Tankar kring bloggsamarbeten

Blev lite mycket samarbetsinlägg på bloggen denna vecka, är ledsen för det. Vet själv att det inte är så roligt när en blogg man gillar trycker in massa sponsrade inlägg. Men ni ska iaf veta att jag tackar nej till mycket samarbeten som jag känner att inte passar in på min blogg och min målgrupp, även fast samarbetet skulle ge mig bra betalt.

Försöker alltid se till att samarbeten jag gör passar in och är relevanta för min blogg. Jag brukar tänka att om jag tycker det blir för mycket sponsrade inlägg på en blogg så scrollar jag bara förbi, orkar inte bli stressad eller jaga upp mig på det för jag vet ju ändå hur mycket jobb det är med en blogg, så att bloggaren då gör samarbeten och får lön för mödan med bloggen, det unnar jag verkligen henne. Hur tänker ni? Hur mycket sponsrade inlägg tycker ni är ”okej” på en blogg? 

Såhär har min vecka sett ut samarbetsmässigt:
Onsdag – Sponsrat inlägg i samarbete med Aveo. Tävling i.o.m. mitt ambassadörskap för Mrs Mighetto
Torsdag – Sponsrat inlägg i samarbete med Trässkulla EkoBeef – Kommersiellt inlägg
Lördag – Sponsrat inlägg i samarbete med Ozbaby – Inspirations inlägg + rabattkod


Jag brukar ha som gräns max två sponsrade inlägg per vecka (in i det räknas dock inte adlinks). Det är roligt för mig att göra dessa inlägg ändå, som en utmaning i mitt bloggande. Inlägget ska ju spegla min personliga åsikt och samtidigt göra så att ni lär er mera om företaget/produkten för att sen i framtiden, om ni kommer över namnet igen, minnas att ni läste om det här i min blogg, och på så vis så kanske ni känner er tryggare med att köpa av företaget i fråga.

När jag gör sponsrade inlägg är sällan tanken den att alla ska hoppa på företaget och börja köpa massa grejer, utan tanken är mer att när ni sen funderar på att köpa en Puky t.ex. så minns ni att ni läste om Polkuped här i min blogg och går in och kollar hos dem först. Företagen vill ju mest nå ut och visa att de finns genom att marknadsföra sig på min blogg, vilket jag tycker är otroligt roligt.

Det man som läsare kanske inte alltid tänker på är att det ligger väldigt mycket arbete bakom varje samarbetsinlägg. Först ska man ju mejla fram och tillbaka och komma överens om pris och upplägg. Sen ska inlägget planeras; var, när hur ska produkten fotograferas? Kan man göra det hemma, måste man åka nånstans, inne eller ute? Där har jag ju nuförtiden så tur att jag inlett ett tätt samarbete med Rebecka Hägert Photography så hon kommer framöver hjälpa mig mycket med just fotograferingen till samarbetsinlägg vilket jag tycker är så otroligt kul! Det är även Rebecka som tagit alla bilder i detta inlägg.

När jag väl sen hittat tid för att sätta mig ner och skriva inlägget så tar det såklart mycket längre tid än när jag skriver ett vanligt blogginlägg. För mig tar det allt mellan 1-5 timmar. Fotograferingen är ju inte inräknad där. När man sen väl publicerat inlägget så ska man ju sprida det också och se till att vara till hands om läsarna ställer frågor i kommentarsfältet.

Så att jag endast vill ha högst 2 sponsrade inlägg på bloggen per vecka handlar inte bara om att jag inte vill att det ska bli för mycket av det för er läsare, utan också för det att det tar så otroligt mycket tid. Tid som jag har lite av nu när barnen är så små och jag jobbar 3-4 kvällar i veckan. Därför väljer jag mina samarbeten med omsorg och sätter inte ner tid på sådant som inte ger varken mig, eller er läsare något.

Jag tänkte att jag kan lista några planerade samarbeten som jag ska göra de kommande veckorna så ni vet vad som komma skall, hoppas nått av detta låter intressant för just dig, om inte så får du lova att scrolla förbi när inlägget väl kommer, haha.

– Tävling på instagram där jag tävlar ut ett presentkort till Ozbaby.fi
– Inspirationsinlägg i samarbete med Lastentaikamaa.fi
– Tävling med Lastentaikamaa.fi där jag lottar ut ett klädpaket med kläder från Minirodini
– Recensions- inspirationsinlägg med den nya cykelvagnen North 13.5 Active i samarbete med Jollyroom.fi
– Recensions- inspirationsinlägg där jag lyfter den nya GPS-klockan North 13.5 i samarbete med Jollyroom.fi
– Inlägg där jag gör en tapetseringshjälps guide i samarbete med Aveo.fi/shop

Hoppas ni tyckte om detta inlägg! Ville dela med mig av mina tankar kring samarbeten nu när det ändå blivit en återkommande faktor i min blogg.

Det är mycket jobb med att ha en blogg med daglig uppdatering, men samtidigt är det så himla kul! Älskar det. Tack för att ni hänger med här och lämnar spår efter er nu som då ♥

 

29 reaktioner till “Tankar kring bloggsamarbeten”

 1. Vilket bra inlägg! Det är lite knepigt det där med samarbeten, tycker det finns bloggare som gör det på ett bra sätt, som du, Elsa Billgren, Sandra Beijer och Underbara Clara. Och så finns det de som bara kopierar in en färdig text… Sen är det förstås vissa företag som jag tröttnat på och inte kommer köpa något av eftersom de syns i precis varenda blogg på exakt samma sätt. Det är absolut inte bloggarens fel utan företagen som borde tänkt igenom att kvalitet och kvantitet inte är samma sak. 🙂

  1. Jepp, det är synd när det blir så! T.ex. Maxomorra. De kanske borde tänkt på att här i Jakobstad har de ju samarbete med mig, det behövs kanske inte 5 till bloggare i samma lilla stad som marknadsför dem. Gynnar ju inte Homefun och Modakidz som säljer deras kläder om alla konsument är helt trötta på att läsa om dem.. Jollyroom har bättre tänk kring detdär, de har endast ett fåtal i samma stad som de samarbetar med och det tror jag verkligen gynnar dem.

   1. Ok låter ju som att jag inte tycker andra borde få samarbeta med dem nu, inte så jag menade! De har så bra kläder så jag tycker ju alla borde få kläder av dem, men precis som du säger, och många andra här, så blir det för mycket. Och det är ju inte bloggarnas fel utan företagets.

 2. Samarbetsinlägg är det tråkigaste jag vet. Ärligt talat. Scrollar alltid förbi utan att tänka desto mer på det inlägget. Dessutom leder det till att jag aldrig skulle köpa nåt från märket ifråga. Så fungerar mitt huvud, väldigt avigt mot reklam… Den enda reklam som funkar på mig är om en bekant rekommenderar nånting face-to-face.
  Men jag förstår att bloggare vill ha de extra pengarna eller gratisprodukterna samarbeten ger. Det skulle jag själv inte heller tacka nej till. 🙂

  1. Jo, jag är likadan när jag läser andras bloggar. Scrollar oftast förbi om det inte är något jag på bilderna jag tycker ser intressant ut. Det är många som tänker sådär som du, jag är lite lika själv.

 3. Håller med Fanny! Du gör det på ett bra sätt och jag kikar ofta in på företagen direkt jag läser via din blogg! Du skriver så ärligt och intresssnt! Väldigt tacksamt!!
  Men tex Maxmorra.. så urtrött på att se dem i varenda blogg,och i väldigt många instagram flöden som jag följer så alltså ja bara nää,sku typ aldri köp nå av dem mera.

 4. Svenska bloggar jag läser har mycket mer reklam än finlandssvenska. Ibland uppemot 5 per vecka! Tycker sponsrade inlägg är en självklarhet i större bloggar. Är det något jag finner intressant läser jag annars scrollar jag förbi, lätt så 🙂

  1. Det har jag också märkt. Tror det beror på att marknadsföring i sociala medier är så mycket mer i framkant i Svea.

 5. Maxomorra kan jag nog köpa från (upptäckte dem via din blogg och älskar deras kläder från första gången jag köpte) men dedär jövla twistshake!!! Nääää de skulle jag aldrig köpa och det bara för att alla bloggare gör reklam för dom..

  1. Jag är lika med twistshake, haha. De har nog skickat flera gånger om jag vill samarbeta med dem, men för en tuttflaska orkar jag nog inte lägga ner tid på det tyvärr. Och just eftersom ”alla” samarbetar med dem så gör det också att jag tackar nej. När jag började samarbeta med Maxomorra för 3 år sen var det ju typ 1 här i nejden som samarbetade med dem, lite annat idag .. 🙂

 6. Sammarbetsinläggen e absolut tråkigaste som finns! Läser bara ”detta är ett sammarbete blablabla” åså klickar jag mig vidare till nästa blogg…o t.ex maxxomorra som nån annan här tog upp, di syns allstans på bloggar o instagram, o då ha allihopa fått dem gratis…enda som krävs e att lägg upp en bild å nämna ”vårkollektionen maxxomorra blablabla”, så vafö sku man själv då lägg en massa pengar på di kläderna då fö de 1. Alla har dom! 2. Alla tycks få dem gratis …mm näe + att ja vill int läsa sammarbetsinläggen fö ja känner som att jaha där fick hon en dyr vagn gratis bara hon skriver om vagnen sen…ele redan en dyr halare, skor vasomhelst ti barnen, sekärt e de mycket jobb att skriva inläggen men känner att de e gaaanska dyra saker ni får ibland att de e no ganska lyx

   1. Och sen efter nån månad säljer den vidare för flera hundra euro för att sen igen få en ny vagn ”gratis”

    1. ”Gratis”?vad är det för vits att ha flera vagnar då?har man intresse i vagnar och har möjlighet att testa och recensera, varför int?jag älskar vagnar och har ägt flera stycken.skulle jag få göra samarbete kring de skulle jag inte tacka nej.skulle du?jag sku däremot aldrig ork blogg, har försökt men kom aldrig på nå att skriv ha ha

  1. Ja det är nog lyxigt! För lyxigt ibland. Känner mig nog lite kriminell då jag hämtar ut en ny vagn från posten som jag inte ens betalat för. Dock ger ju vagnarna mig på ett sätt lön för bloggen + att jag skattar på dem, så inte kan jag gå runt och ha dåligt samvete för det heller. 🙂

   Och jo jag har nog nästan vagnar som ett intresse nuförtiden. Att det varje dag är folk som googlat efter recensioner på någon av de vagnar jag haft, och hittat till mina inlägg känns ändå bra. Då hoppas jag att de får den infon om vagnen de sökte efter 🙂

   1. Ja ha faktiskt tipsa på nån svensk mammasida om att du hadd recensera petite cherie syskonvagnen 🙂

  2. Fast nu e de ju så att vi som får produkter i pressutskick och samarbeten ha jobba med våra bloggar/instagramkonton i flera år före företagen fått ögonen på oss, så de ligger nog väldigt myki mer tid än just de inlägget bakom alla samarbeten. Tycker Absolut att bloggare ska få produkter utan att läsarna int kan unna oss de. Ifall man tycker de e orättvist ska man starta egen blogg o ge järnet i ett år, blogga regelbundet varje dag i två år o se hu enkelt det riktigt är att få en läsarskara för att kunna samarbeta med de företagen man själv gillar.

  3. Fast inte är ju vagnen alls ”gratis” för bloggaren! Det kräver ju att först ha jobbat upp en blogg/instagramkonto, delat med sig rätt mycket av sig själv under lång tid och sedan skriva om produkten. För det jobbet som det ligger bakom det så är det nog väldigt enkelt att bara köpa vagnen istället, så ALL cred till er bloggare/instagrammare. Vet själv hur sjuukt länge det kan ta för mig att bara lägga upp ett vanligt instagram-inlägg, så ser nog int alls det som några gratis produkter och lyx ni får tycker jag!

   Och jaa, är jag inte intresserad av inlägget så scrollar jag bara vidare! Inte så svårt liksom!

 7. Tycker att du har sunda och kloka tankar kring samarbeten! Reklam finns precis överallt vare sig man vill eller inte, och personligen tycker jag att det är på tiden att också vi konsumenter kan tjäna på det. Så tänker jag, och klickar gärna på reklamlänkar i de bloggar jag läser.

 8. Är inlägget bra skrivet med fina bilder och nått som tilltalar mig läser jag annars går jag vidare till nästa inlägg 🙂 Märks tydlig skillnad på erfarna bloggare som tex dej och Malenami, era inlägg är snygga och man mörker att ni lagt ner tid på inöggget. Små bloggar däremot som fotat produkten med blixt utan nå slags engagemang i texten bara ungefär ”det här skicka jag och fråga om jag kan få” gör mig bara stressad…. 😀

  1. Jaa nå det tog nog en tid för mig att bli bättre på samarbetsinläggen, övning ger färdighet! Men håller med om att dåliga sponsinlägg ger en dålig bild av företaget trots att det ju bara är bloggaren som kanske inte helt fick till det den gången.

 9. Vilket intressant inlägg och roligt att läsa dina tankar! Jag tycker om samarbeten om det är välgjorda och har en tydlig röd tråd. Förstår att man kan scrolla förbi om det är ett för reklamigt inlägg och att det inte verkar genomtänkt men om ett inlägg verkligen är snyggt gjort med fina bilder och ärlig text så vill jag absolut läsa den. Vet själv hur otroligt mycket tid man lägger på samarbetsinlägg så det gör troligen att jag gillar dem ännu mer. Så läser jag också hellre ett samarbetsinlägg än ser typ en reklam på tv 🙂

 10. Maxomorra syns överallt,men tycker de är SÅ värda att synas. Helt fantastiskt vackra kläder! Men visst,lite avis på dem som får hem kläder gratis 😉

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *