Det önskar vi någon skulle ha berättat åt oss om AMNING!

– Detta inlägg är sammanställt med hjälp av mina fantastiska läsare som skickat in sina egna tankar om det de skulle ha velat att någon berättat för dem innan de började amma. Stort tack till er alla som bidrog! –

amning

oo Jag önskar att nån hade sagt åt mig att satsa på amningen, köpa amningsdyna o så vidare. Jag var väldigt oförberedd på kampen som skulle komma.

oo Jag önskar att nån sku ha berätta att det kan ta mer än 2-3 månader innan amningen blir regelbunden och börjar kännas ok.. Hade bara hört av mina väninnor att mjölken sinar för många runt 2 månader så i stort sätt alla mina vänner hade slutat då. Men jag gav mig inte och det var först efter 3 månader som vår amning kändes normal och lätt! Jag gav mig inte.

oo Att nån skulle ha berättat att det inte är av amningen brösten förändras i utseende utan av graviditeten i sig. Var 19 när jag fock första barnet och då valde jag bort amning för jag trodde jag skulle få hängiga bröst av det.

oo Jag önskar att nån sku ha berättat att det e helt normalt att bebisen äter en gång i timmen eller mer. Att det e vanligare att dom äter så ofta än var tredje-fjärde timme som vården försöker tuta i en att man ska amma.

oo Önskar också att nån sku ha berättat att man (jag åtm) behöver amma på minsta lilla signal för att bygg upp en stabil produktion.

oo Att mjölken inte bara tar slut plötsligt, utan det kommer perioder när barnet behöver mer mjölk och vill amma hela tiden för att ”lägga in större beställning”. Det ska vara så, så inget man behöver vara rädd för.

oo Att det stundtals är supermysigt, och man ligger alldeles tårögd av lycka och ser på när ens baby äter och njuter av närheten. Att man vissa gånger ligger tårögd av ilska och frustration och helst bara vill göra något annat än att amma just då. Alltid är det inte så lätt.

oo Önskar att någon berättat att det är jätte viktigt att ha en amningsbh som sitter rätt och inte spänner på fel sätt. Att det är det som kan ge mjölkstockning. Och att inte utsätta brösten för drag och blåst tex.

nurs

oo Önskar att man skulle kunna få mera råd vad kan kan göra då man har problem med för mycket mjölk. Har kämpat igenom två amningsår med för mycket mjölk. Sen på de 2 andra gångerna har jag fått hjälp med medicin för att minska produktion och fått rådet att donera överlopps mjölken till BB. Vilket har resulterat med nöjdare bebis och gladare mamma.

oo Hade ingen aning om hur jobbigt amning egentligen kan vara (det gör ont i början, man känner sig låst, och man måste öva på det), men inte heller hur härligt och mysigt det kan vara! Amningshjälpens grupp på Facebook raserade många av mina egna fördomar om amning och gav mig självkänsla att stå på mig när andra ifrågasätter.

oo Önskar någon hade berättat att man kan få ångest när mjölken stiger och att det beror på det. Trodde själv först att jag höll på att bli deprimerad. Men när mjölken stabiliserade sig så blev det bra igen.

oo Jag önskar någon skulle ha berättat åt mig att jag ska lita på min egen kropp! Lita på att du har mjölk, för det lovar jag dig att du har.

oo Att nån sku ha berättat att stresshormon gör att mjölkproduktionen minskar så undvik allt stress, även psykiskt. (som tankar att du har för lite mjölk)

oo Att inte använda amningsbh (absolut inte med byglar) de första dagarna. De stryper åt mjölkkanalerna och kan orsaka mjölkstockning. Om du vill använda bh, använd de som är mjuka utan byglar.

oo Önskar att man inte präntat så hårt med att ”alla kan amma” på rådgivningen. Var en enorm besvikelse med första barnet när det inte lyckades så bra pga att babyn var krasslig från början och hade ingen sugteknin alls. Kände mig som världens mest misslyckade mamma och försökte förgäves i drygt 3 månader med pump, amningte, amningsgummin mm.. Det var absolut inte värt det! Det blir nog bra barn av dem fast de får ersättning! Nu med andra barnet kör vi helamning (och jag tycker de e så mysigt).

nurs3

oo Jag hade önskat att någon hade informerat om hur man kommer till rätta med alltför mycket mjölk, som sprutar, läcker och gör att bebisen sätter i halsen och får magknip. Var helt oförberedd på detta, och när jag talade om det på rådgivningen viftades problemet mest bort. Googlade mig också fram till att man kunde testa blockamning, men det krävdes många tårar från min sida innan vi fick det att fungera.

oo Önskar att nån sku ha berättat att de kan vara hur mysigt som helst att amma. Jag hade hört massa dåligt, att de gör ont och är svårt, och jag var lite besvärad av bara tanken på att amma men de va så mysigt ända från början!

oo Önskar att nån sku ha berättat hur osäker man kan vara på sin egen förmåga. Jag tog de väldigt personligt om hon fick magknip och sambon konstaterade att de kanske är bättre med flaska om min mjölk är dålig. De va säkert också på grund av hormoner, men jag känd mig som en värdelös morsa och började nästan tjuta.

oo Önskar att nån sku ha berättat att babyn kan bli bortskämd med flaska om man blandar in det, och slutligen rata bröstet. Tyvärr gick det så för mig.

boobBild

oo Jag önskar att någon skulle ha berättat för mig att mjölkproduktionen inte kommer igång optimalt ifall en ”bit” av moderkakan lämnat kvar efter förlossningen, att man skall stå på sig och kräva ultraljud vid eventuell efterskrapning så att hela biten garanterat kommer bort och mjölkproduktionen kan komma igång.

oo Jag önskar att någon sagt åt mig att man genom att se hur fin och ljuvlig babyn är, genom att smeka babyn på huvudet och i pannan de första gångerna man ammar kan stimulera mjölkproduktionen. Ni ska in i en egen bubbla helt enkelt.

oo Att det är helt normalt att de ammar 24/7 de första 3-6 månaderna. Att för lite mjölk/ont vid amning/gasig bebis kan bero på för kort tung/läppband och man alltid ska be att det ska kollas upp ifall man har några som helst problem med amningen.

oo Att bara för att du vill amma offentligt så betyder det inte att din bebis vill det, vissa uppmärksamma bebisar kan inte koncentrera sig om det inte är mörkt och tyst.

oo Att ingen hjälper en om man har för mycket mjölk, då ska man bara vara tacksam och spruta ner hela världen och bebisen får i halsen och ändå får man söka lösningar själv på nätet.

oo Att vissa bebisar inte vill ha napp, flaska, ersättning eller puré utan vill bara ha bröstmjölk till 1 år och det är OKEJ.

oo Ja önskar någon hade berättat att bebisar har ”trotsperioder” och krånglar med amningen vid 2 veckors ålder, 2 månader, 5 månaders.. Önskar att någon sagt att det var helt normalt med amningsvägran ibland, och allt jag gjorde var helt rätt.

visBild

TACK till alla er som delade med er av era tankar kring amning. I slutet nu vill jag tipsa om två facebook gruppen som många tipsat om i kommentarsfältet.

1. Imetyksen tuki ry  Finsk grupp som ger stöd, pepp och råd kring amning.

2. Amningshjälpens slutna grupp  Svensk grupp som också ger stöd, pepp och råd kring amning.

Jag rekommenderar er att gå med i dessa fantastiska grupper ifall du ammar, planerar att amma eller annars bara vill ha extra pepp kring amning.


Vill du fortsätta listan jag sammanställt, diskutera någon av punkterna eller annars bara lämna en tanke så är det fritt fram i kommentarsfältet nedan! 

gladjeruta_41968535

/ Carro

Lämna en kommentar

avatar
  Följ  
Meddela om
Camilla
Camilla

Alltså måste prisa amningshjälpens slutna grupp. De stöttade så otroligt när det strulade för mig med bebis nr 2 då han var fast i alla sladdar efter förlossning. Ingen hud-mot hud som ja ville osv. Det tog 9 veckor så fungerade amningen ok från att han blev ”övermättad” med sond och flaska.

Mirja - Mimmas mammablogg

Väldigt bra inlägg! Det var inte länge sedan jag skrev en liten trudelutt om just amning och senare om att donera mjölk. Här är länk 🙂 http://nouw.com/mimmas/heja-dig-som-ammar-26235869