8 månader – Nattamning och tandsprickning

Snart blir Gry 8 månader! Och precis nu den senaste tiden har jag kommit över massa artiklar, forum, blogginlägg och facebook inlägg om amning och de som säger att de slutade amma vid 8 månader. Jag är inte på nått sätt redo att sluta amma henne ännu! Och jag är 100 % säker på att Gry inte heller vill sluta bli ammad. Däremot skulle jag gärna ta bort några av nattens amningsstunder. Det enda som får henne att somna om nattetid är amning. Eller, åtminstone tror jag det, kan ju inte säga att jag har testat en massa annat!

Ännu är det ingen panik heller, hon ammar runt 3-5 gånger på natten så inte är det ju så farligt. Annat skulle det ju vara om hon skulle kräva att få amma varje timme. Det om något skulle vara jobbigt! Nåväl, jag tror nog att jag kommer vilja amma henne åtminstone tills hon är 1 år så jag har nog inga planer på att försöka rubba amningen heller, vare sig dagtid eller nattetid. Om hon vill fortsätta amma efter 1 så kommer jag nog göra det också, hon får välja när vi slutar. När slutade ni amma, och varför?

Hon har tandsprickning på gång också. Vita gaddar syns under munköttet på nedre raden i mitten. Detta gör att hon är supermammig och gråter oftast om jag bara går utom synhåll. Hon har dålig aptit och lös mage.. När Los tänder kom så var det aldrig några tecken på det, så det här är lite nytt för oss faktiskt. Vi kör med frusen bana, kalla bitleksaker.. Har ni andra bra tips för hur vi kan lätta smärtan för henne?

43 reaktioner till “8 månader – Nattamning och tandsprickning”

 1. Vet inte om hon använder tutt men vi hade tuttar i kylskåpet och frysen när dotterns första tänder kom just i den där åldern 🙂

 2. Att amma hjälper också mot tandsprickningen 😉 ! Här ammas det ännu vid 16 månader. Har inga planer på att sluta snart, varken jag eller ungen. Det avtar med åldern och för oss får det ta slut helt och hållet när ungen är redo för det. Ser ingen orsak att sluta helt nu, det finns alldeles för mycket fördelar med att amma.

 3. Med första barnet slutade han själv amma då han var kring nio månader. Några månader ammade han sen ännu nattetid.

  Lillasyster ammade jag tills hon var lite mer än ett år. Jag har båda gångerna gått ner mycket i vikt då jag ammat och haft svårt att hålla en passlig vikt. Därför bestämde jag mig för att sluta då hon fyllt ett år. Jag ångrar det dock ibland då det känns som om hon skulle ha behövt få sluta själv. Men vi myser mycket och jag bär henne i sele och ringsjal rätt så ofta så att hon får den närhet hon behöver.

  Om vi får en trea så ska hen få amma så länge hen vill!

 4. Min pojke, snart ett år, slutade jag att amma vid ganska jämnt 9 månader. Mjölken började sina i takt med att han ammade allt mindre per gång. Han har från första början ätit jätte bra med fast föda, så det var helt enkelt hans eget intresse för amningen som minskade. Samtidigt började han också sova hela nätter. Kände alltså att vi var båda ganska redo för att sluta amningen. Började med att trappa ner amningsgånger under dagen, då det inte var lika viktigt för honom och tillsist slutade vi med kvällsamningen innan han skulle somna för natten. Det var helt klart ett bra beslut eftersom det gick så smidigt. Ingendera av oss två har saknat det heller, vi var färdiga med den perioden. 🙂

  1. Oj va smidigt, lät ju superbra! Skönt också när babyn direkt är intresserad och äter bra med fast föda. Så var Lo men Gry är inte riktigt lik intresserad.. 🙂

 5. När inget annat hjälpte så använde vi Multi-Mam BabyDent som tyvärr finns endast i Svenska apotek.
  Produktbeskrivning: Multi-Mam BabyDent är en gel som lindrar vid tandsprickning. Gelen minskar besvären och svullnaden i tandköttet orsakat av tandsprickning hos barn. Multi-Mam BabyDent har en god vidhäftningsförmåga och bildar ett skyddande och lindrande skikt över det irriterade och svullna tandköttet. Gelen är 100 % naturlig och är ofarlig att svälja. Den är fri från konserveringsmedel, socker, alkohol, animaliska produkter och bedövningsmedel samt har en angenäm smak.
  Så om någon har ärende till Sverige så är det något jag rekommenderar! 🙂

  1. Den använde vi också, köpte i Sverige i somras, och den var verkligen super! Dottern började t o m fråga efter själv när hon hade ont. Visst har du en syster som bor i Sverige, kanske hon kan ta med åt dig eller skicka med posten? Kylskåpskall gurka var något som dottern också gillade att knapra på, och bitringar. Var det riktigt besvärligt gav vi en Panadol, särskilt till natten, då kunde hon sova lugnt hela natten oftast. Och så åt hon burkmat av ”lösare”/mer mosad konsistens bättre än hemlagad under perioder med tandsprickning.

 6. Ammar min 1,5-åring ännu och hon får välja själv när vi slutar. Vi ammar när hon vill, ofta efter frukosten, efter lunchen, när hon vaknar från middagsluren och så vid nattning och 3-4 ggr nattetid. Mysigt och härligt så länge hon vill amma! Och nattamningen är hållbar så länge jag är hemma och kan sova när hon sover dagtid om jag skulle behöva det. Är så glad att jag gick min egen väg med amningen redan med första barnet och inte lyssnade då folk började kommentera ”när ska ni sluta” eller när hälsostation ville att vi skulle sluta med nattamning. Nu har folk slutat kommentera 🙂

 7. Båda barnen har slutat själv kring ett. Sonen någon vecka efter att han fyllt och dottern någon vecka innan. De bara inte ville ha mera. Nattamningen försökt vi med båda vänja bort med sömnskola vid typ tio månader då jag bara inte orkade springa upp 3-5grr/natt mera… Och efter att Maken skött tre nätter med att ge vatten, tuttisar och paja så slutade de. Morgon och kvällsamningarna är de som varit kvar längst. Båda barnen har haft svårt att hitta ron till amning på dagen då de blev över 6-7 månader och det fanns så mycket mer spännande att se och göra runt omkring. Jag trivdes bra med att amma och det kändes nog båda gångerna vemodigt att sluta. Men samtidigt har ja då fått njuta av känslan att få min egen kropp tillbaka, som bara min. Så länge man ammar så delar man ju med sej av den till någon annan.

 8. Aftamed kan va bra att prova för tandsprickningen! Det är en gel i en liten tub som man smörjer in på tandköttet där tanden/tänderna är på väg att spricka genom. Finns på apoteket.

 9. Slutade med båda pojkarna kring 7 månader, deras beslut. Tappade intresset och omvärlden var intressantare än mjölken 😉 Nå, bra så. Dom var nöjda o jag var nöjd att få tillbaka min tissar o börja ha på mig vad jag ville utan att behöva tänka på amningsvänligheten.

 10. Hej. Vid tandsprickning har vi använt nerkylda bitringar eller lite kallt vatten på en snutte trasa det tyckte vår lilltjej om att tugga på när de var både lite kallt å strävt att tugga på när de kliade.
  Vår son ammade ja till ca 10 månaders åldern han åt så bra mat så intresset för amningen avtog men vår tjej var sämre på att äta så hon ammade jag till 13-14 månaders åldern då började hon äta mer så då intresserade inte bröstmjölken mera.
  Jag trivdes båda gångerna med amningen men samtidigt var det skönt att sluta å få tillbaka sin kropp å man slapp läckande bröst . Ja hade mycket mjölk så även mot sista tiden av amningen läckte jag, speciellt på nätterna eftersom jag trivs att sova på magen. Så länge båda trivs med amning så e de ju bra att amma för modersmjölken är ju så nyttig å viktig ☺

  1. Jaa, Gry har inte sådär jättestort intresse för mat ännu så amningen är nog en viktig del av hennes födointag ännu så kanske det blir liknande här som med din dotter.. 🙂

 11. Dottern trappade själv ner i takt med att hon åt mera och mera fast föda. Vid ca 1 år ammade hon bara morgon och kväll. Nattamningen sluade vi med vid ca 8-9 månader, då tog pappa över några nätter och gav vattenflaska. Redan efter 2-3 nätter var hon okej med det. Började sova hela nätter, ytterst sällan uppvak. Alltid nöjd att dricka några klunkarvatten om hon bad om nåt. Ännu har vi en liten sportflaska bredvid sängen som hon ibland dricker ur under natten.
  Ja, som sagt hon valde själv bort dagamningar en i gången men höll kvar morgonamningen, det första vi gjorde innan dagen startade. Super praktiskt när hon var halvt mätt och jag hann göra brakfrukost sålänge hon var nöjd med att leka en stund innan vi satt ner och åt frukost.
  Men en morgon när vi vaknade knallade hon bara iväg utan all vilja amma… Vid strax efter 1års dagen
  Kvällsamningen hängde med till 1 år och 3 månader, mysigt att avsluta dagen så.. Bästa nattningen.
  Det slutade också helt på en gång. Hon blev arg när vi skulle amma, ålade sig ur min famn och gick iväg. Jag sa att ”men vi måste ju lägg oss i sängen då” ”Jaaa?!! ” svarade hon, kröp upp i sängen och stensomnade!
  Erbjöd ännu kvällen efter men hon var färdig..
  Det känns så bra att hon fått välja själv när och hur amning eller inte amning ska vara för henne. 🙂

 12. Äldre barnet slutade jag amma vid 3 månader, och yngre vid 6 mån. Äldre barnet hade jag gärna ammat lite längre men det funkade inte alls och hon blev aldrig mätt. Löste sig när vi började med ersättning.
  Yngre barnet har aldrig tagit tuttflaska så ammade till 6 månader och sen började hon dricka ur pipmugg. Säkert kunde jag ammat längre men varken jag eller flickan ville. Det passade oss perfekt. De har sovit hela nätter sen 3-4 månaders ålder.

 13. Åt killen har vi använt ”smaknapp” som vi lagt olika sorters frusna bär och det var väldigt omtyckt 🙂

 14. Ammat båda tills de var 2 år. De skulle ha vila amma längre men med första var jag tvungen att äta en medicin som man inte fick amma på och med andra så blev det jobbigt att tandemamma henne och lillebror. Ammar lillebror nu till största del av hans födointag (8månader) och liksom du flera gånger natt men det är helt normalt för en baby att amma flera gånger på natten. Överlevnadsinstik 🙂

  1. Jag tänkte på det där igår, att om en 8 månaders kan ha amning som största delen av födointag, men kom nog på sen att det måste ju nog gå bra. Så är det nämligen med Gry nu när hon har så dålig aptit!

   1. Min hade amning som huvudsakligt födointag till ca 14 mån och hon växte/växer helt som hon ska. Så det går utmärkt. Vartefter fick hon mer intresse för fast mat men det fick gå i hennes egen takt och kunde variera väldigt från dag till dag. Och när hon var 12 mån och var förkyld åt hon INGEN fast mat på flera dagar. Guld värt då att ha kvar amningen så behövde man inte oroa sig!

   2. Food before one is just for fun. Amningen ska vara huvudfödan fram till 1 år 🙂 kolla who 🙂

 15. Ammade nu senast tills barnet var 18 mån. Slutade amma på natten nångång kring 10 mån, jag blev trött på det och det kändes mer som en dålig vana än nåt annat. Bebin började sova bättre när vi slutade på natten. Dagamningen fortsatte vi med tills någon av oss ville sluta.

 16. Ammade barnen tills de var 6 månader och 7 månader gamla, och de slutade av sig själva amma. Allt annat omkring blev intressantare och så hade vi ju introducerat tuttflaskan då det börjades med kvällsvälling och sen även ersättning.
  Dottern ville jag helamma länge, men ibland så fungerar inte amningen alls så då hon ÄNTLIGEN vid 5 månader börja dricka ur tuttflaskan blev jag glad. Så 1 månad till nattammades och lite amning på morgonen. Sonen minns jag bara nattammade de sista 2 veckorna, och på morgonen men sen va det slut med det också.

 17. Ammar ännu vid 1.5 års ålder. Hon har dock börjat hålla fast tissarna samt stoppar ofta ner handen som ett tecken kul när man är hemma men inte annars Jag känner mig färdig men hon inte? Så vi fortsätter kanske ett tag till

 18. Vi höll på till 21 månader. Det var dottern som styrde helt och hållet, och de sista månaderna var det bara en liten morgonslurk och inget annat, och sen föll den också bort. Väldigt smidigt att låta henne styra, det blev aldrig några problem med amningsavslutet (stockningar etc) på det sättet! 🙂

 19. Äldsta barnet slutade nattammas vid 1,5-2 månaders ålder. Ammade henne tills hon var 18 månader. Slutade pga hon själv inte ville längre plus att mina vårtor gjorde ont iom att jag väntade andra. Andra barnet slutade nattammas redan vid 1 v gammal. Han var dock rätt stor vid födseln. De sa renn på BB att stora babysar oftast inte behöver nattammas så länge. Han är idag 8,5 månad och jag har nog inga planer på att sluta amma ännu. Åtminståne tänkte jag försöka amma tills han blir 1.

  Angående tandsprickning så kan man testa att smörja in tandsköttet med flytande panadol.

 20. Ja hadd tänkt amm ti 8 månader, men sonen sluta sjölv vi 7,5 månar å no er e skönt egentligen ti int amm nameir. Han sluta ti äta på nätren åv se sjölv å vi 6,5 månar ungefär. Vi börja me smakportioner vi 3,5 månar å trappa åpp snabbt eftersom an tyckt så myki om rikti mat mesama så hede ammasi va int så intressant nameir tå. Kan int fösta ho man hindar amm tå man har fleir bån? Sonen e född 3 vikor tidit så han åt me 1 tiimas mellanrum typ ti fösta 2 månaderna så man hinda jo int me na anat, förutom tå an sovd tå. Hede me tandsprickning har int vi na erfarenheit åv jär enni fast an e 10 månar rei, men ha köpt na sånde salvo från apoteki som ska linder liiti san tå e byri dyk åpp na tänder 🙂

 21. Detta inlägg känner jag igen mig i. Sonen är snart 8mån och ammar mycket på natten, han sover typ 2-3h i egen säng, sedan vill han amma och samsova med mig. Han vaknar ett par gånger och vill bara sutta en liten stund som tur kan jag sova bra fast han är klistrad på mig. Testat ge flaska med mjölk tillskott, för att han kanske skulle sova längre men han tar int flaskan nå bra, älskar att amma honom men natte tid kunde vi ju sova istället. Jätte jobbig tand sprikning har vi också, frusen banan ska ja testa i dag. 😉 tack.

 22. Vi ammade till 15-16-månader. Vid 11 månader slutade hon amma på dagen och kring ettårsdagen ammade vi varje timme hela nätterna, fy vad jobbigt det var! Men sen trappade hon ner på egen hand och till sist när hon ammade bara en gång/natt så började hon bita mej och skrek när det inte kom tillräckligt med mjölk. Så nu dricker hon lite mjölk ur flaska mitt i natten.

  Mycket enklare när vi ammade, men självklart fick hon sluta amma när hon ville 🙂

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *