Att få en helt annan syn på amning

Gry blev 1,5 år här om dagen, och vi ammar vidare vi bara! Någon annan som tycker att det är så att fram tills dess att babyn är 6 månader så tycker alla att det är såå viktigt med amningen ”Du ammar väl?” men sen direkt när babyn blir över halvåret så smyger sig de nya frågorna på ”Ammar du ännu? Aijaa..” ”Jahapp när tänkt du sluta amma då?” ”Du ammar väl inte ännu, du skämmer nog bort henne med detdär..” ”Hon kommer ju ammas ännu när hon är 7 år om du fortsätter nå länge till..”

För många tar det flera månader att få till en fungerande smärtfri amning, kan tänka mig att det inte är så kul för dem då att börja höra de frågorna då när det äntligen börjat kännas bra att amma. Så orättvist! Jag kommer aldrig förstå vad andra har med en mamma och hennes babys amningslängd att göra. Oberoende om en mamma vill amma endast några veckor, till att hon vill amma flera månader så har ingen rätt att kommentera hur, var eller när hon ska amma sitt barn.

Jag ammade Lo bara några veckor. När hon var runt 2,5 månader så slutade jag och vi övergick till flaska på heltid. Minns hur nervös jag var inför rådgivningsbesöket.. ”Helammar du ännu?”
– Njää alltså.. Nee nu har jag nog helt slutat.
– Ja, nämen du ska ju göra så som det känns bäst för er!
Den lättnaden.

Och det kändes bäst då. Även nu i efterhand känns det som om det var det bästa beslutet, för skulle det inte ha varit det så skulle vi ju antagligen ha fortsatt amma. Och då skulle väl det ha varit det bästa. Jag hade varken såriga bröstvårtor eller problem med amningen när jag slutade amma Lo, det var nu bara så att vi började ge flaska på natten och amningen betydde inte så mycket för mig då. Den var nu nått som man ska göra men inte mer än så.

Och det är ju så skönt att det var så lätt. Ingen stor prestige eller någon press som jag tog åt mig av från nått håll. Jag följde helt min egen magkänsla och gjorde så som jag själv ville. Jag kan vara lite stolt över mig själv ändå såhär i efterhand, att jag vågade sluta utan orsak, som nybliven mamma och allt. Jag skulle ju också kunna se tillbaka och ångra mig och ha skuldkänslor över att Gry fått amma så länge och Lo bara fick det nån vecka, men jag väljer att inte ha det. Jag vet ju själv att det var mitt eget beslut och det kändes inte som en förlust då, så det är ju onödigt att börja se det som en förlust och älta det nu heller.

Inför att Gry skulle anlända så hade jag dock en helt annan syn på amning. Jag hade läst och pratat om det så mycket mera, och det var verkligen en viktig sak för mig redan under graviditeten. Jag hade amningsförebilder och jag var redo att kämpa för att få till en stabil och trygg amning. Jag var beredd på att sitta och amma dygnet runt de första månaderna och jag hade förberett Lo på det genom att prata och läsa om amning.. Så hon skulle veta varför jag sitter fast där i soffhörnet dag ut och dag in.

Sen när hon väl kom, så blev det ju precis så. Jag körde på friamning och jag ammade henne på minsta lilla signal. (Och dessa signaler är många! Googla!) Och det var verkligen amning dag och natt, ofta med endast några minuters mellanrum. Jag skulle ha kunnat se detta som något jobbigt och tidskrävande. Men min inställning var den att jag valde det själv, och att all tid där i soffan skulle ge utdelning senare under vår amningstid. Där i soffhörnet (och i sängen, på wc, i parken, på torget, i bilen…) byggde vi upp grunden till vår idag otroligt stabila och trygga amning. Amningen som idag betyder världen för oss båda. Amningen som är bara vår, den stunden då vi båda känner oss avslappnade och trygga. Där vi bara är varandras. Där vi ser varandra i ögonen, skrattar och myser.

Jag visste inte med Lo att amningen kunde vara så mycket mer än bara mat, men jag vägrar ha dåligt samvete för det heller. Jag och Lo har också haft våra trygga, mysiga stunder trots att vi inte haft amningen. Jag visste inte då vad amningen kan vara, men jag vet ju nu. Och bättre sent än aldrig kan jag tycka.


Foto: @Rebeckahagertphotography

Läs denna artikel om när babyn vill amma hela tiden om du snart ska börja amma! Jag tänker att det är lite lättare att ta sig ann alla dedär amningsstunderna (som ju aaaaldrig verkar ta slut) om man är lite förberedd. Min bebis vill amma hela tiden.

Denna lista med vanliga amningsproblem hittade jag på Viföräldrar.  

Såriga bröstvårtor

Att få såriga bröstvårtor efter amningen är ett vanligt problem. Det beror ofta på att barnet kanske suger på fel sätt eller ligger för långt bort ifrån bröstet. Studera hur bröstvårtan ser ut efter att du ammat. Suger barnet rätt, ska den vara rak och se ut som vanligt. Är bröstvårtan däremot sned eller platt kan barnet ha sugit fel.

Lösning: Genom att låta barnet ligga mage mot mage med dig och ha hela bröstvårtan och undre delen av vårtgården i munnen kan detta undvikas. Det är också att föredra att lufttorka bröstet efter amningen för att minska risken för sår.

Mjölkstockning

Även mjölkstockning är ett vanligt amningsproblem. Det kan bero på att inte alla mjölkgångar töms vid amningen. Om brösten blir ömma, varma och du kan känna förhårdnader i dem, är risken stor att du har fått just mjölkstockning.

Lösning: Oftast försvinner det av sig själv om du fortsätter att amma normalt. Men skulle problemen kvarstå kan du bland annat försöka massera förhårdnaderna under tiden du ammar för att få stockningen att släppa. Du kan också testa att ta en varm dusch innan amning eller värma brösten med en vetekudde.

Bröst som läcker

Fulla bröst som inte ammas läcker ofta. Det är helt naturligt, men något man bör vara medveten om. Problemet med bröst som läcker är speciellt vanligt under de första månaderna.

Lösning: Lösningen stavas amningsinlägg! Kom också ihåg att alltid ha med dig något att torka med.

Barnet avvisar bröstet

Det kan finnas många olika skäl till att ditt barn inte vill ta bröstet. Det kan bero på att barnet har ont i öronen, täppt näsa eller har blivit skrämt under amningen. Kanske smakar mjölken smakar annorlunda på grund av förändring i kosten?

Lösning: Försök att gå till botten med problemet och hitta orsaken. Ett tips kan vara att prova att amma barnet när det är sömnigt. Du kan även försöka med olika ställningar. Det kommer inte gå att tvinga bebisen att ta bröstet, men amningsvägran går nästan alltid över.

 

/ Carro

11
Lämna en kommentar

avatar
9 Diskussionstrådar
2 Trådsvar
0 Följare
 
Mest gillade kommentar
Hetaste diskussionstråden
10 Kommentatorer
VictoriaCarola EkmanAnnafunderareAlice S Senaste kommentatorerna
  Följ  
nyast äldst mest gillade
Meddela om
SW
SW

Kan ju tillägga att problem med amningen också kan orsakas av att babyn har för kort tungband och spänt läppband (kireä huulijänne), som tyvärr inte många vet om. Inte ens rådgivningar eller BB läkare. Eller så vet de om det men kan ej kolla ordentligt. På FB finns en grupp ”kireä kielijänne” där det finns mycket info om detta! Löns att kolla upp om amningen är problematisk.

Emelie
Emelie

Heja er och amma på så länge ni vill! Ammar ni ännu på nätterna förresten? Har en snart 11 månaders och vi ammar på dag som natt, inga planer alls på att sluta, men man märker på omgivningen att det borde väl vara dags att sluta typ igår, hon är ju faktiskt över 6 mån…. Och amningen på nätterna är också ett problem för många runt omkring, det MÅSTE vi faktiskt sluta med för hon behöver faktiskt inte mat på natten (sagt bland annat av hennes gammelfarmor som varje natt går upp och äter en banan och dricker ett glas mjölk mitt i natten…..-..-……)! När hon är mammig och bara vill vara hos mig trots att någon försöker få hålla henne, så får man höra ”klart hon vill vara hos dig, du är ju maten!”, brukar svara att ”nej, jag är hennes mamma och det är därför hon vill vara… Läs mer »

Emma Järnströn

Jag tycker också att man skall amma så länge som man känner för det. Min är nu 10 månader och vi har kommit till en punkt där jag funderar avbryta amningen. Han började mitt i allt kännas så stor (har mitt huvud fått för sig). Har ännu inte bestämt mig för hur det blir.

Emma
Emma

Storasyster var i sätesläge och dwt blev aldrig en bra amning. Bevisat att det kan bero på säte eller kejsarsnitt! Lillasyster är född normala vägen och skulle inte trean va påväg skulle jag fortsatt amma fastän hon blev 2 år. Den kärleken

S
S

Bra skrivet! Vi ammar ännu och dottern har nyligen fyllt två! Småningom skall vi väl sluta, men än så länge känns det bra och så länge fortsätter vi!
Och ni som får kommentarer från omgivningen; fortsätt så som det känns bra för er och bry er inte om andras kommentarer! Fast ni ammar större barn och dag och natt, amma på om det känns rätt för er!

Alice S

De är ju precis som du fundera i början av inlägge, de är alltid nån de int duger för. Hahahaha att folk ens känner att de behöver fundera på nån annans ammande. Jisses. men tydligen är de viktigt för vissa att exakt alla ammar, hur ska annars barnen överleva?! Men sen om någon då ammar längre än var dedär vissa nu dragit sin gräns är de ju äckligt då direkt. Endera slutar man för tidigt eller för sent.. Jag ammade Saga till strax före 6 mån och skämdes i smyg på en föräldraträff då de prata om hur de minsann är viktigt för en halvåring att amma ännu. Tyra ammade jag till lite över året, där har ju nog gränsen gått för när det inte är ok mera och bara är stötande. Vill knappt erkänn det för mig själv men jag började nog dra mig för att amma offentligt i… Läs mer »

funderare
funderare

Håller med! Men undrar ändå, tycker du/ni det finns någon övre gräns? Googlade lite på amning och kom in på en sida där mammor ammade till och med 10+ åringar (16 som högsta ålder från vad jag läste!!). Hur ser ni på det, finns det någon gräns ändå?

Anna
Anna

Bra inlägg!

Victoria
Victoria

Fint skrivet <3

Ammar min snart 2,5-åring ännu, tänker fortsätta så länge hon vill <3 De som har något emot det får ha det, det är deras ensak och får inte förstöra vår amning som bara är fin och inget annat! Ammar dock inte offentligt mera, är inte så modig tyvärr.