DAGENS DISS; MENSKOPPEN

Det finns ju en hel drös av mensare som hela tiden bara ”du MÅST pröv använd menskopp!” eller ”har du prövat menskopp??”. Tagga ner mensare, alla har ju faktiskt inte prövat menskopp, och hej alla kanske INTE VILL pröva. Sen finns det ju faktiskt nyfikna som både vill och har prövat, men insett att njääää inget för mig. En sån är jag.  Kan ni gissa vad jag talar om?

”Bästa uppfinningen för kvinnan” 

Le menskoppó! Menskoppen. Detta är alltså ett mensskydd av silicon, latex eller plast som fångar upp menstruationsblodet och den kan återanvändas i upp till 10 år. Som precis alla pratar/bloggar/skriker så högt om. Eller ja, iaf dom som det funkar för.

dissmens

Mina blev inhandlade här för några månad sen, och jag har verkligen gett den en ärlig chans eller två. Jag var riktigt taggad att få testa den. Men jag måste ärligt talat säga att jag förstår inte hypen. Inte är det så att jag tycker den är krånglig att lägga in eller ta ut (samma som en tampong typ) men nä, här kommer några punkter varför jag inte gillar den;

1. Den läcker ju igenom HELA TIDEN! (Har 2 olika storlekar eftersom jag var osäker vilken som passar pga att man sku ha en storlek om man fött barn, och en utan. Och jag har ju bara halvt fött barn såatt.) Jag måste ju ändå ha trosskydd, fast det är det man inte ska måst ha när man övergår till menskoppen! ”Men du måste ge det ett tag innan det funkar! Du får bara lära dig att sätta den rätt!” Jag har googlat, youtubat, läst på bloggar och överallt – JAG GÖR RÄTT. Men det läcker ändå igenom. Ja visst förstår jag att det tar några gånger innan man får in knycken och nu har jag in knycken – men tammetusan det läcker ändå. 

2. Att tömma den…… YES i know that i’m a WO-MAN (från sex and the city, nivet då Carrie är full och grälar med Aiden och säger I AM A WOOO-MAAN. Haha det är så kul, aija ok) och jag vet att det är min mänskliga rättighet att mensa. Jag har inget emot det, skäms inte över det, vill inte starta en demostration mot att kvinnor måst köpa menskydd eller sådär. Jag är helt fine med det. MEN jag tycker det är lite äckligt. På samma sätt som alla andra kroppsvätskor är lite äckligt. Nivet. Då man ska tömma den då så måst man först lukta på järnlukten, (haha okej int sådär som då man är på vinprovning och luktar på vinet haha men ni vet kanske vad jag menar) och sen bara hälla ut det och seeee på det. Näää alltså så mycket lättare att bara byta trosskydd tampong och snabbt slänga i roskis. (Alla bara: Men heerreguuud Carro det är ditt eeeeget bloooooood. Yeah i know. Men det gör liksom inte saken nå ljuvligare.) Men som sagt! Love my period <3 

3. Detdär då man är ute nånstans, på resaturang, café, varsomhelst. Och ska tömma den. JOJO nog vet alla kvinnor att JEPP hon menas högst antagligen om hon inte är preggo. MEN att ändå liksom ta ut koppen, lägga den på ett papper, dra upp byxorna (med risk för blodiga trosor under tvättningen) ta sin lilla menskopp, låsa upp dörren och tvätta koppen under kranen. Ge ett igenkännande leénde av tanten som står och tvättar händerna bredvid ”it’s that time of the month igen huhu” *leeeer* sen gå in i wc:n igen, dra ner el pantos och lägga in den tillbaka. JEPP. Vi VET redan alla om att alla kvinnor mensar (ok de flesta) men måste vi liksom viiiisa det. SHOOOW ME THE BLOOOD. Dethär problemet är ju dock lättfixat om det råkar finnas ett handfat i wc-båset. 

4. Paniken som uppstår varje gång jag inte hittar pinnen.

 

Jag vill ju tycka om den lilla koppen. Men det går inte. MEN VET NI VA! Bara för att jag gillar att ge personer/saker/djur en andra chans så kommer jag ännu testa menskoppen några månader. Får se om vår relation förbättras eller om det är lika bra att slänga in handduken och fortsätta med de gamla beprövade skydden. (Obs är ju inte så stor fan av trosskydd och tampong heller, skulle säkert kunna skriva minst lika lång punkt-lista om dom. Men för tillfället står de nog ändå högre upp än koppen eftersom de åtminstone håller tätt.)

Bild på menskopparna från menskopp.se

/ Carro

Lämna en kommentar

avatar
  Följ  
Meddela om
Sandra

Tror typ Clara Henry skrev om detta också? Att det ba int var för henne. Men hey, jag kan köpa dina gamla! SKOJAAAAA!!!!!!! Usch varför skrev jag ens det där

Sophia
Sophia

Å blir så glad när jag läser fler än jag hatar den! Det enda jag gillar med den är att den är ekonomisk. Fast så ekonomisk är den nog inte när den bara ligger i skåpet. Eftersom jag har vita byxor i jobbet tänker jag inte fortsätta öva heller. Har övat flera månader när jag varit hemma.

n
n

Har länge velat testa… Var kan man köpa/beställa? 🙂

A
A

Finns på apotek t.ex.

A
A

På apotek t.ex.

Pernilla
Pernilla

va synd att int e funka för dig! jag ha använt menskopp i… 10+ år och är super nöjd! Den läcker aldrig, jag slipper lukt o "prassel" som kan höras då man anv bindor. lätt att rengöra morgon o kväll. som en annan skrev så glömmer jag ibland bort att jag har mens. jag känner mig fräshare o säkrare med menskoppen än med bindor.

miljövänligt och så sparar man pengar 😉

F
F

min läckte också, men det var för att jag var van att lägga den lika högt upp som en tampong (vilket den kanske är om du inte hittar pinnen direkt?) 🙂 den ska va lägre ner än man e van vid

m
m

Min menskopp verkar inte fungera för mej heller de dagar jag blöder som mest och de andra dagarna känns det nästan "onödigt" att ha när flödet är mindre.. Jag har också googlat, läst på och provat vända o vrida men icke. nånstans läste jag att man kan vända den ut-å-in så blir den mindre, ifall man har för stor kopp för det är den punkten jag har funderat över ifall min är för stor. piggen har jag klippt bort helt. jag är nästan ivrig varje månad, för då får jag en ny chans att testa koppen. så jag ska ge koppen några chanser till förrän jag ger upp eller skaffar en av ett annat märke. vilket märke använder du?

Karolina

Jag e också en såndär som predikar om manskoppen så fort ja får chansen haha, kanske främst för att jag också va himla skeptisk ti en början, o för mig läckt de också ganska länge före ja plötsligt fick de o funk. Men men, int e de ju sagt att de passar alla, inge fel me de heller 🙂

Gällande punkt 3… Så behöver man int tömma den lika ofta som man byter en tampong/binda, så risken att man sku behöva tömma den in public e int så jättestor. Man kan ha in den i upp ti 12h o riktigt så länge brukar man väl int vara på café ändå hehe 😉

Karolina

Haha MENSKoppen menar ja…

Http://carloine.blogspot.com

Alla ser vi olika ut och äd skapta på olika sätt och då passar int en menskopp till alla. Har man gaft sex eller fött barn så ska man ha en större storlek. Min Lunette har inte läckt, jag klippte av hela piggen för att ha det bekvämast men det går inte för alla (som sagt, vi ser olika ut) och kan faktiskt gå en hel dag utan att tänka på att jag blöder. Sen är jag inte rädd för mitt mensblod eller tycker det är äckligt att tömma den 😀 Men som du skriver, allt passar inte alla och det är tråkigt att du upplevde negativt om menskoppen.

Linda

Jag har heller inte brytt mig i menskoppen och tror knappast jag kommer ha något behov av att testa den över huvudtaget. som just tex punkt 3 som du skrev om- att behöva tömma blodkoppen.. ennu till på ett ställe där gud vet vem vilka bakterier som kryllar.. håller nog mig till tampongen jag

c
c

Beroende på märke så är de olika stora, kanske skulle lyckas bättre med ett annat märke och storlek? Är du säker på att den veklar ut sig? Finns ju små hål på sidorna som man måste se till att alltid är öppna. Man måste ju inte tömma den när man e på en offentlig toalett, man kan ju ha in den upp till 8 timmar, dock om man blöder mycket förstår jag ju förståss att man vill tömma. Försöker inte tvinga dig att använda, men ville ge tips så att du kanske får bättre upplevelse.

Ninnu

Jep, samma här. Gillade den inte (men har inte vågat säga det åt nån, eftersom man SKA älska den!). Har testat och testat, gett den många möjligheter, men näpp. Största problemet för mej är att få ut fanskapet! Första gången jag skulle tömma den var jag redo att åka in till akuten redan, för jag tänkte fan inte få tag i den, och den åkte bara längre och längre in. Usch! Och så är det ju så klottigt att tömma den och tar tid. Mera behändigt och snabbt att fortsätta använda bilda för mig. 🙂 Tack för att du tog upp ämnet. 🙂

Linda
Linda

Så synd att du inte fått den att funka för dej! Själv är jag en av domdär jobbiga som prisar menskoppen hur mycket som helst! Under de senaste 8 åren har jag inhandlat max 10 paket tamponger och inga bindor eller trosskydd alls, jag har bara använt menskoppen! Guuud den e så bra! ååh guud va ja e störig 😀 hehehe

A
A

Den ska inte läcka, kanske det finns någon annan variant elr är du helt säker att den sitter rätt? Oftast behöver man ju klippa av till passlig längd. Sedan med bytandet, du brhöver ju inte byta på offentlig plats eftersom det brukar räcka med 1-2 ggr/dag.

anna
anna

oj TACK måst jag bara få skriva!! Ha läst såna lovord om menskoppen å funderat om jag verkligen sku måst köp en. Men efter din beskrivning kan jag med gott samvete låta bli. För bara genom att läsa din upplevelse, vet jag att jag sku ha precis samma problem med hanteringen av den – även om den sku hålla tätt för mej!:)

anonym
anonym

Tycker också att den sög, svårt att få in, svår att få ut. Vill helst inte gräva omkring med fingrarna inne i mig för att försöka få grepp i pinnen. Jamen det är ju liksom…. halt. Varför kan den inte ha ett snöre som tamponger? 🙁

Rebecka
Rebecka

Ja måst bara nämna att jag har två olika modeller.. en mjukare och en skarpare.. jag AVSKYR den mjuka modellen, den läcker, om och om och om igen, medan den skarpare inte har läckt en enda gång! 🙂

Janica
Janica

Övning ger färdighet, men som med allt annat passar int allt alla. Och jo, trots att ja e en trogen användare av den i 8 år kan ja hålla med om dina tankar kring den men ändå känns den som ett bättre val för mig. Sen med detdär offentliga så finns det ju enskillda savetter enkom till för att rengöra den när man e ute å raittar.

Daniela

Tack nu behöver ja int ens prov en! Ha dragi mig lääääänge o tycker de e lite småäckligt o osanitärt hehe, fast de int e de men ändå 😀 spec dedär att knalla fram ti handfatet (se punkt 3) huhu ne. Ha aldrig sett de hända men e int så keen on seeing it heller 😀

Sarimaria Yrjänä

Tycker inte jag såg så mycket om kemikalierna ni glider omkring på. Som ni stoppar in. Tamponger som skrapar insidan från sitt skyddande lager och exponerar för bakterier. Svamp och annat kul. Som ett rivjärn. Snöret på en tampong drar in tex bassängvattnet. Mysigt. Att bindor och tamponger inte behöver redovisas för hur mycket och vad för kemikalier de innehåller. Detta på grund av att det är en hygienprodukt. En menskopp är tillverkad av material som är godkänd som medicinskt instrument. Ingen bakteriepåväxt har någonsin kunnat påvisas. Att det egna blodet och vad det luktar är just vad tillverkarna räknar med att kvinnor ska tycka är äckligt. För bindor och tamponger är så rena och man känner sig fräsch. Och hur mycket sopor blir det per å per kvinna? Räkna med ca 1.2 liter blod plus vikten av bindor och tamponger. Blir ca 3 kg!!! Och vem får hantera detta… Läs mer »

Marias Memoarer

Min Lunette läcker hela tiden, även när jag blöder bara lite, så jag undrar ju vad det är för idé för min del om jag måste använda menskopp OCH binda/trosskydd (vågar inte gå ut med bara trosskydd när jag blöder som mest). Läste nånstans att om den läcker kanske man behöver korta av piggen för att den kanske sitter för långt in, så jag klippte av en liten bit. Det var ett stort misstag, för nu skaver den så jag kan inte ens sitta när jag har i menskoppen längre… 🙁 40 euro i sjön där, tror det tar ett tag innan jag vill lägga ut pengar på en ny kopp, då jag inte vet om den kommer funka heller..