En tur till Charlies och snack om psykisk ohälsa

Igår skulle Lo och Robert till simhallen i Kokkola, så Gry och jag passade på att hälsa på Cindy, Anton och Charlie under tiden. Anton kokade mat så när de hade simmat klart kom de in och åt med oss. Till efterrätt fick vi passligt nog bröllopskaka eftersom deras vänner, som hade gift sig dagen innan, hade lite hemkörning av bröllopsmat som hade blivit över från festen.

Vi hann som vanligt prata om en massa, och kom även in på förlossningsdepression och depressioner överlag. Vi funderade länge på hur bra det är att det i vår generation är en förändrad, modernare och mer human syn på depression och psykisk ohälsa. Det är inget man behöver skämmas över, utan mer något som de flesta kommer i kontakt med någon gång under livets gång. För de som blev födda på 50-60-70 talet däremot, d.v.s. många av våra föräldrar, är psykisk ohälsa tabubelagt och något att skämmas över. Något man inte pratar om, något som inte ens finns. ”Var glad över det du har istället för att låtsas va deprimerad.” Det är bara de med svåra sjukdomar eller dödsfall i familjen som har ”rätt” till psykisk ohälsa. Och ve och fasa om någon har depression och släkten får reda på det!!

Vi konstaterade att vi är så glada över att vi ändå är de unga i denna generation, där folk är mer öppna, vågar vara sig själva, får stå för sina åsikter och inte behöver gömma sig och må dåligt ensamma med rädsla över var grannarna och släkten ska tycka.

3 reaktioner till “En tur till Charlies och snack om psykisk ohälsa”

  1. Hej Carro! Tack för en fin blogg! Gillar att den är så mångsidig! Är själv en mamma till en 15 månaders och vi bor i södra Österbotten. Planerar en weekend för familjen i jakobstad. Vi fick ett presentkort till ett hotell där. Nu undrar jag lite vad det finns att göra där? Simma, shoppa, äta, spa, aktiviteter för oss alla.. vad finns det därborta? Skulle du kunna tänka dig att blogga lite om det, ganska snart? 🙂

  2. Så otroligt bra inlägg, att faktist inte behöva skämmas över att man inte mår bra. De flesta går med det för sej själv för att man tror att man är enda på jorden som mår dåligt. Bra att du lyfter fram det, att det är normalt att må dåligt ibland.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *