Barn är inga små vuxna

Kom över en artikel fredagen till ära som förklarar en massa saker kring småbarn så bra. Behövde verkligen läsa detta idag. Veckan har varit otroligt jobbig sett till min och Los dynamik. Hon har varit förkyld, jag har haft huvudvärk och en visdomstand som bråkat. Hon har varit trött och hungrig, och det har tagit sig uttryck i skrik och gråt. På kvällarna har jag varit så dränerad på energi av den enkla orsaken att när hon har sina stunder så tar det otroligt mycket energi av mig att hålla mig lugn och inte skrika tillbaka.

När man efter 100e gånger hör henne skrika i full hals om något helt löjligt så vill jag egentligen bara dunka huvudet i väggen, ta en kappsäck, slänga kläder och tandborste i den och smälla dörren bakom mig, och före jag backar ut från gården vill jag bara skrika några välvalda svärord. Men, istället för att få utlopp för min irritation så är det bara att ta djupa andetag och gå ner på hennes nivå och tala lugnt och försöka vänta ut det och sedan kramas. Och jaa, jag säger då det, det är så svårt vissa gånger.

Jag fick iallafall mycket pepp, ork och mer förståelse för Lo efter att jag läste den här artikeln! Här kommer några tänkvärde utdrag ur texten..

”– När barnet börjar kunna ta in fler perspektiv och känslor samtidigt, ungefär i åldern fem till sju år, då har det mognat och är redo för nästa fas i utvecklingen.
Innan dess är Gordon Neufelds råd att inte dämpa barnets starka känslor, utan låta dem få komma ut; att finnas till hands för tröst och närhet, och att framför allt sätta gränser när barnet riskerar att skada sig själv eller andra.”

”Han tog även upp frågan om trots, och vilken roll det spelar i ett barns utveckling.
– Små barn i två-tre-årsåldern är extremt känsliga och reagerar starkt mot allt som det upplever som tvång eller press, sa han.
– Ta det bara lugnt. Den här fasen är helt naturlig och går över när barnet är mellan fem och sju, och har lärt sig att möta motgångar med tårar i stället. Se bara till att barnet kastar saker på golvet eller väggen i stället för på andra.”

”Uppfostringsmetoder som bygger på separation eller hot om separation är Gordon Neufeld en stor motståndare till.
– Det gör att barnet lyder för stunden eftersom rädslan för separation från föräldern är större än allt annat. Men det är en genväg som inte hjälper barnet på sikt, sa han.

Vad ska man då göra när barnet låser sig och inte vill göra som föräldern säger?
– Gå nära barnet och ändra dynamiken. Ta dig tiden att gå in i ett samspel; lyssna, lek lite, och skapa närhet. Sedan får du med dig barnet på det allra mesta, sa han.”

”Eftersom behovet av närhet är så starkt, lägger barnet ner massor med energi på att antingen upprätta närhet eller på att på olika sätt kompensera för bristen på närhet. Därför är det, menar Gordon Neufeld, viktigt att låta barnet vila från det arbetet.
– Hur ger vi barnet den här vilan? Genom att ta ansvar för relationen och skapa mycket mer närhet än barnet efterfrågar. Annars får vi alfabarn, som kan verka självständiga men som i själva verket ersatt närheten till vuxna med närhet till andra barn, sa han.”

Läs hela artikeln här.

4 reaktioner till “Barn är inga små vuxna”

  1. Hej, min fråga har inget med inlägget att göra men jag undrar vad ni sist och slutligen tyckte om er petite cherie vagn? Du skrev ju en bra recension om den men såg jag att du sålde den så nu undrar jag om ni efter mera användning inte var nöjda eller om ni helt enkelt inte behövde den? Skulle nämligen vilja ha en vagn med hög sittdel och är sugen på jus petite cherien. Tacksam för svar 🙂

    1. Hej! Vi var nog nöjda med den! Men eftersom vi hade både syskonvagn + en annan enkelvagn (Thule urban glide) så blev det till att vi inte använde den så värst mycket efter det att Gry inte ville ligga i liggdelen längre.. Det enda negativa jag kan komma på om den är att suffletten inte alltid ville som jag ville 😉 Annars var den nog en bra vagn för det priset den har! Bra gung, mysig och tät liggdel, sittdelen verkade bekväm och vagnen överlag kändes stabil och var lättskuttad. Så jag säger nog kör! Bra vagn 🙂

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *