29.11 #DAMMENBRISTER NU

Oj vilken kraft jag känner denna dag har. En revolutionens dag. Denna dag kommer gå till historien. Känns som att vi nått vändpunkten. Nu ska det vända! Nu får kvinnorna i Svenskfinland tillbaka rätten till sina egna kroppar. Den rätten vi vet att vi egentligen borde ha haft, men som män tagit ifrån oss gång efter gång.

6111 underskrifter, över 800 vittnesmål. Däribland en av mina. En av dem. Det finns en uppsjö, men jag valde en. Orkade inte skriva fler, ville inte riva upp sår som redan läkt. Jag vågade inte skriva under med mitt namn. Jag valde att skriva anonymt. Trots att jag vet att jag skulle ha haft uppbackning av 19000 kvinnor i gruppen. Varför är det så? Varför vågade jag inte skriva under med mitt namn? Skammen. Rädslan. Över att jag sa nej 5 gånger då han gnällde men inte orkade den sjätte gången. Tänk då på ett ensamt offer, som inte har någon uppbackning alls. Hur ska hon våga? Orka? Då har man inte mycket över till gubbarna på alla some kanaler ropar: ”Varför anmälde du inte!? Varför sa du inget!? Om det här skulle ha hänt skulle du ha sagt nått, du överdriver! Du är så dramatisk!”

Men nu är det slut med det. Nu är ingen ensam längre. Nu har vi alla varandra. Alla som skrivit under, alla som varit med i gruppen, alla som läser om uppropet i medierna och kommer till insikt. Alla som vägrar titta bort och sopa under mattan längre. Alla som vägrar hålla tyst och försvara män som trakasserar, män som sexualiserar, män som våldtar och män som är våldsamma.

19 000 kvinnor i Svenskfinland som alla fått lätta på sina hjärtan om de velat. Många har gjort det, många har inte varit redo. Men om den dagen kommer och de vågar stiga fram, då vet de att de inte är ensamma. Att vi alla backar upp varandra. Ingen ska behöva skämmas längre, skammen ska läggas där den hör hemma – hos förövarna.

29 november 2017 #DAMMENBRISTER
In och läs http://www.astra.fi/dammenbrister

Ibland fungerar inte länken p.g.a. för stor belastning på sidan. Vänta en stund och uppdatera sidan.

Såhär lyder uppropet i sin helhet

#dammenbrister: Sexuella trakasserier sker även i Svenskfinland

Det är dags att prata om sexuella trakasserier i Svenskfinland. Alltför många män och pojkar slipper i nuläget stå till svars för sina handlingar. Därför vill vi blottlägga de trakasserier och övergrepp som sker. Ankdammen är liten och många av våra partners, kollegor, pappor, bröder, söner, släktingar, vänner, bekanta, chefer, lärare och anställda är bästa broder med varandra. I en liten social enhet är det svårt att våga säga ifrån, då man vet att många kommer att hålla förövarna om ryggen.
Men vi vet vilka ni är. Och våra berättelser vittnar om vad ni gjort. Nu kräver 6111 kvinnor: bryt tystnaden!

Vi vill lägga ansvaret och skammen där den hör hemma – hos förövarna. I Svenskfinland, Finland, Norden och i världen ska alla kvinnor, flickor och andra personer som uttrycker eller uppfattas som feminina få vara trygga och slippa vara rädda, äcklade, ärrade och traumatiserade av sexuella trakasserier.

Vi kräver att kvinnors och flickors säkerhet och kroppsliga integritet garanteras i studiesammanhang, på jobbet, i skolan, på krogen, i föreningar, i församlingar, i klubbar, i kollektivtrafiken, i vården, i idrottssammanhang och i hemmen.

Vi vänder oss till beslutsfattarna: ge dagvården, skolan och sjukvården resurser och kompetens att arbeta mot sexuella trakasserier och övergrepp. Bygg städer där flickor och kvinnor kan känna sig trygga, dag och natt.

Vi vänder oss också till de finlandssvenska föreningarna och fonderna: lyft upp detta som en prioritet i ert arbete. Sexuella trakasserier och övergrepp är ett folkhälsoproblem som måste åtgärdas på alla nivåer, i alla sammanhang.

Vi kräver större resurser för jämlik fostran och för jämställdhetsarbete på arbetsplatserna.

Vi kräver att alkohol slutar omtalas som en förmildrande omständighet för förövaren och en belastning för offret.

Vi kräver att bli tagna på allvar och att rättsväsendet tar krafttag mot sexuella trakasserier och övergrepp.

Vi kräver nolltolerans mot sexuella trakasserier, sexuellt utnyttjande och våld. Vi ställer oss mot den rådande tystnadskulturen.

Alltför många av #dammenbrister:s vittnesmål handlar om att övergrepp skett under andras ögon, ögon som valt att se bort. Nu får det vara nog. Nu har vi slutat tiga.
/ Carro

5
Lämna en kommentar

avatar
4 Diskussionstrådar
1 Trådsvar
0 Följare
 
Mest gillade kommentar
Hetaste diskussionstråden
4 Kommentatorer
SingelmammanEMiaAnonym Senaste kommentatorerna
  Följ  
nyast äldst mest gillade
Meddela om
Mia
Mia

Jag är med i gruppen och blivit så otroligt rörd över stödet och kärleken. Har även gråtit över berättelserna. Jag hade inte ork att berätta själv. Det känns verkligen historiskt. Tillsammans får vi till stånd en förändring ❤️

Anonym
Anonym

Hur skriver man under? 🙂

Mia
Mia

Man kan tyvärr inte skriva under längre. Kanske på finskt håll kommer det ny chans där man kan skriva under!

E
E

Jag har läst en stor del av berättelserna och inser att jag har haft en otrolig tur som endast blivit utsatt för tafsningar på dansgolvet på krogen. Sen inser jag hur otroligt sorligt det är att jag tycker att jag har haft tur.

Singelmamman

Vilken engagerande text! Det är nu det händer, vilken befrielse, verkligen!