mig. Leia är så beroende av amningen känns det som, medans jag inte trivs med det. Har iaf slutat amma från ena bröstet och det gick bra iaf 😀 Hoppas det ska gå bra för er!

Camilla
Camilla

Inga konkreta tips då mina båda var bara några månader gamla när amningen slutades, men vill skicka lite kämpnings-puffar och heja på! 🙂

Maria T
Maria T

Hej! Igenkänningsfaktorn i dethär inlägget är högt… Jag ammade vår son ca 2 mån endast till natten före vi sen sluta helt (han var 14 mån då han slutade amma). Tänkte då också att hur sjutton slutar man amma!? Speciellt då det verkade så viktigt för honom.

Vi for på skidsemester och min styvpappa sa att han ville natta vår son, minns jag tänkte att det ALDRIG kommer gå för han ska ju alltid ammas före… Men en halvtimme efteråt ligger båda två och sover och vips så var det färdigt med amningen. Frågade aldrig efter tissi nåmer heller…

Lycka till med ert ”slutande”!

Heidi
Heidi

Lämna bort fler o fler amningsturor, typ 1-2 tillfällen i veckan, och var konsekvent.

Anna
Anna

Jag har just slutat amma min 1-åring och jag gjorde så att dagtid fick hon NAN och mjölk blandat i flaska efter maten, då när jag annars skulle ha ammat henne. Sista tiden amma hon bara en gång per dag och till natten + nån gång på natten. När jag skulle sluta amma på natten försökte jag ge vatten i flaska åt henne istället för att amma när hon vaknade, först grät hon mycket och ville inte ta flaskan men till slut tog hon och drack och somnade om efter en stund. Så här höll vi på i nästan två veckor, tufft då men nu sover hon hela natten. Hon har aldrig tagit nån tutte så det gick inte att trösta med den, som det har gått med hennes storasyskon när dom va små.. Med dom va det inga problem att sluta med amningen. Lycka till med ert ”slutande” och… Läs mer »

L
L

Slutade amma sonen när han var 1år 4 månader. Jag försökte i flera etapper tidigare avsluta, men det resulterade varje gång i ledsen son. Vet inte riktigt hur men mittiallt bara så var det endast nattetid han fick tiss och efter en tid tog det även slut på det. Allt gick sist och slut på sonens vilkor och amningen blev avslutad när han var redo. Vid ca 1år så försökte jag pang puff avsluta amningen vilket resulterade i en gråtande son och en olycklig mamma. Det kändes inte alls bra så vi fortsatte och när den sen sakta avslutades kändes det betydligt bättre i hjärtat då jag visste att sonen var färdig med tissandet. Han har alltid varit den som behövt mycket närhet av mig och det gör han fortfarande. Nu nöjer han sig med att få vara ofta i famnen och mysa och nästan varje natt får jag en… Läs mer »

Anonym
Anonym

Jag är också i samma skede, tycker det skulle börja va dags att sluta (över 1-åring). Har dock aldrig bitit mig *peppar peppar* Slutade nattamma vid 10mån. och ammar 6-tiden på morgonen å sen några ggr på dagen. Slutade även amma till sömns för många månader sen.
Men svårt att säga nej då hen alltid börja gråta å drar i tröjan då man säger ”nej inte amma nu ” (t.ex före lunch osv) Mitt barn gillar inte vanlig mjölk, nan eller naturell youghurt el dylikt heller, så därför lite svårt eftersom jag är rädd att det blir minimala mängder mjölkprodukter som hen får i sig :/

Cecilia
Cecilia

Har också tagit bort all amning förutom en gång vid middagsvilan, nattning och så på natten. Ungen fyller 2 i januari. Har förr också försökt men det har inte känts som han varit redo, men denna gång är det inga problem, han förstår han bara får då han ska sova. Vill också sluta amma på natten men där är han ännu inte alls redo… tyvärr. Som tur bits han inte! Låter superjobbigt. Jag vill dock inte sluta helt då jag vill ha kvar lite mjölk vid t.ex. sjukdom (han har ännu aldrig varit det minsta sjuk så blir säkert supernojig då han är det), så att fortsätt amma typ en gång om dagen hade varit bra 😉

E
E

Jag slutade i förra veckan amma vår 9månadera dagtid. Var tvungen att vara borta flera dagar i rad dagtid så bestämde att nu köper vi ersättning som barnvakten får ge efter varje måltid. Inga problem och ungen verkar int bry sig. Tidigare då jag varit borta längre stunder så har jag pumppat och gett med flaska så hon är iofs van med flaska. Hon ber egentligen bara om tisu nattetid och på morgonen. Men det är så otroligt svårt att mentalt sluta amma. Plötsligt ska de packas med flaskor och ersättning när man ska någonstans och ingen koll på hur mycket man ska hälla upp har man. Lättare förstås med äldre barn som klara sig med vatten/mjölk och kan dricka från vanlig mugg. Här försöker vi börja öva på annat än tuttflaska…

E
E

Glömde skriva om vilken lyx det är att få ta på VILKA KLÄDER MAN VILL och inte behöva fundera om de funkar att amma offentligt i dom… Haha…