Dags att tänka på julkalender …


Bild Sofie Sjölander

Så, förra året så blev jag superpepp på att göra en mysig julkalender åt Lo nu tills detta år, eftersom att hon ju är så stor nu så hon förstår vad en julkalender är. Jag är med i en pysselgrupp på facebook och där var det en boom på att göra en lite speciell julkalender åt barnen.. Nämligen en liten dörr nere vid golvlisten. Och utanför dörren så hade de pysslat allt möjligt, t.ex. en liten kvast, en liten julgran, kanske nån liten släde.. Allt i miniatyr. Så det skulle se ut som att en liten tomtenisse bodde där.

1a december så skulle dörren uppenbara sig, med ett handskrivet brev där tomten förklarar att han flyttat in och kommer bo där fram till jul, för att han har så mycket ärenden i just barnens stad. Varje dag ska han lämna en liten present som tack för att han får bo hos dem fram till jul.. Och vissa dagar skulle även tomten utföra bus åt barnen, t.ex. att han hade hängt upp deras kläder i lampan.. Så, varje morgon ska det finnas ett litet paket vid dörren, eller ett bus + lite utstrött mjöl som man gjort små tomtefotsteg i..  Och oj ni skulle sett allas olika små tomtekrypin, så otroligt mysiga..

Jag var som sagt superpepp på att göra en likadan. Men, sen kom ju verkligheten emot och jag kan inte tänka mig att jag kommer orka med det varje dag i december + köpa 24 presenter + planera och utföra bus? Nää.. Så, det fick bli en Pixiekalender åt Lo iår. Tror hon kommer gilla den minst lika mycket ♥  Sen när också Gry är stor nog att förstå vad en julkalender är så kanske jag kan lägga energin på en tomtedörr.

Jag minns speciellt en julkalender vår mamma gjorde åt oss när vi var små, det var ett barn hon hade hängt upp med 24 små fina påsar på.. Sen i varje påse så fanns klistermärken. Och eftersom jag och mina systrar älskade klistermärken så var denna kalender den bästa!

Är ni mer pyssliga av er så ni gör en stor grej av det här med julkalendern, eller har ni kanske papperskalender åt era små? Det är ju minst lika bra det också! Åh, tänk att det är december snart.. Tiden före julafton är nog den bästa tiden.. Så spännande och mysigt! Uppskattar nog väntan mer än själva julen.

3 reaktioner till “Dags att tänka på julkalender …”

 1. Ja eller hur! Adventstiden är den bästa Härlig idé med den lilla tomtedörren! Har också funderat kring julkalender, men tror inte min kille som är nästan lika gammal som Gry (typ 2 veckors skillnad) har så stort utbyte ännu i år.. Men nästa!
  (Och ja, hösten känns konstigt nog extra fin i år fastän det bara regnar..)

 2. Jag kan rekommendera Elf on the shelf, googla för info och idéer! 🙂
  Köpte en billigt från AliExpress, som hos oss fick namnet Nissa. Den dyker upp i postlådan första december, med ett brev som första gången förklarade vem hon är och med lite regler. Hon ska hålla lite koll och se om barnet är snällt och uppför sig bra och rapporterar varje natt till julgubben.
  Men ”Nissa” själv uppför sig ju inte alls bra. Varje morgon har hon ställt till med lite bus eller är på ett konstigt ställe. Typ inne i mikron eller hängandes i nån lampa. Det är alltid spännande för barnet att leta och se vad hon ställt till med nu då. 🙂
  En viktig regel är att barnet inte får röra eller flytta på ”Nissa”, det för att behålla magin kring henne.
  Sen försvinner ”Nissa” nån dag före julafton och efterlämnar en liten present och ett brev där det står att barnet varit snällt och att julgubben nog kommer och hälsa på snart. Spännande! 😉

  Det här har varit väldigt populärt hos oss och vi har kommit bort från hysterin med att ha en kalender med en massa små saker. Tänkte så småningom införa en ny grej, att ”Nissa” har med sig en liten lapp varje dag, där det står en aktivitet att göra tillsammans den dagen. 🙂

 3. Vi kommer köra på Pixi-kalendern också. Hade gjort egna kalendrar till kidsen för något år sedan,och det blev löjligt dyrt,och ofta blir det småkrafs som de sedan lämnar att ligga någonstans.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *