Dethär med orakade ben

Tidstjuven skrev ett inlägg i förrgår där hon skriver om att raka eller inte raka benen i sommartider. Hon gör även en lista ‘Så vågar du ha orakade ben i sommar’. Jag själv tyckte att listan var lite rolig, (eftersom jag inte alls kan relatera) men sorglig på ett sätt (när jag lägger mig in i målgruppens synvinkel). Finns det faktiskt så många som tänker såhär så att Maria känner sig tvungen att göra en peppande lista åt de som egentligen inte vill, men känner sig tvingade till att raka benen p.g.a. normer? Ja, så är det väl nog, tyvärr. Punkt nummer 3 tyckte jag var speciellt rolig/sorglig ”Umgås med andra som inte heller rakar benen.” Say what!?

Jag citerar MariaDet är så knäppt att det krävs mod för att våga låta bli att raka benen […]” och jag håller verkligen med henne! För mig krävs det dock inget mod till mina orakade ben. Krävs mer ork för att raka dom. Har orkat raka mina ben en gång hittills iår, och det gjorde jag väl för att.. ehm minns inte ens varför. Men ja, jag hade väl hittat nån gammal rakhyvel och stod i duschen och hade extra tid och ork (eller så ville jag bara få en orsak att stå längre i duschen och gömma mig från en gnällande familj hehehe). 

Imorgon gifter sig min lillasyster – kul info; Hon är den första i vår familj som gifter sig! Inte ens mina föräldrar är gifta. Tills dess vill jag verkligen göra allt för att vara utöver det vanliga, extra-fin. Och det var, hör och häpna först efter att jag hade läst Marias inlägg som jag ens kom på tanken att faktiskt raka benen. För när jag hade läst inlägget så tog jag en snabb koll på benen och ja, dom är sådär som dom alltid är. Lite håriga och helt.. som dom brukar. Eftersom jag ska ha en bodylotion med lite brun utan sol i sig, så tänkte jag också att det vore smart att raka benen, så att ingen nu tror att jag på flit försökt färga håret på benen. (Som om någon ändå skulle se det, men nåväl.) Så ja, ikväll ska jag samla kraft för att raka benen, t.o.m. en ny rakhyvel har jag köpt. Troligtvis första och sista gången jag rakar benen i sommar. Och guess what – jag kommer inte lämna dom orakade i sommar för att jag är modig, utan de kommer lämna orakade för att jag helt enkelt inte ser någon vits eller har ork till att raka dom varannan vecka hela sommaren. Ingen själ ser ju ändå håret på benen! Och skulle nån se det så fine. Skulle verkligen inte kunna bry mig mindre.

Citerar Maria igen ”För let’s face it – att ta bort benbehåringen är ju så onödigt och den där sköna nyrakade känslan är inte tillräckligt skön för att man ska orka raka benen varannan dag hela sommaren.” Haha kunde inte hålla med mer! Jag gillar känslan av nyrakade ben (mina egna då, brukar inte gå runt och tafsa folk på benen) men jag gillar det inte så mycket så jag skulle ägna vare sig tankekraft eller energi på att faktiskt raka dom regelbundet.

Jag tycker att det är så bra att det är fler och fler som VÄLJER att raka sina ben, eller att ha dom orakade. Skit i vad andra tycker om hårstråna på dina ben, dom är dina, och du väljer själv om dom ska vara kvar eller inte. Och vad du än väljer, så är det inget fel i ditt val. ”Felet” kommer när du väljer att ta bort dom p.g.a. vad någon annan tycker om dom.

Läs Marias första  inlägg om saken här – > Att kapitulera för skönhetsnormerna och hennes andra inlägg här -> Lite modigare, lite tryggare (Läs speciellt om du egentligen inte skulle orka/vilja raka, men känner dig tvungen p.g.a. samhället.)

IMG_1581

Orakade ben, men glad och somrig ändå!

14 reaktioner till “Dethär med orakade ben”

 1. Ja, ja visst int ens att folk hade dehär ”problemet” före jag såg det i en blogg. Int kan man nu gå och fundera va andra tycker hela tiden, de blir bara jobbigt. Mina ben brukar oftast va lite sådär halv-rakade, glömmer bort att raka på knäna och baksidan av låren men int har nån knara på de hittills!

 2. Jag har helt utan att på något sätt överdriva, så kraftig behåring på mina ben att jag inte vågar visa mina ben i shorts/klänning som orakade… Jag har tillochmed mera hår än min sambo! så jag rakar och rakar fast jag egentligen inte vill. vi snackar alltså långa svarta grova hårstrån här.

 3. Jag önskar själv att jag kunde gå med orakade ben, men i mitt fall så syns håret verkligen då jag blev tilldelad kraftig hårväxt, mörkt hår och ännu väldigt blek hy. Inget fel med det i sig, men är nog väldigt svårt för mig att känna mig bekväm med orakade ben.

 4. Ja epilerar mina ben (och under armar) typ 1 gång per månad! Eftersom de inte växer ut så fort då, sjukt tar det att epilera, men sen ere ju gjort fö en månad framåt! Nejgo ja sku årk raka di varannan dag, dessutom hatar ja stubben som uppstår efter nån dag! Me epilering blir hårstrået så mjukt att e it känns!

 5. ELLER så rakar man benen för att man tycker att de är skönt och bekvämt. Jag rakar mina ben varannan dag i duschen. De tar 5 min och använder tvål inte rakkräm. Jag gör de verkligen inte för nån annans än min egen skull.

  1. Jag rakar mig när det passar mig, dvs nån dag i veckan. Känner samma för de som med att tvätta håret, gör det när jag orkar och har lust. Raka benen tar max 1min för mig och är inte alls jobbigare än att överhuvudtaget ta sig till duschen

 6. Jag rakar mina väldigt sällan, både av lathet och för att min hud inte tål det så värst bra (kliar rätt så mycket efteråt).
  Och de få ggr jag faktiskt tar mej tid att raka dom så skär jag mej så gott som alltid… i misstag alltså, såå lika bra att hålla dom håriga då 😉

 7. På sommaren rakar jag benen oftare men sen ja fick barn har rakhyveln åkt fram allt mer sällan. Orsaken till att jag rakar är ju att det är så man har blivit lärd att kvinnor ska göra och med tanken i huvudet att usch tänkt va folk måst tycka de e äckligt med orakade ben.

 8. Sku jag ha ljusa hår på mina ben så sku ja int raka,men har svart,kraftig hårväxt (rikti karahår) på mina ben,så för min egen trivsel rakar jag 🙂

 9. Heja Carola! Tack för att du också tar upp det här ämnet på ett avslappnat sätt 🙂

  Jag tror att det är många som inte ens tänkt på varför man själv rakar/inte rakar benen. Var och en får göra precis som man själv vill, så länge man är medveten om orsaken till varför man gör så. Även om benrakandet ”bara” tar 5 minuter varannan dag så blir det i längden väldigt mycket tid, vilket är slöseri med liv om man gör det enbart för att följa skönhetsnormen (att kvinnor ska ha lena, hårlösa ben).

  Antagligen är det lättare att gå emot normen och låta bli att raka benen ifall man har ljust hår som inte syns så bra. Då är man liksom ändå rätt nära normen trots att man inte följer dem. Men för oss som har mörkt och väldigt synligt hår på kroppen så är steget genast lite längre att våga gå emot.

  1. Fast sen lägger man ju även mer än 5 min. på att sminka sig var och varannan dag. Mer än 5 min på håret och mer än 5 min på att tvätta sitt hår i duschen. Mer än 5 min på att tvätta bort smink och smörja in sig osv. Så tycker inte att det är slöseri med liv att raka sina ben 5 min. varannan dag hehe

 10. Brukar Vaxa mina ben å under armarna gör de 1 gång i månaden eftersom jag tröttnade på att håret hela tiden växte så fort fram å dendär hemska stubben. Tar inte alls ont att vaxa sej bara om gör de på rätt sätt, hade aldrig förr haft nån tanke på att vaxa mej förrän jag såg denna youtube video https://m.youtube.com/watch?v=a1VJuKgMidg.. Tycker inte att de är äckligt att inte ta bort håret på benen tycker no det är värre om man har mycket hår under armarna efetsom man svettas mest där och svetten fastnar så otroligt bra på håret tycker därför inte heller om när varken män eller kvinnor har som en stor kattunge under armarna som jag och mina vänner brukar skämta om. Men alla med sitt tycker inte de är nån stor fars precis om nån har hår. Tycker heller inte om allt för håriga män

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *