Dagens fråga; Inför förlossningen

I Vardag av Carola EkmanLämna en kommentar

Tack för en super blogg! Kan ge tips på bra internet sidor och/eller böcker som är bra att läsa inför förlossningen. Vad önskar du själv att du vetat när du fick Lo? Tips på hur man kan förbereda mannen inför förlossningen?

Hej och TACK! ♥ Det är nog svårt att säga på rak arm, men jag kan göra några punkter som jag önskar att jag hade vetat och övervägt att läsa/göra inför min första förlossning, som jag ju gjorde inför min andra, förlossningen med Gry:

– Att läsa boken ”Föda utan rädsla”. Det är en bok som gav mig väldigt bra verktyg inför förlossningen på så vis att jag konkret fick tips om hur jag skulle tänka och visualisera när vissa situationer under förlossningen uppkom. Susanna Heli  har valt ut sina fyra mest effektiva verktyg som hjälper föderskan att undvika stress och rädsla. Med andning, avspänning, rösten och tankens kraft leds man bort från rädsla och mot trygghet och kraft. Verktygen är enkla och kan användas under födandets alla skeden. De gör förlossningen till en stärkande och positiv upplevelse både för den födande kvinnan och för hennes partner.

– Att vara med i facebookgruppen Medvetet födande, kvinnans rätt att föda av egen kraft. Jag var själv inte aktiv i gruppen men att ha inlägg från gruppen i mitt flöde gav mig många nya tankesätt och otroligt mycket pepp och jävlaranamma inför förlossningen. Dock tycker jag det är viktigt att man tänker själv också när man är med i facebookgrupper, läser artiklar och bloggar, och inte blint tar åt sig precis allt som skrivs..

– Att titta på The business of being born 

– Att läsa på om DYKMETODEN! Bästa ♥ Det var till stor del den som gjorde min förlossning med Gry så otroligt underbar. När jag fick regelbundna värkar med endast några minuters mellanrum på kvällen 29 augusti, då jag visste att förlssningen var på g, då gick jag ju och satte mig på min pilatesboll i vardagsrummet och började dyka. Vips så hade det gått 4 (!!) timmar utan att jag ens visste av tid och rum och Robert kom ut från sovrummet och frågade hur det var riktigt då jag hade börjat andas så tungt. Jag vaknade upp från min dykning och kunde inte fatta att klockan var mitt i natten och jag hade värkar med 2-3 minuters mellanrum! Föder jag igen kommer jag definitivt använda mig av dykmetoden.

– Profylaxkurs. Den gav Robert så mycket! Han fick konkret höra vad han kunde göra för att underlätta för mig, eller bara vara det bästa stödet han kunde under förlossningen. Fråga vid din rådgivningscentral var närmsta profylaxkurs ordnas.

– Konkret för att förbereda kroppen (och undvika igångsättning igen!) så åt jag dadlar & jättenattljusolja, drack hallonbladste och gick på akupunktur. Och alla dessa grejer kan du läsa mer om i detta inlägg. 

– Google is your best friend. Många tycker ju att man INTE ska förbereda sig inför sin förlossning, inte googla, inte kolla upp en massa saker, inte skriva förlossningsbrev osv osv. Ja det tyckte jag också inför min första förlossning. Men nej, man KAN i många fall påverka hur ens förlossning går, och det kan man göra genom att ha kunskap. Kunskap om andning, hur vissa saker kan påverka förlossningen negativt och så vidare. Kunskap är aldrig dåligt, inte heller inför en förlossning. Och detta gäller ju också mannen/partnern.

– Sist men inte minst: Ha med er en doula. Om inte under förlossningen, så åtminstone under graviditeten! Jag skriver inte mer om det här utan du får klicka dig in till detta inlägg och läsa mer om hur jag upplevde att ha doula där.

/ Carro

Lämna en kommentar

avatar
  Följ  
Meddela om