Höstblåsor och det som hjälpte här

Första blåsan jag upptäckte, på benet, sen spred de sig snabbt.. 

(Detta inlägg skrev jag igårkväll men fick avbryta pga att Gry började ropa och gråta men jag fortsätter där jag slutade.)

Som jag skrev i förra inlägget så har Gry fått höstblåsor. Det började jätteplötsligt med skyhög feber och en blåsa/röd prick på benet. Sen ploppade de upp på baken och sen under två dygn har de spritt sig över i stort sätt hela kroppen. Munnen och svalget har varit/är jobbigast för henne.

För er som inte vet så är höstblåsor en virusinfektion som är vanlig hos barn, kan dock också förekomma hos vuxna. Smittan sprids från person till person vid nära kontakt, framför allt via händerna. Sjukdomen smittar mest de första sjukdagarna. Tiden från smitta till symtom brukar vara tre till sju dagar. Infektionen är lindrig och går över av sig själv. Lo har ännu inga tecken på varken feber eller blåsor men jag räknar nog tyvärr med att hon också kommer att få det eftersom syskon ofta också drabbas. Men men, vi får ju se. Hon har bra immunförsvar så mittiallt slipper hon.


Vanliga besvär om när barn har höstblåsor:

  • Hen har blåsor som kan sitta i munnen, på läpparna, kindernas insida, tunga och gom.
  • Det uppstår små sår om blåsorna går sönder.
  • Hen har feber med 38-39 grader.

Ibland blir det också blåsor på händerna, fötterna eller stjärten. Blåsorna kan ibland klia. När virusinfektionen är över kan naglarna på en del barn förändras eller ramla av. En del får inga symtom alls.


Gry och jag har spenderat dagen i soffan. Hon har haft besvär av sina blåsor men ändå varit vid relativt gott mod mellan varven.. Natten till idag sov jag inte många timmar. Hon hade 39 graders feber och yrade, sjöng Broder Jakob och ropade ”Neeeej mamma! Neeeej pappa!” Och skulle amma hela tiden. Såna här gånger är jag så glad att vi ännu ammar. Hon har suttit fast vid bröstet idag och endast ätit två isglassar utöver det. Det tar helt enkelt för sjukt för något annat.

Vad har hjälpt?

Jag har googlat vad jag kan göra för att underlätta för henne, men det var nog av min kompis som haft barn med samma åkomma som jag fick bäst tips.. Så här kommer lite tips till dig som har barn med höstblåsor:

1. Aloevera. För att stilla klådan har jag smörjt in henne med aloevera direkt från krukan och det underlättade verkligen för henne, jag märkte att hon slutade klia sig meddetsamma och hon lät mig smörja in över hela kroppen trots att hon var lite suspekt mot det gröna jag höll i.
2. Poxclin mot vattkoppor. Ett mousse som man pumpar ut och smörjer in kroppen där utslagen finns. Är egentligen för vattkoppor men funkar på höstblåsor också. De ska lindra symtomen. Pox clin innehåller inga giftiga kemikalier och är säkert att använda på barn. Produkten har inga kända biverkningar.
3. Panadol supp ett måste mot den höga febern.
4. Flytande Zyrtec 1mg/ml. Detta rekommenderades från rådgivningen och jag tycker verkligen att det hjälpte! Hon blev mindre rastlös i kroppen och blåsorna spred sig inte lika snabbt efter att hon fick det. Det är ett läkemedel mot nässelutslag och klåda egentligen.
5. Zinksalva. Speciellt på baken tycker jag att det underlättade för henne då jag smord med zink!


Natten var helt okej nu tills idag (måndag). Hon vaknade och storgrät 3 gånger och däremellan grät hon små knyckar.. Febern gick igen upp till 39 grader inatt. Robert var ju 24 h i jobb igår (har inte slutat ännu heller) men som tur kunde mommo och moffa ha Lo hela dagen igår. Det var nog verkligen guldvärt för direkt jag tog bort blicken från Gry så började hon gråta.

Jag har läst och hört erfarenheter om att det brukar bli bättre 3e dagen, och oj vad jag hoppas att det gör det för Gry också! Hela halsen är full med blåsor (inuti halsen alltså, inte utanpå) och ja, nää jag hatar att se henne lida såhär.

/ Carro

5
Lämna en kommentar

avatar
3 Diskussionstrådar
2 Trådsvar
0 Följare
 
Mest gillade kommentar
Hetaste diskussionstråden
4 Kommentatorer
Carola EkmanAnonymIdaHanna Senaste kommentatorerna
  Följ  
nyast äldst mest gillade
Meddela om
Hanna
Hanna

Höstblåsor är nog den värsta sjukan vi haft, kämpa på!

Ida
Ida

Tips! Varva med burana supp för att hålla ner febern. Åtminstone mina barn har reagerar bättre på burana än panadol. Styrka till er!

Anonym
Anonym

Ifall värkmedicinen inte hjälper så har pronaxen varit enda som hjälpt oss. En stor kram till er alla.