26 år och dags att börja säga NEJ

Så var jag 26 år!

Jag har ett löfte åt mig själv för detta år. Ett ålders-löfte. Inte ett nyårslöfte ni vet, utan helt enkelt ett ålders-löfte för mitt 26e år i livet.

Att bli bättre på att säga nej. Att kunna säga nej utan att få dåligt samvete. Att våga avboka sådant som jag först var för feg för att tacka nej till fast jag egentligen ville. Jag ska börja tänka igenom mitt svar före jag svarar. Jag har verkligen problem med att säga nej. Jag är en Ja-sägare. Och det är inte hälsosamt att ALLTID säga ja, trots att jag inte vill/orkar/hinner/kan.


Detta grundar sig helt klart i 4 saker

1. Jag vill inte göra andra besvikna. Jag bär på en föreställning om att mitt ”nej” kommer att såra, vilket det ju i 90% av fallen inte gör. Den som frågade kommer ju antagligen bara fråga nästa person och utan att ens tänka desto mer på mitt nej. Jag däremot hakar upp mig och mår dåligt över att jag sa nej medan den andra går vidare. Sjukt.
2. Jag ger mig inte tid att tänka efter innan jag svarar. ”Ja” kommer på automatik eftersom jag alltid vill vara folk till lags. Jag måste ta en paus innan jag svarar.
3. Jag vill inte missa något. Jag måste kunna motstå den första frestelsen till att tacka ”ja” direkt något nytt och spännande händer. Jag måste istället be om att få återkomma med svar för att se om orken och lusten finns kvar då det väl ska hända.
4. Jag vet inte hur jag ska avböja på ett respektfullt och tydligt sätt. Mitt största problem kanske? Jag försöker att tacka nej, men ändå blir det så inbakat så det ändå på nått konstigt vänster blir ett eventuellt ja. Jag måste träna och träna på att säga nej. Och uppenbarligen kommer träningsvärken vara skuldkänslor och oro.

Så hädanefter kommer jag tänka efter tre extra gånger innan jag svarar ja:

  • Vill jag?
  • Kan jag?
  • Är det bra för mig?

Bilden hämtade jag från sidan Blimeradu.se Från artikeln ”10 sätt att säga nej utan att vara vare sig undfallande eller aggressiv”Hmmm sa jag att jag har problem? 

Nåväl, happy birthday to me!

Ps. Redan första dagen som 26 tog jag tag i detta och avbokade födelsedagskaffet jag hade planerat med vännerna imorgon för att jag helt enkelt inte orkar! Se bara, så svårt var det väl inte!!

/ Carro

6
Lämna en kommentar

avatar
5 Diskussionstrådar
1 Trådsvar
0 Följare
 
Mest gillade kommentar
Hetaste diskussionstråden
6 Kommentatorer
CorinneGrönholnAnonymCarola EkmanFredricaJanica Senaste kommentatorerna
  Följ  
nyast äldst mest gillade
Meddela om
Elin

Haha,bra löfte. Här är en till som aldrig kan säg nej. Till och med åt telefonförsäljare har jag svårt å säg nej Igår va två pojkar här å såld nånting för skolan och mycket riktigt köpt jag ett 6-pack med strumpor för 20 euro för att jag int had hjärta att tack nej. Jag har en del att jobba på

Janica

Och jag sku int kuna va stoltare över att du sa NEJ åt oss 😀 <3

Fredrica

Det tror jag är ett bra löfte som du kommer att ha nytta av! Kan känna igen mig i det där om att vara så rädd för att såra med sitt nej, men man borde väl bara tänka att man sårar sig själv och relationen till sig själv om man tackar ja till sånt som man inte egentligen vill göra. Grattis på födelsedagen också! 🙂

Anonym
Anonym

Grattis på din dag

CorinneGrönholn

Grattis på din dag!
Jag känner igen mig mycket i det du skriver. Har rätt svårt för att säga nej och får så himla lätt dåligt samvete. Har blivit bättre men ännu är det nog en bit kvar 🙂 Tycker det är viktigt att säga nej om man helt enkelt inte har orken, så det var väldigt bra gjort av dig! Bättre att umgås när man har energi för det, då har man troligen också betydligt roligare!