Favoritblogg, epidural och ett nytt rum i huset

Har ni byggt ALLT klart inne? (Dvs. Ni har alla lister på plats) 
SVAR: Nej vår gästwc är ännu inte färdig. Den lämnade på hälft. Sen när vi väl hade köpt badrumsinredningen och var på hugget att göra den klar så märkte vi att inredningen hade blivit vattenskadad, så motivationen sjönk som en sten. Speciellt eftersom att försäkringen inte täckte det heller. Så jepp! Den har vi kvar. Och två lister.

Vad anser du är rimlig mängd julklappar till barn?Tycker du att man ska köpa många juklappar ”bara för att”? 
SVAR: Förra året tyckte jag uppenbarligen det eftersom det bar av något så in åt helsike med mina julklappar. I år har jag en gräns på max två julklappar åt syskonbarnen påvar. Två bra julklappar istället för typ 5 bra och 3 krafs-julklappar. Samma sak gäller Lo och Gry i år. Några ordentligt bra, och inga små. Och noll julklappar under granen iår! Förra året köpte jag mycket bara för att jag tyckte det var så fint att ha många under granen, haha. Ojoj. Hur tänkte jag egentligen.

Och sen vad som är rimlig mängd. Sådär från släktingar så tycker jag att det lätt spårar ur och blir för mycket (host host som en viss moster/faster (läs jag) gjorde förra året då.) Jag hatar när det blir sådär att barn har en hög med julklappar runt sig och alla slänger mer på dem, och sen hinner de knappt öppna ett paket innan de börjar på nästa, utan att ens ha lagt märke till vad det var i det förra paketet.. Känns så otacksamt och bortskämt. Sen då vissa som vill visa sin julklapp lite extra och man som förälder märker att givaren verkligen vill se en reaktion hos barnet och försöker visa vad det är för nått, men barnet bara mer mer mer… Äh. Nää nån måtta får det ju vara med det hela. Eller vad säger ni?

Har ni planerat ett 3:dje barn?:)
SVAR: I mitt hjärta finns det en tom plats för ett tredje barn. Sen om den plasten kommer fyllas eller inte det vet jag inte i detta skede. Så mycket kan jag säga.

Hur många kvadratmeter är ert hus där ni är mest?(alltså där sovrummen,kök m.m är)
SVAR: Hmm.. Vardagsrummet är 32 kvadratmeter, köket är 19 och de sitter ju ihop. Sen är matsalen som ju också är öppen mot köket så det blir ju ganska många kvadrat just där. Sovrummen, ja hur många kvadrat är dom. Nu minns jag faktiskt inte det. Men skulle gissa att vårt är runt 15-17 kanske?

Favoritblogg?
SVAR: Elisabethsundqvist.fi.

Om du skulle få ett till rum i ert hus helt plötsligt, hurudant rum skulle det då få va?
SVAR: Kanske ett inglasat uterum. Det skulle vara mysigt! Då skulle jag inreda det med en tegelvägg, en gammaldags kökssoffa, filtar kuddar och massa blommor. Lite som ett orangeri.

Bästa vän?
SVAR: Hmmmm Elisabeth. (Kanske därför hennes blogg är min favorit.) Nä men det känns lite barnsligt med bästa vänner när man är 26. Jag uppskattar varendaste en av mina vänner väldigt mycket och tycker de alla är bäst på sina sätt.

Om ni skulle få en pojke vad tror du han sku få för namn? Nått kort som döttrarnas är eller nått helt långt och inte alls i samma stil?
SVAR: Jag hade ju drömt om en liten Bo då vi väntade Gry. Men det passar sig inte enligt Robert, då han har en släkting som heter Bo. Thor var på en stark första plats både för mig och Robert sen när det närmade sig ultraljud och vi skulle få se om det var en pojke eller en flicka. Nu i efterhand om vi får en pojke så tänker jag mig inte någon av de namnen. Dock nog ett kort namn. Skulle kännas lite konstigt att ha t.ex. Lo, Gry och Maximilian. Nä, kort ska det vara!

Hur kommer det sig att ni ville ha korta namn på barnen?
SVAR: Det kom sig väl inte utan det bara blev så. Det var min vän Heidi som gav båda namnen som förslag och de kändes 100 % rätt direkt. Så om vi får fler barn ar hon en stor press på sig, vi litar ju på att det är hon som sitter på kommande barns namn också haha.

Epidural! För eller emot?
SVAR: Svårt det där. Jag är absolut inte på något sett emot epidural. Superbra att det finns! Det stannar ju dock ofta upp förlossningen, vilket sen betyder att värkstimulerande dropp måste sättas in, och att kvinnan inte sen känner värkarna osv osv osv. Men men, varken för eller emot som sagt. Men Lo så blev det ju så att allt stannade upp men i den stunden var jag bara glad över det så jag fick vila.

Sminkade du dig inför dina förlossningar? 
SVAR: Jepp såklart! Måste ju vara snygg för babyn som legat inne i mig i 9 månader…. NÅNÄ! Såklart jag inte gjorde. Varför hassa smink då man ändå kommer svettas, gråta och tynga ansiktet i kudden. Sminkade ni er inför förlossningen eller? (OBS. dömer inte de som gjorde det. Min ena kompis började sminka sig i panik då värkarna satte igång hehe.)

Bilder Cindy Ekman

 

/ Carro

10
Lämna en kommentar

avatar
5 Diskussionstrådar
5 Trådsvar
0 Följare
 
Mest gillade kommentar
Hetaste diskussionstråden
8 Kommentatorer
FreddyJMiaErikaCarola Ekman Senaste kommentatorerna
  Följ  
nyast äldst mest gillade
Meddela om
Andrea
Andrea

Det är ju ibland tvärtemot med epidural också.. Att mamman äntligen kan sluta spänna sig p.g.a. smärtorna och att man öppnas de sista cm som behövs.

Mia
Mia

Ja, precis så var det för mig också! Utan bedövning stannade jag på 4m öppen. Sen gavs epidural, pyttelite. Då kunde jag slappna av bättre och andas, vips var jag öppen helt! Inget värk stimulerande behövdes heller, hurra! Kände krystvärkar jättebra. Upplevde mig inte bortdomnad alls. Tror det har mycket att göra att jag hade alldeles fantastisk barnmorska (kokkola) som förstod mig och mina önskemål 🙂

Mia
Mia

4 meter öppen 😀

E
E

Min förlossning blev en igångsättning och beslöt sen att ta epidural. Bästa valet jag har gjort. Sov mig igenom några timmar, kunde äta lunch och vi hade de allmänt ganska trevligt. Sen känner man inte riktigt av krystvärkarna men jag kollade helt enkelt på monitorn när värken började och slutade så att man visste när man skulle krysta. Sen va de ju inget problem i mitt fall med att värkarna skulle ha avtagit eftersom jag ändå var i värkstimulerande drop och mitt blodtryck var så högt så dom sku bara ha tyckt de sku ha vari bra om jag sku ha fått lite blodtrycksfall… Haha…
Skulle nog aldrig få för mig att sminka mig innan förlossning men sen sminkar jag mig inte heller för att gå till butiken.

Saara
Saara

Samma här, blev igångsatt och när det väl brakade igång så gjorde det det med besked. Epiduralen gjorde att jag kunde slappna av och låta kroppen göra sitt jobb, efter epiduralen tog det inte många timmar innan vår minsting var född! I slutskedet har bedövningen däremot inte varit till så mycket hjälp (varkendera gångerna jag fått det) , och med vår mittemellankille så kände jag inte av krystvärkarna ALLS, och det var besvärligt! Värkstimulerande har jag fått, men upplever nog inte att epiduralen skulle ha förlängt förlossningarna.

Erika
Erika

Angående julklappar så tycker jag att det lätt spårar ur, åtminstone hos oss. Nu har jag inte några egna barn, men i år kommer mina syskonbarn få en julklapp på var, that’s it! Dom får julklappar i överflöd av både familj och släktingar, och orkar inte fokusera på alla. Ifjol rev dom bara av hälften av pappret från vissa julklappar för att se var det var för något, för att sedan börja öppna en ny klapp. Julafton slutade då med gnäll, skrik och gråt för att dom var så överväldigade av alla julklappar, och int hade nån aning vad dom skulle börja leka med och i vilken ordning. Känner precis som du att det känns så otacksamt och bortskämt. Sa ifjol åt min sambo att jag tyckte att den enorma mängden julklappar verkligen lockade fram de värsta sidorna på mina syskonbarn. Jag förstår att många tycker att det är roligt… Läs mer »

J
J

Jag hade som mål inför första förlossningen att klara mig utan epidural, påverkades nog mycket av sociala media och vänner som visade att man på något sätt var ”bättre” om man födde utan epidural. (Att behöva ha ångest över sånt också!?) Blev tvungen att ta epidural då babyn låg felvänd och livmodern kämpade som sjutton, hade max några sekunders vila mellan värkarna under 12h. Grymt besviken på mig själv! (förstås, jag menar control your uterus woman! eller..?) Inför andra förlossningen var det bestämt, ingen epidural! Men väl där rekommenderades jag epidural för att hinna vila, jag spände mig av smärtan vilket gjorde att jag inte öppnade mig. Var så besviken på mig själv igen, men ville bara få ut babyn, så epidural sattes. Dock hann den inte ens börja verka förrän jag plötsligt på en kvart hade öppnat mig från ca 6cm till 10cm och kände att jag måste krysta.… Läs mer »

Freddy
Freddy

Väldigt mycket prestige över att inte använda epidural. Hör också ofta männen skryta om sina kvinnor som minsann klarade av att föda utan smärtlindring. Jaha? och? Ingen förlossning är mer värd än någon annan så länge slutresultatet blir en välmående mamma och bebis. Vid min första förlossning var jag öppen för allt och bad om epidural men den hann vi inte med då allt gick så jädra fort. (under 4h från första värken till att unge var ute) Nu väntar jag andra barnet och har fortfarande samma inställning som tidigare trots att jag vet att jag klarar av smärtan. Jag tar allt vad som krävs! Det är ju trots en hel (om än liten) jävla människa som vi trycker ut ur vår kropp. Vi kvinnor är kämpar och hjältar och vår kropp är helt otrolig. Något annat räknas inte.