4-års kontroll och vattkoppsvaccin

Imorgon (måndag) är det dags för Los 4 -års kontroll. Vi har fyllt i en bunt med papper om henne och om vår parrelation. Kanske tänker de att det här med att vara föräldrar börjar tära mer på relationen nu när barnet blir lite äldre och skaffar sig mer vilja och får ut mer ljud ur lungorna, haha.

Jag minns när jag skrev ett inlägg för mer än ett år sedan, att jag redan då var orolig inför 4-års vaccinationssprutan. (Läs inlägget här) Jag har läst kommentarerna jag fick under det inlägget på nytt, och tagit till mig massa goda råd och tips. Och imorgon är det då dags. Jag har nog berättat för henne att hon ska få en ”picka” med vaccin, och vi har förklarat vad vaccin är för nått och varför det är bra att ta, och jag har frågat ifall hon vill sitta i min famn eller på egen stol när hon sen ska få sprutan. (Dvs. inte alls lagt fram någon fråga där hon har möjlighet att svara om hon vill eller inte.) Jag har satt mest fokus på allt det roliga hon kommer få göra under besöket, som att ”pyssla”, leka och hoppa upp och ner. Och sen i slutet när vi nästan är klara så pickar hälsovårdaren henne snabbt och så får vi åka hem igen.

När jag bokade tiden så frågade de om vi vill ge vattkoppsvaccinet på samma gång, jag sa dock att vi ska fundera lite ännu.. Jag är inte rädd för vattkoppor, hallå vi hade ju höstblåsor just vilket enligt ungefär alla är 100 gånger värre än vattkoppor, men det jag däremot gärna skulle se att barnen slipper är bältros, vilket ju är en följdsjukdom av vattkoppor. På mitt jobb på Vasa centralsjukhus såg jag ofta bältros på nära håll, och det är nog inget jag önskar mina barn..

Det är ju inget nytt vaccin vi pratar om heller utan vaccinet mot vattkoppor har använts i mer än 20 år runtom i världen. Under den tiden har mer än 200 miljoner vaccindoser getts. Så jag litar nog på själva vaccinet.

Det som troligtvis ändå avgör det hela för oss är nog att de personer i vår omgivning/stad/vårt land som har sämst immunförsvar, ja de riskerar att dö av vattkoppor. De där små barnen som själva inte kan bli vaccinerade p.g.a. sjukdom, och därför är beroende av flockimmunitet för att vara skyddade.

Det är med tanke på dem som det lutar mot ett ja till vattkoppsvaccinet för vår del. Det trots att vi som föräldrar inte tycker vattkoppor är värsta dealen att barnen får, vi funderar ju bara när prickarna försvinner och sjukdomen går om, men så tänker vi på dedär föräldrarna som får sitta vid barnets sängkant och istället för att fundera på när det ska gå om, får fundera på om deras barn överlever sjukdomen eller inte.

Hur tänker ni, vaccinerar ni era barn mot vattkoppor? ♥


Hur som helst så ska det bli spännande imorgon, att se hur mycket hon vuxit sen 3 års kontrollen. Vi har varken mätt eller vägt (skulle aldrig komma på tal här hemma) henne sen dess!

/ Carro

13
Lämna en kommentar

avatar
12 Diskussionstrådar
1 Trådsvar
0 Följare
 
Mest gillade kommentar
Hetaste diskussionstråden
13 Kommentatorer
JannikeÄngslig mammaK.Carola EkmanSonja Senaste kommentatorerna
  Följ  
nyast äldst mest gillade
Meddela om
Malin Helenius

Vi valde att ta vaccinet eftersom ingendera av våra barn hade haft vattkoppor ännu och Adam nu i höst redan skall börja förskolan. Tänkte om så att om majoriteten av barnen blir vaccinerade minskar ju också ”möjligheten” att smittas och då kanske dom inte får vattkoppor som barn alls. Sen riskerar dom istället smittas som vuxna t.ex. utomlands på någon resa eller i värsta fall som gravid, då tänker jag främst på Saga.
Vårt tredje barn får ju automatiskt vaccin mot vattkoppor nu iom att det är i programmet och då kändes det också konstigt att ta det till honom men inte till de två andra. Så det kom jag fram till efter mycket funderande.

Ida
Ida

Vi har vaccinerat Abbe 🙂

E
E

Jag funderade hit och dit men vi beslutade till sist att ta den. Största orsaken var det här med bältrosen.

En mamma till ett svårt sjukt barn
En mamma till ett svårt sjukt barn

Tack!

Alice S

Gav vattkoppsvaccin åt S vid 3 års kontrollen och kommer förstås också ge åt T.
Då jag först hörd talas om de va ja nog sådär ”whaatt vafö sku man behöv de ens” Trodd de va nå helt nytt.. men nejnej fast jag int är rädd vattkoppor i sig (om de får sålänge de är barn) så var de sen självklart att ge, av bland annat de orsaker du hadd skriva om.

Vi prata mycket före kontrollen om vaccinet. (Int mindes hon från förra gången) Varför hon får det och hur roligt och spännande det är att få en picka.. hahaha lol. Att man får ett fint plåster på osv.
Sen var hon halvt omöjlig under hela besöket, förutom när hon fick sprutan, det gick superbra. Hon hade helt sett framemot de :’D Så, de kan bli hur lyckat som helst. Hoppas Lo tycker det går bra!

Nina
Nina

Här gav vi vaccin åt dottern 1,5 år! Fick själv vattkoppor som vuxen och gravid i vecka 17. inte skoj!

Anonym
Anonym

Jess,tror vi kommer att ge snart!(4års kontroll) ni dom gett, hur har era barn reagerat efter vaccinet,ifall dom reagerat?

Maria

Vi får ju de ”automatisk” och skulle tagit det vid 18 månaders kontrollen. Valde dock att skjuta upp det till två års då lillebror är på väg i dagarna och ingen kunde säga/rekommendera om de var lämpligt eller inte. Bara att man skulle ta de tre veckor före dagisstart

Sonja
Sonja

Valde att inte ge vid 4 års-kollen eftersom redan en picka skulle ges då! Tar en ny funderare i höst inför 5 år!

K.
K.

Absolut inte. Far hellre och träffar på bekanta som har smittan och får det naturligt då. Finns så mycket skit i vacciner som inte är tillräckligt testat ännu. Alla vaccin är ju testade ett och ett men aldrig tillsammans. Det läggs bara till fler och fler vaccin i programmet men kollas aldrig hur mycket gift små barn klarar av före de får nå allvarliga biverkningar….

Ängslig mamma
Ängslig mamma

Skulle också ha funderat över om det nu är så farligt att ha vattkoppor, jag har ju själv haft det som barn, men så plötsligt står vi här med två kroniskt sjuka barn och då har vi inte möjligheten att fundera mera. För våra små hjärtan innebär vattkoppor och andra värre smittor en stor fara för hälsan. När vaccindebatterna går heta känner man sig väldigt liten och utlämnad, med hjärtat i halsgropen och livrädd för att låta barnen börja dagis. Jag önskar att vi haft privilegiet att kunna välja.

Jannike

Vi har gett vattkoppsvaccinet. E reagerade inte alls på vaccinet och slapp dessutom vattkopporna fast det gick på dagis och hon umgicks med alla barn som förmodligen redan bar på smittan.

Viktigt också att tänka på barnen (och föräldrarna till barn) som av någon orsak inte får ta vacciner. Det är VI som ska skydda dessa små barn.